Navnetrender

Nå skyter disse to navnene i været

– Det har sin forklaring, sier navneforsker.

NAVNETRENDER: Jøss, er de navnene på vei inn igjen? FOTO: NTB
NAVNETRENDER: Jøss, er de navnene på vei inn igjen? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Navn opptar mange. Det ser vi hver gang KK skriver om navnetrender, og vi har på spalteplass tatt for oss et svært vanlig navn som er i ferd med å forsvinne, vi har skrevet om de de svenske navnene som vi lar oss påvirke av, og om navn inspirert av verdensrommet.

For ikke å snakke om de minst brukte navnene i Norge, så her er det mye inspirasjon å hente fra den som er på utkikk etter et skikkelig sjeldent navn. Og visste du for eksempel at navn med denne spesielle konsonanten spås å bli populære?

Statistisk sentralbyrå (SSB) legger hvert år ut statistikk over de mest brukte navnene, og det er interessant lesning for alle som lurer på hva de skal kalle barnet sitt. De siste årene har både Nora, Emma og Sophie ligget høyt på statistikkene, og på guttesiden har vi sett både Noah, Oliver og Lukas.

Nordiske navn

Men ser man bort fra listetoppene, dukket det utover 2000-tallet opp en rekke gamle og sjeldne nordiske navn. Det kunne være navn fra middelalderen, eller nye navn laget i Skandinavia, Island og Færøyene på 1800-tallet og senere:

- Vi snakker om navn som Tuva som er en variant av Tove, Live og de nyere Alva, Ylva, Tiril, Erle, Eira, Saga, Lerke og Lykke, fortalte Ivar Utne, navneforsker ved Universitetet i Bergen til KK ved utgangen av 2022.

Også på guttesiden har man sett vekst i navn med røtter i det nordiske, og man finner her navn med gamle dialektformer av nordiske navn, som ikke har vært noe særlig brukt siden 1800-tallet.

- Dette kan være navn som Even som er en variant av Øyvind, og Iver som kommer av Ivar, og ellers Vetle, Sondre og Amund, sier Utne.

Uventet navnerakett

Og blant navnene med røtter i det nordiske, er det spesielt ett navn som de siste årene har gjort et hopp på statistikkene. De som ble født på 2000-tallet hadde kanskje flere på skolen som hette det. Fra 1880-tallet og de neste hundre årene hadde navnet en heller laber oppslutning, men rundt 1980 var det plutselig på stigende. Og kanskje fortsatte det å vokse, grunnet en viss film med det populære jentenavnet i tittelen?

Navnet vi snakker om er … Frida. Etter at filmen «Frida – med hjertet i hånden» kom, i 1991, fikk navnet de kommende årene vekst. Oppgangen fortsatte helt frem til 2006. Og etter å ha ligget og vaket litt opp og ned, begynte det i 2016 igjen å klatre. I 2022 ligger Frida så høyt på navnestatistikken som det aldri har gjort før – hvert fall siden man begynte å måle.

- Populariteten til navnet Frida henger helt klart sammen med de gamle og sjeldne nordiske navnene som har blitt populære ut over 2000-tallet, sier Utne.

Svensk rakett

Ifølge forskeren har vi de siste årene sett vekst i en del navn som ble brukt mye i første halvdel av 1900-tallet, slik som Astrid, Sigrid, Solveig og Signe, og på guttesiden Håkon, Sverre, Sigurd og Bjørn.

Og det er ett navn blant disse som skiller seg ut, og som kommer som et stjerneskudd fra vårt naboland i øst:

- Det svenske navnet Gustav er blant navn som stiger mest nå, og ligger på 25. plass i 2022, forteller Utne.

Når vi spurte forskeren om navnetrendene fremover, var det imidlertid ikke de nordiske eller norrøne navnene han trakk frem:

- Navn fra bibelen står mye sterkere enn navnene med røtter i det norrøne. Siden rundt år 2000 har det vært fire-fem bibelnavn inne på topp ti hvert år. For gutter gjelder det navn som Noah, Lukas, Mathias, Jakob, Isak, Filip og Jonas.

For jenter er bruk av bibelnavn ikke like vanlig, med kun ett til to bibelske navn på topp-ti-listen hvert år:

- Dette er navn som Leah, Sara, Anna og Hanna. Slike navn forventer jeg vil står sterkt det kommende året. Men jeg tror det kan bli litt utskiftning, med andre navn fra bibelen, spår Ivar Utne og utdyper:

- Selv om nordiske navn er godt på vei inn blant hundre på topp, er de foreløpig sjelden å se på topp ti. I 2023 kommer det neppe noen nordiske guttenavn inn på topplistene, mens det blant jentene kan bli ett eller to, slik som de sterke Ingrid eller Frida.

Ny klang populær

Av andre populære navn i tiden, trekker Utne trekker frem de som også brukes i andre navn, slik som Emma, Sofie, Olivia, Ella, Kaja, Nora. På guttesiden kan slike navn være Oscar, Oliver, Aksel, Emil og William. Han spår at mange av disse også blir å se fremover.

Ifølge Utne har navn utover 2000-tallet forandret seg veldig i klangen.

- For både gutter og jenter har nesten halvparten av topp ti-navnene fått to vokaler inntil hverandre, slik som Leah, Sofie, Emilie, Olivia, Noah, William, Elias, Liam, Tobias og Teodor. Det kommer vi også til å se i fremover.

Utne nevner en annen tendens:

- Rundt halvparten av ti på topp for begge kjønn har nå også bokstaven L i seg. Bokstaven M er også mye brukt, rundt halvparten så mye som L.

Da ser vi i spenning frem til navnestatistikken for 2023, for å se om spådommene har slått til.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet