Nadias datter (4) snakker allerede fire språk

En språkmektig fireåring. Foto: Privat
En språkmektig fireåring. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg var aldri i tvil om at barn kan lære å snakke flere språk samtidig, forteller mamma Nadia. 

Nadias datter er bare fire år gammel, men snakker allerede fire forskjellige språk.To av språkene har hun fått med segfra fødselen av; russisk fra mor og norsk fra pappa. I tillegg startetforeldrene med å introdusere datteren for engelsk som fremmedspråk da hun barevar litt over ett år gammel.

Senere valgte de å også innføre språk nummer fire.– Som treåring begynte hun i den franske barnehagen og akkurat nå snakker hunfransk like godt som de to morsmålene sine, forteller Nadia.

LES OGSÅ: Johan ble reddet i siste liten

Språkinteressert mamma 

Det var ingen tilfeldighet at Nadia startet tidlig med ålære datteren fremmedspråk. Allerede som barn møtte Nadia andre unger som kunnesnakke flere språk og som både imponerte og inspirerte henne.

Denne interessen forspråk har ført til at hun har tatt en mastergrad i filologi med fordypning ifremmede språk. Her skrev hun blant annet en årsoppgave om tospråklighet påbasis av den forskningen som fantes om tospråklige barn fra tidligeresovjetrepublikker.  

Forberedte seg godt

Nadia forteller at hun forberedte seg godt før hun startetmed å innføre flere språk ovenfor datteren. – Jeg har lest en del artikler ogbøker om tospråklige barn, hvilke problemer de kan møte, hva man skal væreoppmerksom på og hvilke prinsipper man skal følge, sier hun. Sammen med mannenstartet hun med å lære datteren engelsk gjennom å innføre engelske barnerim ogsanger. Etter hvert gikk de over til å bruke dataprogrammet «Little Reader»,som bidro til å bygge opp datterens ordforråd.

I dag har Nadia en fireårig datter som absolutt ikke er reddfor å ta i bruk sine imponerende språkkunnskaper når situasjonen byr seg.

–Sist vi var på Madeira snakket hun fransk med franske turister, russisk medrusserne, norsk med nordmenn og engelsk med alle andre, forteller hun med etsmil.

LES OGSÅ: Slik blir barnet en språkvinner  

Støttes av forskningen: Elena Tkachenko har jobbet med engelskprosjekt i barnehager. Foto: Sonja Balci
Støttes av forskningen: Elena Tkachenko har jobbet med engelskprosjekt i barnehager. Foto: Sonja Balci Vis mer

 

Jo tidligere jo bedre?

På sin personlige blogg Det Smarte Barnet, deler Nadia sineerfaringer med andre foreldre. Her tar hun opp temaer som hvordan man skalkunne unngå språkforvirring og hun gir tips til hjelpemidler og metoder.

Men er det egentlig bra å starte så tidlig med å innføre etfremmedspråk?

– Ja det finnes forskning på dette feltet som kan tyde på attidlig fremmedspråklæring kan være gunstig. Noen mener at jo tidligere manbegynner med å lære et språk, jo bedre kan det bli, forteller Elena Tkachenko.Hun er førstelektor i norsk på Institutt for barnehagelærerutdanningen påHøgskolen i Oslo og Akershus.  

LES OGSÅ: Knepene som gir barne bedre ordforråd

Stadig mer fokus på fremmedspråk 

Elena Tkachenko forteller at flerspråklighet har blitt et viktig temai Europa de siste årene. EU har fremhevet flerspråklighetspolitikk i europeiskeland, hvor målet er at alle barn skal lære minst to fremmedspråk i tillegg tilsitt morsmål. Disse skal gjerne introduseres i tidlig skolealder. I tillegg erdet en tendens i flere europeiske land at man starter enda tidligere med læringav engelsk og Elena mener at det ikke er helt uten grunn.

– Tospråklighetsforsker Tokuhama-Espinosa omtaler alderen4-7 år som «mulighetsvinduet» for fremmedspråklæring. Hovedgrunnen til det er atbarna i denne aldersgruppen begynner å vise interesse for språk og fortsatt haret lekende forhold til språket, sier hun.

LES OGSÅ: Bradger (2) er nettbrettekspert

Får bedre uttale

Elena mener at dersom man klarer å skape et godtlæringsmiljø, vil det gi barna en positiv holdning og nysgjerrighet for merspråklæring senere. – En fordel med å lære fremmedspråk tidlig er at barnafortsatt er innenfor den kritiske perioden for språklæring. I tidlig alderoppnår de bedre uttale og prosodi (tonefall) i et nytt språk, og det kan gipositiv kommunikativ effekt seinere i livet, sier hun.

En annen positiv virkning er at barn i tidlig alder kanskaffe seg innsikt i ulike kulturer, og Elena sier at det er en viktig læringfor et barn å forstå at folk snakker ulike språk.

– Det å forstå at mankan uttrykke samme betydning med ulike ord på forskjellige språk, vil styrkeforståelsen av at språket har en formside og en innholdsside. Det er et viktiggrunnlag for utvikling av metaspråklig kompetanse. Forskningen viser atmetaspråklig kompetanse spiller en viktig rolle i begynnende lese- ogskriveopplæring. Dermed kan man si at barn som omgås to språk fra tidlig alderhar en fordel, forklarer hun.

LES OGSÅ: Derfor er det viktig at barnet kan mange ord

Må skje på barnas premisser

Elena understreker at det er viktig at tidlig fremmedspråklæringskjer på barnas premisser og at man bruker metoder som er tilpasset barnasalder. – I så tidlig alder bør språklæringen skje i meningsfylte kommunikasjonssituasjonerog være lystbetont, sier hun.

Hun har blant annet vært faglig konsulent for prosjektet «Engelski barnehagen», som ble gjennomført i over 30 barnehager i Oslo. Her ble detbrukt en engelsktalende bamse som barna lekte og kommuniserte med. Barnehagenebrukte i tillegg sanger, rim og regler, som førte til at barna fikk interessefor et nytt språk.  Tidligere i år komogså boken «Lek med engelsk i barnehagen» som beskriver metoder forspråkstimulering og gir praktiske tips til hvordan man kan introdusere engelski barnehager.

Mye positiv oppmerksomhet som gir barna en mestringsfølelse, er ifølge Elena også viktig.

– Skal man begynne med et fremmedspråk tidlig, er det viktigat man gjør det i trygge omgivelser, gjennom lek og ut fra barnas interesser ogforutsetninger. Det er viktig å ikke sette høye ferdighetsmål, men heller ha etmål om å utforske et nytt språk og ha det gøy med språket!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer