Navnevalg

Nå er dette navnet på vei opp

– Det er er kort, enkelt navn med bare stemte lyder, sir navneforsker til KK.

NAVNEVALG: Jøss, er det navnet på vei opp? FOTO: NTB
NAVNEVALG: Jøss, er det navnet på vei opp? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Da Statistisk sentralbyrå slapp navnestatistikken for 2022 i februar 2023, tronet Jakob og Noah på pallen på guttesiden, med delt tredjeplass for Emil og Lucas. På jentesida var det jevnt i toppen, med Nora, Emma, Olivia, Ella og Sofie.

Men hvilke navnetrender kan man trekke ut fra statistikken for 2022? KK har tidligere skrevet om sjeldne og uvanlige navn som fenger, men også om de mest brukte navnene.

Vi har skrevet om navnet som overraskende nok kan være i ferd med å forsvinne, og om to navne som kommer som en rakett. Videre har vi skrevet om navnene som en anerkjent navneforsker tviler på om noen gang kommer tilbake, og om hvorfor 70-tallsnavnene vil få sin renessanse.

Kommende trender

Vi spør navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen, og hva han tror blir navnetrendene fremover:

– Fra tidlig 2000-tall har vi sett et oppsving for navn fra bibelen, særlig blant gutter. Hele fem av ti på topp er bibelske, men ofte blir ett eller flere navn skiftet ut hvert år. Trenden med bibelske navn kommer nok til å fortsette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer