Barneklær abonnement:

Nå kan du abonnere på barneklær

- Jeg tror folk tenker litt annerledes i dag, de er mer miljøbevisste, sier designer Fam Irvoll

MILJØVENNLIG TILBUD TIL SMÅBARNSFORELDRE: Barn vokser rasende fort, men det å hele tiden kjøpe nye barneklær er både belastende for lommeboka og for miljløet. FOTO: NTB Scanpix
MILJØVENNLIG TILBUD TIL SMÅBARNSFORELDRE: Barn vokser rasende fort, men det å hele tiden kjøpe nye barneklær er både belastende for lommeboka og for miljløet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange foreldre kjenner problemet godt; unger vokser ut av klærne sine før de knapt har begynt å bruke dem. Det å stadig måtte kjøpe nye klær til ungene er ikke bare kostbart, det er også en stor miljøbelastning.

Dette ønsker gründer Patrick Skou og designer Fam Irvoll å gjøre noe med. Sammen har de startet konseptet Lillepanda som er en abonnementsordning for barneklær.

– Prinsippet er at klærne skal kunne brukes av flere barn slik at man ikke skal behøve å kjøpe nytt hele tiden, sier Skou.

– Det starter med at du får tilsendt en pakke med barneklær og etterhvert som barnet vokser får du tilsendt nye pakker med klær i posten. De gamle returnerer du til oss slik at vi kan vaske dem og sjekke hvilken tilstand de er i. Dersom de er ødelagte reparerer vi dem, men hvis de er i god stand vil de bli sendt ut til andre.

– Du kan derfor få tilsendt klær som andre har brukt, men de skal være som nye og uten særlig slitasje. Klærne har også en innbakt forsikring; dersom et plagg skulle bli ødelagt ved et uhell, kan du kontakte oss for å få byttet det ut uten ekstra kostnad, forklarer Skou.

Klær som er for ødelagte til at de kan brukes igjen vil bli sendt Esmod, den internasjonale moteskolen i Oslo, hvor Fam Irvoll er tidligere elev.

– Her får elevene lov til å lage det de ønsker av klærne, det kan for eksempel være leker, barneklær eller klær til voksne. Hvert år har de et julemarked hvor de selger tingene de har laget og tjener penger på det. Dette overskuddet vil gå tilbake til vanskeligstilte familier som får et gratis abonnement hos Lillepanda, forteller Irvoll.

ET MILJØVENNLIG TILTAK: Fam Irvoll tror småbarnsforeldre i dag tenker mer på miljøet når de handler barneklær. FOTO: Privat
ET MILJØVENNLIG TILTAK: Fam Irvoll tror småbarnsforeldre i dag tenker mer på miljøet når de handler barneklær. FOTO: Privat Vis mer

Designer egen kolleksjon

Så langt består abonnementsordningen av uteklær, for 399 kroner i måneden får foreldre tilsendt parkdress, vinterjakke, vinterbukse og regntøy fra Helly Hansen. Irvoll er imidlertid godt i gang med design av babyklær til innebruk, som etter planen skal være tilgjengelig fra våren av.

– I første omgang skal vi lage babyklær fra størrelse 56 og opp til 92, som er unike for Lillepanda med egne prints. Jeg jobber også mye med farger, da det må være plagg som faller i smak hos ulike typer foreldre. Det er ikke alle som ønsker seg klær med masse farger, noen vil ha mer duse plagg.

– Per dags dato har vi en pakke for jenter, en for gutter og en unisex-pakke, men vi er opptatt av at gutter ikke bare skal ha blå klær og at jenter ikke bare skal ha rosa, sier hun.

Skou og Irvolls mål på sikt er at foreldre ikke skal behøve å kjøpe klær utenom abonnementsordningen, men at de skal klare seg på alt de mottar fra Lillepanda.

Men ønsker virkelig nybakte foreldre å overlate all klesshoppingen til andre, er ikke dette noe mange synes det er koselig å gjøre selv?

– Vi starter med pakker vi har satt sammen, men etter hvert kan det hende vi åpner for at foreldre selv kan sette sammen sine egne pakker, sier Irvoll.

– Men klærne de får i pakkene er nøye planlagt, slik at alle plaggene matcher og kan brukes med hverandre. Vi tilpasser også klærne etter for eksempel 17. mai eller hvis barnet har bursdag, da kommer det penklær i posten.

LES OGSÅ: Historien om vandre-brudekjolen som er gratis

UTSOLGT FØRSTE DAG: Gründer av Lillepanda, Patrick Skou, er overrasket over den gode mottagelsen ordningen har fått. FOTO: Privat
UTSOLGT FØRSTE DAG: Gründer av Lillepanda, Patrick Skou, er overrasket over den gode mottagelsen ordningen har fått. FOTO: Privat Vis mer

Utsolgt første dag

Ifølge Skou har mottagelsen så langt vært svært god. På grunn av mange forhåndsbestillinger gikk lagrene tomme bare timer etter lanseringen.

– Vi ble veldig overrasket over mottagelsen, men nå har vi fått nye leveranser slik at det igjen er klart for at folk kan handle, sier han.

Fam Irvoll forteller at også hun har fått mange positive tilbakemeldinger.

– Folk jeg har snakket med synes dette konseptet er helt genialt. Jeg tror folk tenker litt annerledes i dag, de er mer miljøbevisste og tenker på hvilken verden vi etterlater oss. Å unngå å stadig kjøpe nye klær er noe de konkret kan gjøre for å hjelpe miljøet, sier hun.

– Dette konseptet er også bra for folk som ikke har noen å arve av eller som kanskje ikke har råd til de tingene de trenger. Vi produserer økologiske klær som kan være dyre ute i butikkene, så det å leie denne typen klær fra oss vil bli billigere i lengden. Man sparer også penger fordi vi dekker skader på klærne, legger hun til.

LES OGSÅ: Ikke alle leker bør arves. Undersøkelse viser at gamle Legoklosser kan være giftige for barn

Mange muligheter for deg som vil bytte eller arve klær

Konseptet med abonnement på barneklær er unikt i Norge, men Fjong er et lignende konsept for voksne hvor du faktisk kan leie ut dine egne klær.

Det finnes også mange andre muligheter for deg som vil skaffe deg barneklær på en miljøvennlig måte. I Norge har vi lang tradisjon for å arve klær av hverandre, men de siste årene har det også kommet mange gis bort og byttegrupper på Facebook.

En rekke barnehager har også egne byttearrangement, KK har tidligere skrevet om barnehagen som har satt opp et permanent byttestativ i gangen. Her kan foreldrene henge fra seg eller ta de plaggene de måtte ønske.

Også for deg som ikke har barn i barnehage, finnes det flere muligheter til å få bytte klær. De siste årene har Naturvernforbundet gått i bresjen for å arrangere Den store klesbyttedagen. Dette er klesbyttefester som arrangeres i samarbeid med blant annet folkehøyskoler, frivillighetssentraler og Naturvernforbundets egne lokallag.

Kjøp kvalitet om du må kjøpe nytt

Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender, synes det er fint å se at flere og flere tar ansvar for miljøet gjennom å få ned klesforbruket.

BRA TILTAK: Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender, synes det er veldig positivt at det har blitt mer fokus på å få ned klesforbruket. FOTO: Renate Madsen
BRA TILTAK: Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender, synes det er veldig positivt at det har blitt mer fokus på å få ned klesforbruket. FOTO: Renate Madsen Vis mer

– Klesproduksjon medfører høyt vannforbruk, sprøytemiddelbruk i bomullsproduksjon, og kjemikaliebruk i foredlingen.

– Hvis du vil være mest mulig miljøvennlig, bør du kjøpe brukte klær framfor å kjøpe nytt. Det finnes så mye bra klær på loppemarkeder, byttemarkeder, på Tise eller Finn. Alle som har små barn vet jo hvor lite man bruker enkelte plagg, sier hun.

Hvis du derimot må kjøpe nytt, råder hun deg til å kjøpe klær i god kvalitet.

– Da varer klærne lenger og kanskje de kan brukes av noen andre barn senere. Du bør også se etter svanemerket – som garanterer mest mulig miljøvennlig produksjon.

– Lin, norsk ull og økologisk dyrket bomull er gode valg. Vi anbefaler å styre unna klær laget av syntetiske materialer – i alle fall plagg som vaskes ofte. Alle syntetiske klær kan avgi små plastpartikler når de vaskes. Plasten havner i avløpet, og spres derfra videre ut til havet, eller spres på jorder sammen med resten av kloakkslammet.

LES OGSÅ: Slik gjør du garderoben din grønnere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer