Myter og fakta om foster og kjønnsbestemmelse

jordmor Marie
jordmor Marie Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jordmor Marie forteller at kvinnene og parene som kommer til svangerskapskontroll er særdeles opptatt av dette med fosterets kjønn. "Alle" spør minst to ganger på kontroll spørsmål som har med fosterets kjønn å gjøre. Fosterts puls er en klassisk sak som blir spurt om. Er det en gutt hvis pulsen er under 140?

Kjenner du til noen tester for å finne fosterets kjønn, spør vi Marie.
Ja, sier hun, mange har forsøkt seg på "Ringtesten". Her trer man en ring i en snor og lar den pendle over magen. Det finnes forskjellige varianter av denne. Noen mener fosteret er gutt hvis den pendler på tvers av magen, eller går i ring. Hvis det er en jente vil ringen enten pendle i magens lengderetning. Dette er selvsagt bare en myte, og jeg kan ikke si at jeg har sett det har stemt i særlig grad.
Når gravide spør Marie om myter om fosterets kjønn, pleier hun å svare med myte humor, og det blir ofte mye tull ut av dette. Det eneste som er helt sikkert, sier Marie, er jo at det er 50-50 % sjanse for gutt eller jente.

 

Fosterets puls
På kontroll måles fostrets hjertefrekvens. Mange har hørt at pulsen kan fortelle om det er en gutt eller jente. Puls over 140 indikerer jente, og puls under 140 indikerer gutt. Marie forteller at hun anser dette som nok en myte, forskning gir ikke hold for dette. Marie vil allikevel ikke helt forkaste dette. Hun sier: "Da jeg jobbet på føden syntes jeg mange ganger det stemte med pulsen når mamma var i fødsel, men som sagt, det finnes ikke noen dokumentasjon på dette".

 

Hvis man vil vite sikkert...
Den eneste helt sikre metoden for å finne frem til fosterets kjønn er fostervannsprøve. Men det er ikke å anbefale, jeg tror ingen tar denne testen kun for å stille egen nyskjerrighet, da den innebærer en viss risiko for fosteret. Denne prøven tilbys kvinner over 38 år, og evt. kvinner som tidligere har født barn med spesielle sykdommer eller kromosonavvik.

På ultralyd vil man med ganske stor sikkerhet også kunne fastslå fosterets kjønn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer