Nå får dere to uker ekstra

Nå får dere to uker ekstra
Publisert
Sist oppdatert

Nye regler fra 1. juli. Se hva som er endret.

Flere uker øremerkes pappa

Foreldrepermen økes med to uker for alle som får barn 01.07 eller senere. Disse to ukene er forebeholdt pappa. En ny tredeling av foreldrepermisjonen innføres.

– Formålet med innføring av tredeling av foreldrepengeperioden er at det skal bidra til større bevissthet rundt valgene i familielivet, slik at foreldrene aktivt må ta stilling til fordelingen av fellesperioden. I tillegg skal reglene bidra til at far tar ut en større andel av permisjonen og sikre at mor får like mange uker forbeholdt henne (mødrekvoten) som far har (fedrekvoten), skriver NAV på sine nettsider.

LES OGSÅ: Professor: Pappa kan skade barn for livet!

Tredeling av permisjonen

Endringene gjelder bare for dem som får barn etter 01. juli 2013. Fedrekvoten økes fra 12 til 14 uker, og mor får en tilsvarende lang mødrekvote. De seks uker etter fødsel er fortsatt forbeholdt mor, og inngår  i mødrekvoten. De øvrige åtte ukene av mødrekvoten kan hun ta ut når som helst i stønadsperioden.  De første tre uker før fødsel kommer i tillegg til tredelingen.

Maksimal stønadsperiode 

 49 uker (100% dekningsgrad)
59 uker (80% dekningsgrad) 
 Før fødsel 3 uker 
 Mødrekvote 14 uker 
 Fedrekvote 14 uker 
 Periode som foreldrene kan dele mellom seg 18 uker (100% dekningsgrad)
28 uker (80% dekningsgrad)

Kilde: Nav.no

Christian jubler

– Jeg synes det er kjempeflott at får mer farspermisjon og far får tid til å lære seg barna bedre å kjenne. Ikke minst har ikke far vondt av å vite hvor mye jobb det kan være å gå hjemme med barn og samtidig holde huset noenlunde flytende, sier Christian von Harling til Mammanett. Han og de fire andre fedre i Pappapanelet ser klare fordeler med at permisjonen blir mer likestilt mellom foreldrene. 

Engasjert tobarnsfar: Helt på sin plass med en utvidelse av permisjonen, sier Christian fra Pappapanelet.
Engasjert tobarnsfar: Helt på sin plass med en utvidelse av permisjonen, sier Christian fra Pappapanelet. Vis mer

– De ukene jeg var hjemme med barna, gjorde at jeg har fått et godt og tett bånd til ungene. De henvender seg like mye til meg for trøst eller kos, som til mor, skjønt far har et mykere fang enn mor, så det er oftest fanget hans som blir brukt. Men for meg er barna mine viktigere enn noe annet her i livet og barna vet at far er med og stiller opp for dem, så fremt jeg ikke jobber, sier den engasjerte tobarnsfaren.

Christian har ingen sympati med fedre som sier de er uunværlige på jobb og ikke kan ta ut pappaperm. –INGEN er så viktige at de ikke kan erstattes og når det bare er for noen uker, eller noen dager innimellom hvis man tar permisjonen som tidskonto, skjønner jeg ikke hva de snakker om. Jeg kjenner jeg blir arg når jeg tenker på fedre som skal ha unger, men som ikke vil ta ansvar for dem og aller helst vil overlate det til mødrene.

Han mener også at mødrene  som synes at økt farspermisjon går på bekostning av deres permisjon også sporer litt av.

– Ja, det er viktig for mor å bli kjent med barnet sitt også, som de har båret fram i 9 måneder, men at de ikke unner far minst 14 uker, synes jeg er egoistisk. Den siste delen av permisjonen, kan jo fritt deles mellom mor og far og i 90% av tilfellene vil denne permisjonen tilfalle mor, så jeg ser ikke helt problemet til mødrene, sier han.

Diskusjon: To nye uker øremerkes pappa - riktig? 

Fortsatt krav til mor om arbeid

Fellesperioden hvor enten mamma og pappa kan ta ut foreldrepenger, setter visse krav til mamma for at pappa kan få permisjon med lønn. Han kan bare få foreldrepenger dersom mor etter fødselen eller omsorgsovertakelsen:

  • går ut i arbeid
  • tar offentlig godkjent utdanning på heltid
  • tar offentlig godkjent utdanning i kombinasjon med arbeid som i sum gir heltid, på grunn av sykdom eller skade er helt avhengig av hjelp til å ta seg av barnet
  • er innlagt i helseinstitusjon
  • deltar på heltid i introduksjonsprogram etter introduksjonsloven
  • deltar på heltid i kvalifiseringsprogram etter lov 18. desember 2009 nr. 131 om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen

LES OGSÅ: Far ble ufrivillig jordfar   

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer