<strong><b>NYE REGLER:</strong></b> Nå kommer det nye sikkerhetskrav til alle som selger trampoliner. Foto: Mats Andersson / NTB Scanpix
NYE REGLER: Nå kommer det nye sikkerhetskrav til alle som selger trampoliner. Foto: Mats Andersson / NTB Scanpix Vis mer

Nå må trampolinene ha nett

Skjerpede sikkerhetskrav til trampoliner

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere ble trampoliner til hjemmebruk klassifisert som sportsutstyr, men nå blir de ansett som leketøy.

Dette betyr skjerpede sikkerhetskrav for de som selger trampoliner.

Må ha nett og kantbeskyttelse

Fra mars av er forretningene påbudt å selge mellomstore og store trampoliner med sikkerhetsnett og kantbeskyttelse.

Dette gjelder vel og merke kun nyproduserte trampoliner og ikke de som allerede er i handel. 

I tillegg er det satt nye krav til trampolinenes stabilitet og styrke, samt bedre merking og brukerveiledning. Minitrampoliner skal nå alltid leveres med anti-skli føtter.

LES OGSÅ: Advarer mot elektriske lekebiler

<strong>VIKTIG MED SIKRING:</strong> Også mange små barn blir skadet i trampoliner. Foto: Lucianne Pashley / NTB Scanpix
VIKTIG MED SIKRING: Også mange små barn blir skadet i trampoliner. Foto: Lucianne Pashley / NTB Scanpix Vis mer

Mange barn skader seg

Selv om dette altså er et krav som retter seg mot forhandlere av trampoliner, gjør foreldre lurt i å tenke seg godt om før de kjøper trampoliner uten sikkerhetsnett og kantbeskyttelse.

– Hopping på trampoline er svært populært, men vi ser dessverre at mange skader seg. At sikkerhetskravene skjerpes ser vi positivt på, og vi håper det får en god skadeforebyggende effekt, sier Kari-Ann Thon Kristiansen, avdelingsleder i DSB.

Ifølge DSB finnes det ingen god norsk oversikt over hvor mange skader som kan knyttes direkte til trampolinebruk. Tall fra Sverige viser imidlertid at 7000 barn ble skadd ved bruk av trampoline i 2008.

Heldigvis er de fleste skadene mindre alvorlige, men noen alvorlige skader forekommer også. Hyppigst skader barna seg i hånd, albue, skuldre, nakke, knær, ankler og tær.

LES OGSÅ: Dette er tidenes beste leketøy!

<strong>SAMMENSTØT:</strong> Flere barn samtidig på trampolinen gir økt risiko for skader. Foto: Brian George Melchers / NTB Scanpix
SAMMENSTØT: Flere barn samtidig på trampolinen gir økt risiko for skader. Foto: Brian George Melchers / NTB Scanpix Vis mer

Ta forhåndsregler!

De fleste barna som skader seg er i alderen 10-15 år, men de siste årene har man også sett skader blant yngre barn helt ned i tre-fire års alder. 

Alvorlige nakkeskader er ikke registrert, men det advares mot å hoppe salto som gir en risiko for dette. 

Man bør også unngå at flere barn hopper sammen, da mange barn skader seg i sammenstøt med andre.

Tips for å hoppe sikrere på trampolinen:

  • Definer klare regler for antall barn samtidig på trampolinen. Det ideelle er kun én. Jo flere som hopper, jo større er risikoen for skader. Dette gjelder spesielt hvis de som hopper har forskjellig vekt.
  • Voksne bør vurdere barnas ferdigheter og følge med når barn hopper.
  • Dekk til trampolinen med presenning når den ikke er i bruk. Da blir det vanskeligere for barn å bruke trampolinen uten at det er voksne til stede.
  • Ikke hopp på trampolinen når den er våt.
  • Salto på trampolinen kan gi alvorlig nakkeskade hvis du lander feil.
  • La ikke barn spise når de hopper, maten kan sette seg i halsen.
  • Ikke la barna ha harde leker på trampolinen som de kan skade seg på.
  • Pass på at ingen går under trampolinen når andre hopper. (Det kan være spesielt farlig for små barn som klarer å gå oppreist under trampolinen.)

kilde: dsb.no / dinsakerhet.se

LES OGSÅ: Ikke gi disse leketøyene til barna!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer