Fødsel:

Én av fire fødsler settes i gang. Ingeborg sa nei

Antallet igangsatte fødsler har tredoblet seg de siste årene, men er det alltid nødvendig å sette i gang fødselen kunstig?

SETTE I GANG FØDSEL: Nye tall viser at hele én av fire fødsler settes i gang kunstig. FOTO: NTB Scanpix
SETTE I GANG FØDSEL: Nye tall viser at hele én av fire fødsler settes i gang kunstig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mot slutten av graviditeten kan dagene fortone seg som ekstra lange, spesielt idet du passerer termindatoen og bare lengter etter å få møte babyen din.

Mange gravide blir derfor glade over å få beskjed om at fødselen skal settes i gang kunstig, men er det alltid nødvendig?

Da tobarnsmor Ingeborg Kramprud (34) for fem år siden ventet sin eldste sønn Sverre, ønsket hun å føde så naturlig som mulig.

– Selv om jeg var livredd for å føde, tiltalte den naturlige fødselen meg fordi jeg visste det ville være den mest skånsomme veien både for babyen min og meg, sier hun.

Fødselen kan ta lengre tid

Ifølge Helsenorge.no benyttes det i utgangspunktet tre metoder for å sette i gang en fødsel; modning av livmorhalsen ved hjelp av kateter, modning av livmorhalsen ved hjelp av hormon og drypp for å stimulere til rier.

Ingeborg mener det er flere grunner til å forsøke å unngå dette.

– Når man bruker kunstige hormoner, blir den naturlige «hormondansen» satt ut av spill. Dette kan føre til at riene oppleves som mer smertefulle og fremgangen går saktere til tross for sterke rier, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer