Myter og sannheter om tvillinger

Mens noen myter henger igjen fra gamle dager, finnes det også flust av mer moderne varianter.

TVILLINGER: Fascinasjonen for tvillinger har gjennom tidene gitt grobunn for mange rare myter. Foto: NTB scanpix
TVILLINGER: Fascinasjonen for tvillinger har gjennom tidene gitt grobunn for mange rare myter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Et av de dummeste spørsmålene jeg har fått, må være «hvem er den slemme og hvem er den snille?», forteller Katrine Varløs Bjerkely.

Som mamma til eneggede tvillinger på åtte år, blir hun stadig overrasket over hva folk kan finne på å spørre henne om.

– At folk ikke har satt seg inn i alle tvillingfakta er ikke så rart, men at de kan få seg til å spørre om dette synes jeg er litt leit. Og det har ikke skjedd bare EN gang, sier hun.

Gamle myter som henger igjen

Myten om at det alltid må finnes en snill og en slem tvilling er sannsynligvis svært gammel. I boken «Dobbelt opp» skriver forfatter Eli Hope Broch at man i tidligere kulturer oppfattet tvillingfødsler som et bevis på at kvinnen hadde vært utro.

Men den mest utbredte troen var at den ene tvillingen hadde en ond ånd som opphav. Ett av barna måtte dermed bøte med livet, mens den andre fikk leve. Dersom tvillingparet var tokjønnet, var det som regel jenta som måtte dø fordi hun var mindre verdt.

En annen gammel myte er ifølge Ingun Ulven Lie, daglig leder i Tvillingforeldreforeningen, at tvillinger alltid er så like.

– Dette at tvillinger alltid skal være så like henger nok igjen fra gammelt av og hos folk som kanskje ikke kjenner så mange tvillinger. Selv om det er klart at noen, spesielt eneggede tvillinger, er like – er tvillinger ofte ikke like i det hele tatt.

– Før i tiden var det også en forventing om at man skulle behandle og kle tvillinger helt likt. Men på det «harde» åtti- og nittitallet gikk det over til at man for enhver pris ikke skulle behandle tvillinger likt. Selv om vi fortsatt oppfordrer foreldre til å styrke barnas identitet ved å ikke ha like klær og hårfrisyrer eller navn som rimer, har dette heldigvis normalisert seg litt i dag, sier hun.

LES OGSÅ: Ikke alle tvillinger er født samme dag

Mange moderne myter om tvillinger

Dette med at tvillinger kan være ganske så forskjellige, både i utseende og oppførsel, bekreftes av foreldre i Facebokgruppen Tvillingforeldre Norge. En mor forteller at venninnen hennes nekter å tro at barna hennes er eneggede, fordi hun klarer å se forskjell på dem.

En annen mer moderne myte er at mange tror tvillingforeldre har ganske saftige permisjonsordninger.

Flere av tvillingforeldrene forteller at folk blir veldig overrasket når de får høre at tvillingforeldre kun får fem uker ekstra ved 100% lønn og 7 uker ekstra ved 80% lønn.

– Mange spør om hva vi skal gjør hjemme i to år, forteller en mor.

– Omtrent alle forventer at jeg får dobbelt opp og tror meg ikke når jeg sier at jeg skal tilbake i jobb etter åtte måneder, sier en annen.

Mange tror også at tvillinger må være mindre i størrelse enn andre barn og flere mødre forteller at de ofte får kommentarer om at barna deres er så store for å være tvillinger. Det er kanskje naturlig å tro at tvillinger alltid må være mindre enn andre barn for å få plass i magen, men ifølge Store medisinske leksikon er fødselsvekten hos tvillinger i snitt bare 300 gram lavere enn hos andre barn.

Andre har vansker for å tro på at tvillinger ikke alltid fødes ved hjelp av keisersnitt, men de fleste tvillinger blir faktisk født vaginalt.

Tvillinger vekker fortsatt oppmerksomhet

Til tross for at tvillinger i dag er langt ifra så uvanlig som det var bare for noen tiår tilbake, forteller tvillingmamma Katrine Varløs Bjerkely at sønnene hennes tiltrekker seg en del oppmerksomhet.

FÅR MANGE RARE SPØRSMÅL: Katrine Varløs Bjerkely forundres over at tvillinger fortsatt vekker såpass stor oppsikt. Foto: Privat
FÅR MANGE RARE SPØRSMÅL: Katrine Varløs Bjerkely forundres over at tvillinger fortsatt vekker såpass stor oppsikt. Foto: Privat Vis mer

– Det å være i den mottagende enden av så mye oppmerksomhet, var nok litt mer overveldende enn jeg hadde sett for meg. Da jeg fikk førstemann ble jeg aldri stoppet på gata eller «overfalt» på kjøpesenter, så jeg skjønte ikke helt hva som traff meg da jeg var ute på egenhånd med tvillingene de første gangene, smiler hun.

– De aller fleste er hyggelige, men noen er kanskje litt vel nysgjerrige på ting man vanligvis aldri ville finne på å spørre en fremmed om, som for eksempel om man ble klippet under fødselen, hvordan de ble unnfanget og om man ammer!

– Nå som de er såpass store merker jeg at det er litt sånn hvisking og tisking blant andre barn hvis de står sammen. «Oi, se de var like, spør om de er tvillinger da!». Selv tar de to det med knusende ro og forklarer velvillig hvordan det funker med samme egg som delte seg, sier hun.

LES OGSÅ: Når du er over 30 øker sannsynligheten for å få toeggede tvillinger

Delvis sant at tvillinger har et hemmelig språk

En annen gammel oppfatning er at tvillinger har et eget hemmelig språk, men ifølge Ingun Ulven Lie i Tvillingforeldreforeningen er nok dette bare delvis sant.

– Forskning viser at tvillingsspråk finnes, men jeg kjenner veldig få som har kommet i den situasjonen. Det kan nok mest oppstå i tilfeller hvor barn har en veldig sterk tosomhet fordi de for eksempel ikke er i barnehagen hvor de blir påvirket av andre barn.

– En annen ting som kanskje er mer typisk, er at tvillinger kan være litt «slurvete» i språket. Det skyldes at når de skal formidle noe, så skal det gå fort før en annen kommer og tar fra dem oppmerksomheten, sier hun.

Ifølge Lie er det også en myte at det alltid er så slitsomt å ha tvillinger.

– Jeg tror veldig mange i møte med andre får høre «stakkars deg, så slitsomt!». Og ja, i perioder er det arbeidskrevende, men det er også forbundet med veldig mye glede. Ikke minst fordi tvillinger har veldig stort utbytte av hverandre, sier hun.

LES OGSÅ: - Jada, vi er sikre på at vi ikke venter tvillinger!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer