Fødsel:

Én av fire fødsler settes i gang. Ingeborg sa nei

Antallet igangsatte fødsler har tredoblet seg de siste årene, men er det alltid nødvendig å sette i gang fødselen kunstig?

SETTE I GANG FØDSEL: Nye tall viser at hele én av fire fødsler settes i gang kunstig. FOTO: NTB Scanpix
SETTE I GANG FØDSEL: Nye tall viser at hele én av fire fødsler settes i gang kunstig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mot slutten av graviditeten kan dagene fortone seg som ekstra lange, spesielt idet du passerer termindatoen og bare lengter etter å få møte babyen din.

Mange gravide blir derfor glade over å få beskjed om at fødselen skal settes i gang kunstig, men er det alltid nødvendig?

Da tobarnsmor Ingeborg Kramprud (34) for fem år siden ventet sin eldste sønn Sverre, ønsket hun å føde så naturlig som mulig.

– Selv om jeg var livredd for å føde, tiltalte den naturlige fødselen meg fordi jeg visste det ville være den mest skånsomme veien både for babyen min og meg, sier hun.

Fødselen kan ta lengre tid

Ifølge Helsenorge.no benyttes det i utgangspunktet tre metoder for å sette i gang en fødsel; modning av livmorhalsen ved hjelp av kateter, modning av livmorhalsen ved hjelp av hormon og drypp for å stimulere til rier.

Ingeborg mener det er flere grunner til å forsøke å unngå dette.

– Når man bruker kunstige hormoner, blir den naturlige «hormondansen» satt ut av spill. Dette kan føre til at riene oppleves som mer smertefulle og fremgangen går saktere til tross for sterke rier, sier hun.

– Ved igangsettelse må babyen i tillegg ofte overvåkes med en elektrode som festes til babyens hode. Du har også et bånd rundt magen som er koblet til en maskin som overvåker fødselen. Alt dette påvirker bevegelsesfriheten under fødselen betraktelig, noe som skaper en stresset situasjon når du egentlig trenger det stikk motsatte; nemlig ro og trygghet.

– Fordi igangsettelse er mer stressende for babyen og mor fører det til økt overvåking under fødselen. Du har et bånd rundt magen som er koblet til en maskin og babyen overvåkes i tillegg med en elektrode som festes til babyens hode. Alt dette påvirker bevegelsesfriheten under fødselen betraktelig, noe som skaper en stresset situasjon når du egentlig trenger det stikk motsatte; nemlig ro og trygghet.

VILLE FØDE NATURLIG: Da Ingeborg ventet sønnen sin Sverre ønsket hun ikke at fødselen skulle settes i gang. FOTO: Privat
VILLE FØDE NATURLIG: Da Ingeborg ventet sønnen sin Sverre ønsket hun ikke at fødselen skulle settes i gang. FOTO: Privat Vis mer

Settes sjelden i gang uten god medisinsk grunn

Nye tall fra Medisinsk fødselsregister viser at mer enn hver fjerde fødsel nå settes i gang kunstig. De siste 20 årene har antall igangsettelser økt fra 10 til hele 26 prosent.

Det kan være ulike årsaker til at fødsler settes i gang, ofte dreier det seg om langvarig vannavgang, svangerskapsforgiftning eller svangerskapsdiabetes.

Men de fleste (19,2 prosent) blir satt i gang på grunn av overtid, det vil si at graviditeten har vart lenger enn 42 uker eller 11 dager over termindato fastsatt ved ultralyd.

Fødselslege Thorbjørn Brook Steen ved fødeavdelingen på Ullevål forteller at de alltid, så langt det er medisinsk mulig, forsøker å imøtekomme kvinners ønske om en naturlig fødsel.

– Alle vi som jobber med fødselshjelp vet at den mest naturlige fødselsprosessen er den beste, så det er ikke vanskelig å forstå at mange ønsker dette. Men det er ekstremt få igangsettelser som gjøres uten god medisinsk grunn, sier han.

Selv om det i Norge er svært trygt å være gravid, er det ifølge fødselslegen en økt sjanse for komplikasjoner etter at man passerer termin. Morkakens funksjon kan bli dårligere slik at barnet får mindre av det det trenger. Det er også større risiko for mor med tanke på for eksempel høyt blodtrykk.

– En ulempe med å bli satt i gang er lengden, da det kan ta flere dager fra man blir satt i gang til babyen blir født. Tidligere mente man at det også kunne gi økt risiko for akutte keisersnitt, men dette stemmer ikke med norske tall.

Ble «strippet» mot sin vilje

Ingeborg forteller at den såkalte trivselskontrollen var en vond opplevelse for henne. Dette er en undersøkelse som tilbys gravide syv til ni dager over estimert termin. Her foretas det en klinisk undersøkelse, ultralyd og eventuelt ulike prøver, før en spesialist i fødselshjelp vurdere om fødselen skal settes i gang eller ikke.

Før trivselskontrollen hadde Ingeborg lest om hinneløsning eller «stripping». Dette er en metode som går ut på at jordmor stikker en finger opp i livmorhalsen og prøver å løsne hinnen som barnet ligger i fra livmorhalsveggen. For noen vil dette føre til at fødselen settes i gang, mens for andre har det ingen effekt.

– Jeg hadde ikke lyst til at dette skulle gjøres med meg, det føltes bare ikke riktig, forteller hun.

– Men da jeg kom inn til undersøkelsen fikk jeg bare beskjed om å legge meg ned på benken og kle av meg buksa. Jeg forsøkte å spørre jordmor om hva hun egentlig skulle gjøre og jeg sa at hun ikke skulle strippe meg. Allikevel fikk jeg den vondeste og mest ubehagelige vaginalundersøkelsen jeg noen gang har hatt, og i etterkant har jeg skjønt at hun strippet meg mot min vilje!

– Etterpå sa jordmoren at fødselen nok ville bli igangsatt. Jeg sa at jeg ikke ville det, da jeg følte meg frisk og rask og så ingen grunn til det. Men da så hun bare rart på meg og sa at dette var noe legen måtte bestemme.

Ble født naturlig 15 dager over termin

Til Ingeborgs lettelse er legen mer lydhør ovenfor hennes ønske om å føde mest mulig naturlig. Etter ultralydundersøkelsen konkluderer han med at alt står bra til med babyen i magen og at fødselen ikke behøver å bli satt i gang.

12 dager over estimert termin starter fødselen på naturlig måte og hun blir innlagt på sykehuset. Her blir hun liggende i tre dager frem til sønnen blir født.

Ingeborg tror legene kan være litt for raske med å sette i gang fødsler på grunn av overtid og at mange kvinner ikke helt vet hva det å bli satt i gang egentlig innebærer.

– Igangsetting skal egentlig bare brukes når det vurderes som mer farlig å være i magen enn å komme ut, men det virker som at man på automatikk blir satt i gang når det har gått 11 dager over estimert termindato.

– Lista for fødsler er i dag lagt på at alle skal overleve, men det ligger veldig mye mellom det å overleve og komme ut av en prosess på en styrket måte. Mange tror at det alltid er en medisinsk grunn for å bli satt i gang og stiller ikke flere spørsmål rundt det, men det er jo ikke alltid tilfelle.

Kan sette legen i vanskelig dilemma

En sjelden gang kan det ifølge fødselslege Thorbjørn Brook Steen være en vanskelig etisk balansegang mellom hva den gravide ønsker og det legene mener er god praksis av medisin.

– Finner man noe på ultralyd som gir en viss grad av bekymring og kvinnen allikevel ikke ønsker at fødselen skal settes i gang, kan legen settes i et vanskelig dilemma. Juridisk er det heller ikke helt klart hvem som har rett til å bestemme, legen eller mor, dersom man er bekymret for barnet i magen, sier Steen.

– Men hvis du får beskjed om at fødselen bør settes i gang og du helst ønsker å gå noen dager ekstra, er det fullt mulig å få en «second opinion». Slik kan du kanskje få hjelp av en mer erfaren overlege som kan ta ansvar.

Selv om det naturlige kanskje er det beste, er imidlertid tendensen ifølge Steen at de fleste ønsker å settes i gang tidligere og ikke omvendt. Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at 3,5 prosent av fødslene settes i gang etter kvinnens eget ønske.

– De fleste er fornøyd med avgjørelsen som tas og skulle kanskje ønske at de ble satt i gang før. I Norge har vi faktisk fått en del kritikk fordi vi har satt i gang fødsler senere enn det som er vanlig i mange andre land, da flere studier viser at det er klare fordeler både for mor og barn å ikke gå to fullgåtte uker over termin.

Tviler på genetisk faktor

Noen kvinner opplever at de går over termin i alle sine svangerskap og at det samme har skjedd med søstre og mødre. Men ifølge Steen betyr ikke dette nødvendigvis at noen kvinner genetisk er disponert for å bære barnet sitt lenger enn 42 uker.

– Selv om man ser at enkelte familier har flere keisersnitt og igangsettelser, har alle kvinner et unikt barn i sin mage og du arver jo bare halvparten av genene fra moren din, sier han.

– Hva tenker du om at så mange fødsler nå settes i gang?

– Jeg tenker både og. På den ene siden stoler jeg på de store studiene fra hele verden som viser at barn og mor får det bedre av at fødselen blir satt i gang og jeg er glad for at vi har den muligheten. Samtidig har jeg personlig veldig tro på kvinnens evne til å føde og den naturlige prosessen en fødsel er, og dette kommer helt klart i konflikt med denne tredoblingen av igangsettelser.

– Et tredje punkt er at de fleste fødeavdelinger, inkludert den jeg jobber på, ikke er bygd for så mange igangsettelser. Selv om dette ikke er det viktigste i denne sammenhengen, er det uansett en stor utfordring.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer