Doula:

Nå vil norske kvinner ha med en doula på fødselen

Bruker flere titusener for å ha med en ekstra person på fødselen.

DOULA: Da Aminah Juni Cittadella Jacobsen fødte sønnen i 2012 hadde hun selv med seg en doula. FOTO: @doulaminah
DOULA: Da Aminah Juni Cittadella Jacobsen fødte sønnen i 2012 hadde hun selv med seg en doula. FOTO: @doulaminah Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aminah Juni Cittadella Jacobsen er doula og driver Doulaminah. Hennes jobb går ut på å følge opp, informere og støtte gravide kvinner, gjerne gjennom hele graviditeten, fødselen og tiden etterpå.

- Helt siden jeg var liten har jeg vært fascinert og opptatt av babyer, graviditet og fødsel. Etter videregående stod det mellom å studere til å bli jordmor eller grafisk designer, og tilfeldighetene gjordet at det ble grafisk design og prosjektledelse, forteller Jacobsen.

Hun har jobbet som doula, terapeut og kursleder i to år, samtidig som hun har utdannet seg ved Doulaskolen i Oslo. Da hun fødte sønnen i Costa Rica i 2012 hadde hun selv en doula med seg, og mener opplevelsen hadde vært en helt annen uten.

- Hun var en uvurdelig støtte og hjalp meg med å finne tilbake til meg selv og instinktene mine i de øyeblikkene jeg mistet fokus og ikke følte meg hørt av de som jobbet på sykehuset. Hun kjente til mine ønsker og var min stemme når jeg ikke klarte å formidle mine behov. Hun var også en støtte for pappaen til sønnen min, som på ingen måte var noen fødselsekspert, og veiledet ham i hvordan han best mulig kunne være tilstede for meg, forteller hun.

LES OGSÅ: 6 ting barnelegen vil at du skal vite om den nyfødte

«En kvinne som tjener»

En doula er altså en fødselsledsager som skal bistå der den gravide eller paret trenger det. Fenomenet er fortsatt relativt ukjent i Norge, men ikke så nytt utenfor våre landegrenser. Ordet «doula» er gresk og betyr «en kvinne som tjener».

Jacobsen har ingen medisinske oppgaver – dette er det jordmor og eventuelt annet helsepersonell ved et sykehus som har ansvar for, mens hennes oppgave er å bli godt kjent med den gravide og hennes partner. Hun skal vite om deres behov, tanker og ønsker og på den måten kunne støtte dem på en så god måte som mulig under graviditeten, fødselen og i barseltiden.

Jacobsen mener det har etablert seg en slags fødselsfrykt hos mange, der fokus ligger på det medisinske i fødselsprosessen, og hun ønsker at flere blir bedre kjent med det naturlige ved en fødsel.

- Misforstå meg rett, vi er veldig heldige som lever i en tid med moderne medisin, som er helt fantastisk og kan være livsviktig, men i mange tilfeller kan medisinsk innblanding unngås om forholdene er lagt til rette, sier hun.

LES OGSÅ: Gullkorn fra fødestua

SNART FERDIG UTDANNET: Jacobsen går ved Doulaskolen i Oslo, men har jobbet som doula i to år. FOTO: @doulaminah
SNART FERDIG UTDANNET: Jacobsen går ved Doulaskolen i Oslo, men har jobbet som doula i to år. FOTO: @doulaminah Vis mer

Trygghet viktig for fødselsprosessen

Kvinnene som oppsøker Jacobsen kan være førstegangsfødende, flergangsfødende, alenemødre eller par. Hun har også bistått en kvinne som gikk igjennom en abort.

- Alle kvinner er forskjellige med forskjellige behov, sier Jacobsen.

- Ofte kommer vi i kontakt ved at de bestiller gravidmassasje. Når vi kommer i prat kan det komme opp alt fra traumer til fødselsangst. Noen har ikke forholdt seg til fødselen og den voksende magen i det hele tatt, mens andre er bevisste og har lagt til rette for den gjennom hele svangerskapet, med kosthold, trening, ro og hvile.

- Etter informasjon og tilstedeværende støtte er det flere som ser merverdi i å ha med doula på fødsel da de vet hvor viktig det er for den fysiologiske prosessen å føle seg trygg. Frykt og angst er følelser som fører til produksjon av blant annet adrenalin, som hemmer de naturlige fødselshormonene oksytocin og endorfin, sier hun.

Hun viser også til en studie fra 2012 der det ble undersøkt hvilken effekt det å ha kontinuerlig støtte gjennom fødselen kan ha. Forskerne fant at de som hadde det sjeldnere var misfornøyd med fødselsopplevelsen, sjeldnere trengte igangsettende midler, keisersnitt eller tangforløsning, og også at fødslene i gjennomsnitt var kortere enn hos kvinnene uten slik støtte. Forskerne kom også frem til at støtten ga best effekt om den ble gitt av noen som ikke var ansatt på sykehuset, eller var en i kvinnens sosiale nettverk.

KOSTER LITT: Ifølge Jacobsen kan forskjellige doulapakker med forskjellig innhold variere fra rundt 13 000 til 30 000. FOTO: NTB Scanpix
KOSTER LITT: Ifølge Jacobsen kan forskjellige doulapakker med forskjellig innhold variere fra rundt 13 000 til 30 000. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Støtten kvinnen trenger under en fødsel varier og kan være alt fra å bare være i rommet til å gi fødselsmasasje, smertelindrende akupressur, avlaste far eller rett og slett være en hånd å holde i, sier Jacobsen.

Prisene varierer fra doula til doula og avhenger selvsagt også av hva pakken du ønsker inneholder. Ifølge Jacobsen kan forskjellige doulapakker med forskjellig innhold variere fra rundt 13 000 til 30 000. Hos Jacobsen ligger en basispakke på 14.900. Den inkluderer da opptil to fødselsforberedende møter, tre ukers døgnberedskap rundt termin, veiledning ved behov via telefon, mail og sms fra uke 38, samt støtte gjennom hele fødselen og et par timer etter at barnet er født. I etterkant kan hun også komme på en barselvisitt inkludert i prisen.

LES OGSÅ: Kristina deler hverdagen som jordmor på Snapchat

Viktig å avklare doulaens rolle på forhånd

Kirsten Jørgensen er leder i Jordmorforeningen. Hun er klar på at en doula aldri kan erstatte en jordmor, og at kontinuerlig støtte fra jordmor fortsatt er like viktig under en fødsel, i tillegg til at jordmor skal ha alt det medisinske ansvaret.

Ellers har hun ingen motsigelser om kvinnen ønsker å ha med seg en doula inn på føderommet.

- Fra mitt ståsted så er dette noe kvinnen må få bestemme, men det er jo et privat initiativ. Det koster penger, og alle kvinner kan derfor ikke ha det, sier hun.

Også hun forteller at trygghet og støtte kan være viktig for både opplevelsen av smerte og for risikoen for komplikasjoner, men råder samtidig til å ha avklart doulaens rolle før fødselen, slik at det ikke virker mot sin hensikt.

- Jeg tenker jo at det helst skal være litt ro på fødestuen, og at det ikke skal være altfor mange folk som alle har forskjellige råd til kvinnen om hva hun bør gjøre. Derfor tenker jeg det er lurt å avklare det på forhånd, sier hun.

Jørgensen hører mer snakk om doulaer i dag, noe som kan tyde på at det blir vanligere, men påpeker igjen at det er en begrensning i at doulaen jobber privat.

- Det viktigste er hva kvinnen ønsker, og jeg har ikke hørt om at kvinner har blitt nektet å ha med en doula.

LES OGSÅ: Har du hørt om lotusfødsel?

LES OGSÅ: Derfor blir noen barn født for tidlig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer