Barns følelser:

Én ting alle foreldre bør gjøre

Avgjørende for hvordan det går med barnet ditt, mener forsker og psykolog.

BARNS FØLELSER: Hvordan du lærer dem å takle følelser, kan avgjøre hvor barnet ditt ender opp som voksen, mener John Gottman. FOTO: NTB Scanpix
BARNS FØLELSER: Hvordan du lærer dem å takle følelser, kan avgjøre hvor barnet ditt ender opp som voksen, mener John Gottman. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alle som har barn vet hvor krevende det kan være, og hvor usikker man kan bli. Er jeg for streng, for lite streng, er jeg konsekvent nok, hvorfor hører han ikke etter?

Det er kjent at noe av det viktigste du kan gjøre for barnet ditt, er å hjelpe han eller henne å utvikle en god og trygg selvfølelse. Da gjelder det å ta følelsene på alvor.

- Mange foreldre er usikre på hvordan de skal håndtere barnas følelser og ender kanskje opp med å avvise eller avlede følelsene deres, noen blir også sinte. Dette gjør at barna ikke får muligheten og evnen til å lære hvordan de skal regulere følelsene på en god måte, sier psykolog og professor ved Høgskolen på Vestlandet, Frode Thuen til KK.no.

Han har skrevet forord til en helt fersk bok om temaet.

LES OGSÅ: Flere barn med symptomer på stress

Emosjonell trening

Boken har på norsk fått tittelen Hjerteforeldre og den er ifølge Thuen «et skattekammer av interessante forskningsfunn og nyttige råd og tips om barn og foreldre». Boken og forskningen er det psykolog og professor John Gottman som står bak. Han er mest kjent for sin forskning og litteratur om parforhold, men har nå altså skrevet en bok om barn og foreldre.

Hjerteforeldre er i stor grad basert på to studier utført ved universitetet i Illinois og universitetet i Washington. Her har 119 familier blitt observert, og Gottman har studert hvordan foreldre og barn reagerer på hverandre i emosjonelt ladede situasjoner. Barna i disse familiene har blitt fulgt fra fireårsalder til de ble ungdom.

Basert på denne forskningen, konkluderer Gottman med at det særlig er én ting du som forelder bør sørge for å gjøre, som virkelig kan avgjøre hvor barnet ditt ender opp sosialt, helsemessig, emosjonelt og karrieremessig, nemlig emosjonell trening.

Det handler om å hjelpe barnet å kjenne igjen, regulere og uttrykke egne følelser.

- Lærer barnet å håndtere følelsene sine, så står det mye sterkere rustet og vil oppleve færre konflikter og få bedre psykisk helse. Mye av det vi sliter med handler nettopp om følelser vi ikke har håndtert på en god måte, sier Thuen.

Han mener boken er nyttig fordi den på en enkel måte beskriver foreldreferdigheter som forskning har vist at har stor betydning for hvordan barna utvikler seg følelsesmessig.

LES OGSÅ: Hvordan takle en ekstrem mammadalt

5 trinn

Emosjonell trening handler om å lære barna å forstå egne følelser, og Thuen er enig med Gottman i at det er avgjørende å lære dette.

- Mye av livet handler om å håndtere følelser og det er hjemme og i barndommen at man lærer det følelsesmessige språket. Hvis man ikke lærer det som barn, så er det en stor jobb å ta igjen som voksen, sier Thuen.

Så hvordan foregår emosjonell trening. Gottman bruker mange eksempler i boken sin, og råder blant annet foreldre til å se på situasjoner hvor barnet har følelsesmessige utbrudd, som gode anledninger til å drive emosjonell trening.

I boken tar Gottman for eksempel for seg den velkjente situasjonen «du er sent ute til jobb og prøver å ta på 3-åringen jakke, slik at dere kan komme dere av gårde, men han kaster seg på gulvet i gråt og nekter å bli med til barnehagen». Gottman forklarer i boken hvordan forskningen hans viser viktigheten av å akseptere barnets følelser, sympatisere og trøste, men også veilede og sette grenser for oppførselen.

Denne prosessen skriver Gottman at vanligvis skjer i fem trinn:

1. Vær bevisst på barnets følelser.

2. Se på følelsen som en mulighet til nærhet og læring.

3. Lytt med empati og aksept til barnets følelser.

4. Hjelp barnet med å sette ord på følelsene.

5. Sett grenser samtidig som du utforsker strategier for å løse det aktuelle problemet.

LES OGSÅ: 6 ting du bør gjøre foran barna dine

Tar minst 20 år å lære

Det er kanskje ikke helt tilfeldig at denne boken kommer akkurat nå. Ifølge psykolog Hedvig Montgomery, som har familieterapi som spesialitet, har det den senere tiden vært økt oppmerksomhet rundt temaet barn og følelser.

- Vi har vært gjennom en epoke nå hvor det har vært et sterkt fokus på barns oppførsel, og hvor årsaken til denne oppførselen er blitt litt glemt. Forstår vi ikke barns følelser, forstår vi heller ikke deres oppførsel - og vi hjelper dem heller faktisk ikke med å oppføre seg bra. Bevisstheten rundt dette er økende nå, og det er bra, sier Montgomery til KK.no.

Å lære barn å forstå sine egne følelser, er imidlertid ikke noe helt nytt.

- Allerede barnepsykologiens norske pioner, Åse Gruda Skard, skrev om dette på 1960-tallet, sier Montgomery og forteller at mennesker allerede fra fødsel sitter med alle grunnfølelsene. Evnen til å tolke dem, uttrykke dem og håndtere dem derimot, tar det i beste fall nærmere 20 år før vi lærer.

- Særlig de «vanskelige» følelsene vi kaller aggresjon, krever både læring og modning og det er viktig å være klar over at det nettopp både handler om læring og modning, altså hjernens utvikling, sier Montgomery.

Hun mener foreldres viktigste redskap er å speile følelser.

LES OGSÅ: Har du vært nær å slå barnet ditt?

- Vis barnet at du forstår dets følelser og sett navn på dem. Når barnet er sint, så stopper du litt opp i det du gjør, spør «er du sint nå?» for en liten bekreftelse fra barnet og så kan du vise at du forstår før du hjelper barnet videre med å få på seg jakken som ikke ville bli kneppet riktig, eller hva det nå kan være, sier Montgomery.

Hun mener foreldre også gjør lurt i å lese om følelser, se film med følelser og vise at du både forstår og håndterer dine egne følelser.

LES OGSÅ: Kjefting kan skade barnet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer