Navnevalg

Nå er dette navnet på vei opp

– Det er er kort, enkelt navn med bare stemte lyder, sir navneforsker til KK.

NAVNEVALG: Jøss, er det navnet på vei opp? FOTO: NTB
NAVNEVALG: Jøss, er det navnet på vei opp? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Da Statistisk sentralbyrå slapp navnestatistikken for 2022 i februar 2023, tronet Jakob og Noah på pallen på guttesiden, med delt tredjeplass for Emil og Lucas. På jentesida var det jevnt i toppen, med Nora, Emma, Olivia, Ella og Sofie.

Men hvilke navnetrender kan man trekke ut fra statistikken for 2022? KK har tidligere skrevet om sjeldne og uvanlige navn som fenger, men også om de mest brukte navnene.

Vi har skrevet om navnet som overraskende nok kan være i ferd med å forsvinne, og om to navne som kommer som en rakett. Videre har vi skrevet om navnene som en anerkjent navneforsker tviler på om noen gang kommer tilbake, og om hvorfor 70-tallsnavnene vil få sin renessanse.

Kommende trender

Vi spør navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen, og hva han tror blir navnetrendene fremover:

– Fra tidlig 2000-tall har vi sett et oppsving for navn fra bibelen, særlig blant gutter. Hele fem av ti på topp er bibelske, men ofte blir ett eller flere navn skiftet ut hvert år. Trenden med bibelske navn kommer nok til å fortsette.

Han forteller at mange fortsatt sverger til navn med de mye brukte konsonantene L, M og N; og også med to vokaler inntil hverandre, slik som ia, ie, oa, eo. Her trekke Utne frem eksemplene Nora, Emma, Olivia, Ella, Leah, Sofie og Sofia på jentesiden.

På guttesiden er populære navn Emil, Lucas, Oliver, Noah, William og Theodor, og disse ligger da også på topplistene i de fleste fylker.

Utne kan imidlertid se en ny trend, på vei bort fra det mykere lydbildet:

– For guttene har det de siste årene kommet navn med mer harde lyder slik som p, t og k, i navn som Jakob (uttalt med p), Lucas (altså både L- og K-lyd), Isak, Filip, Aksel (både K- og L-lyd) og Theodor.

Nye gamle navn

Titter man lenger ned på listene er flere nordiske navn på vei opp, forteller Utne:

– Det er ikke bare de mest kjente nordiske navnene, slik som Olav, Sigurd, Sverre, Håkon, Ingrid, Astrid, Solveig og Sigrid. Nå ser vi et oppsving også for mer ukjente eller mindre brukt nordiske navn, slik som Frida, Tiril, Iben, Vilde, Tuva, Saga, Gustav, Odin, Iver, Vetle, Sondre og Amund.

Forskeren mener man ikke kan trekke ut en klar vinner fra statistikkene for 2022, og at det er ganske likt i toppen. Likevel:

– Iben har steget raskt og kommet inn på ti på topp, fra 19. plass i 2021 til 8. plass i 2022. Det er er kort, enkelt navn med bare stemte lyder.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer