Nå blir det røyk- og snusforbud for ansatte

01. juli 2014 blir det innført tobakksforbud i alle barnehager og skoler. Røykerne har lenge blitt vist utendørs. Nå må snuserne følge etter. Hva syns du?

Barnehageansattes røyking er et tema som har vakt diskusjon i Mammanetts forum:

«Jeg er litt delt kjenner jeg. Mange i barnehagen til gutta røyker, og jeg synes faktisk ikke det er så ille! De går allerede lange omveier for å gjemme seg, de skifter klær, de vasker seg på henda. Ja, jeg skjønner at når man er på jobb bør man opptre profesjonelt... men hvor går grensen?» skriver en. 

Fra og med 1. juli 2014 går grensen ved barnehagens og skolens arealer.

Det ble i vår vedtatt en innskjerping av tobakkskadeloven som betyr forbud mot røyking i arbeidstiden både inne og ute. Så langt har det bare vært forbud mot å røyke i barnehagens lokaler. Den nye loven vil også gjelde skoler og familiebarnehager, og all bruk av tobakk. Med andre ord blir det også et snusforbud. 

HVA MENER DU: Er det greit at ansatte i barnehagen røyker i arbeidstiden? 

Delta i vår poll nederst på siden!

Mange allerede røykfrie 

NYTT FORBUD GIR BARN OGSÅ RØYKFRITT UTEMILJØ: Foto: Colourbox.com
NYTT FORBUD GIR BARN OGSÅ RØYKFRITT UTEMILJØ: Foto: Colourbox.com Vis mer

– Gjengangere hos oss er typisk foreldre som lurer på hvordan de skal te seg når de har sett ansatte røyke – i de fleste tilfeller utenfor barnehagens område – eller når de noen få ganger kjenner det lukter røyk av barnets klær. Våre svar er å snakke med bestyrer, dette er enn så lenge opp til hver barnehage, sier kommunikasjonsjef Bo Gleditch i Astma- og allergiforbundet.

I realiteten er det ikke sikkert det nye forbudet vil by på så store problemer. Det er nemlig stadig flere barnehager som allerede er røykfrie. 

– Dette blir litt sånn «velkommen etter». Veldig mange har allerede innført røykeforbud, uten at jeg kjenner til noen tilfeller der ansatte har reagert, sier Mette Henriksen Aas i Fagforbundet, som organiserer mange av de barnehageansatte. 

Hun mener det mest positive ved innskjerpingen, i tillegg til at barnas helse blir prioritert, er at det kan bli større fokus på det å være et godt forbilde. 

LES OGSÅ: Her blir barna ofte utsatt for passiv røyking

Ingen oversikt 

MARIUS IVERSEN: Informasjonsansvarlig i Private Barnehagers Landsforbund tror innstrammingen blir uproblematisk.
MARIUS IVERSEN: Informasjonsansvarlig i Private Barnehagers Landsforbund tror innstrammingen blir uproblematisk. Vis mer

Jo Heldaas i Helsedirektoratet sier at barnehageeier er ansvarlig for at forbudet håndheves, og at det blir opp til barnehagenes internkontroll at det overholdes. 

Verken Helsedirektoratet eller Private Barnehagers Landsforbund har oversikt over hvor mange barnehager som allerede har innført røykeforbud. 

– Nei, vi har ingen oversikt over hvor mange av våre barnehager dette gjelder. Det er naturlig at barnehagen er en røykfri arena, dermed tror jeg innstrammingen vil være uproblematisk, sier informasjonssjef Marius Iversen i Private Barnehagers Landsforbund. 

De opplever ikke at røykeforbud er noe stort stridstema. 

- Det har nok mye å si at røykeloven har fått virke noen år, og at det er mer kunnskap om skadevirkningene nå enn før.  

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: