Når 2 blir 3 - lykke eller samlivskrise?

Når 2 blir 3 - lykke eller krise? Foto: Shutterstock
Når 2 blir 3 - lykke eller krise? Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvilke utfordringer stilles parforholdet overfor når 2 blir 3? Og hvordan kan man ta vare på samlivet etter å ha fått barn, spurte vi Foreldrepanelet, to erfarne familieterapeuter og en helsesøster. Les Foreldrepanelets erfaringer og ekspertenes råd her.

Masse hormoner, lite romantikk

- Livet blir snudd på hodet etter man har fått et barn. Den største utfordringen for samlivet, tror jeg er at far ikke skjønner hvordan det er å være mor, mener 1-barnsmoren Gunn. Når mødre sliter med hormoner, blir overhysterisk over den minste ting, bare ønsker en hel natts søvn eller sliter med ammingen er det kanskje ikke så rart at parforholdet blir satt på prøve, fortsetter hun.

- Det tror jeg også! Støtter Bente. - Verden sentrerer om babyen. Romantikk og alle de tingene der kommer skikkelig i bakhånd. Man blir jo sliten! Jeg har 3 barn, og har hatt babyer og småbarn sammenhengende i 6 år nå, så dette kjenner jeg godt til! Jeg og mannen min har i disse 6 årene hatt en eller kanskje to turer sammen uten barn. Å reise på hotellturer og spa har ikke akkurat stått øverst på prioriteringslista.

Stine Therese nikker gjenkjennende til dette. - Vi ville nok også gjort slike ting mer hvis vi hadde hatt mulighet til å ha barnevakt, sier hun.

- Men må man egentlig reise bort for å kunne fungere som par, spør Gunn. Det er jo hverdagen som er viktigst!

Partneren din er ikke tankeleser, sier familieterapeut Kirsten.
Partneren din er ikke tankeleser, sier familieterapeut Kirsten. Vis mer

Kommunikasjonen er alfa omega!

Familieterapeut Kirsten har lang erfaring som parterapeut. Hun kan fortelle at den vanligste utfordringen hun ser i sin praksis er at par ikke er flinke nok til å snakke sammen og vise hverandre aksept og respekt. Det gjelder par i alle aldre, ikke bare småbarnsforeldre.
- Mange glemmer også den viktige hverdagspraten, og slutter å kommunisere, tilføyer hennes kollega Sidsel.

Skjulte og uuttalte forventninger til den andre part er andre, typiske problem. Hvis man i tillegg tror at partneren er en tankeleser, har man gått i den klassiske "parfellen sier Kirsten.

- Bruk språket, bruk ordene! Vær nysgjerrig på din partner, er Kirstens" råd.

Den vanskelige arbeidsfordelingen

Alle i foreldrepanelet er enige om at konflikter rundt arbeidsfordeling er ganske vanlig når man har barn.

- Fedre som kommer hjem til mamma i fødselspermisjon og sier: "Herregud som det ser ut her, har du ikke gjort noe i dag?" har ikke skjønt noenting om hvor krevende det kan være å ta seg av en liten baby. Man rekker ikke alt! Heldigvis har jeg og mannen min en grei arbeidsfordeling, sier Stine Therese, nybakt 4-barnsmor. Hun mener man må tåle å ha det litt rotete rundt seg når man har barn. Husarbeidet bør ikke alltid prioriteres foran alenetid med partneren etter barna har lagt seg, mener hun.

Øystein, pappa til 1 og bonuspappa til 2, er ikke helt enig: - Jeg klarer ikke sette med ned å ha det koselig når det flyter rundt meg.

- Hm... sier Bente. - Interessant at du sier dette, for jeg trodde kanskje at det var mødrene som var mest opptatt av dette. Jeg klarer liksom heller ikke å sette meg ned om kvelden før det meste er ryddet. Mens jeg tror kanskje en del menn kan si "Nå er det fotballkamp" og sette seg ned, uavhengig av rot eller ikke rot. Det at bare den ene rydder kan skape irritasjon.

- Før jeg fikk barn kunne jeg gå rundt i leiligheten min og irritere meg over småstøv på nips i hyllene. Etter jeg på ganske kort tid ble pappa til 3 er alt som heter nips fjernet og jeg er rimelig fornøyd når jeg har grovstøvsugd gulvene for grus og ryddet fri passasje gjennom gangen for søleklær, sier Øystein.

Teknologiske tidstyver

Internett, TV og mobiltelefoner kan faktisk være en utfordring for forholdet er Foreldrepanelet enige om.
- Jeg sitter jo på nett stadig selv. Blant annet har jeg i perioder måtte ha med meg alt som skjer i Mammanettforumet, forteller Bente. Dette har ikke alltid vært like populært på hjemmebane, innrømmer hun. - Men nå har vi funnet en balanse. Han liker å se på fotball, og jeg liker å surfe på internett, så da kan vived siden av hverandre og gjøre hver vår ting.

- Undersøkelser viser at internettbruk er en sak som ofte irriterer partneren ganske mye, forteller Kirsten. Men vanligst er det at menn bruker internett mer enn kvinner, og at det er kvinnene som irriterer seg mest over partnerens internettbruk.

- Aksepter at partneren skal ha noe tid til egne ting, men at det også skal settes av tid til felles tid, råder hun. - Bruk av internett og mobiltelefon bør ikke fylle hele den tiden man skulle hatt sammen som par.

Nybakte mødre setter høye krav til seg selv, sier helsesøster Vivi.
Nybakte mødre setter høye krav til seg selv, sier helsesøster Vivi. Vis mer

Den ideelle babyrosa verden slår sprekker

Helsesøster Vivi har jobbet i mange år på en kommunal helsestasjon siden midten av 80- tallet. Hun har gjennom disse årene møtt et tusentalls nybakte mødre og fedre.
- Svært mange nybakte mødre har store forventninger til seg selv. De forventer den første tiden som nybakte foreldre skal være problemfri. Mange har også forventninger om å spasere ut fra fødeavdelingen i like god form, og være minst like slank og attraktiv kjæreste som før de ble gravide. Media profilerer også ofte de sylslanke idealmammaene. Hverdagen som nybakt mor innfrir sjeldent forventningene. Det kan være tøft for mange unge mammaer og parforholdet, forteller hun.

Mangel på nærhet og sex

Mange kvinner bruker lengre tid på å hente seg inn igjen etter en fødsel, og det kan gå lang tid før hun er klar for det seksuelle samlivet igjen, forteller Sidsel. - Menn kan også oppleve mangel på lyst etter å ha blitt far, men det er vanligst hos kvinnen. Når kvinner bruker lang tid på å hente seg inn igjen opplever noen menn dette som en avvisning; Jeg blir ikke sett og prissatt!

Er du for trøtt, blir det ikke noe sex, konstanterer 1-barnsmoren Gunn.
Er du for trøtt, blir det ikke noe sex, konstanterer 1-barnsmoren Gunn. Vis mer

- Hvis du ikke har sovet på et år, og får valget mellom sex og søvn, tror jeg valget er ganske enkelt for de fleste mødre, sier Gunn. - Jeg tror kvinner må oppleve å ha overskudd til sex. Det første året etter man har blitt mamma er det så mye nytt man må forholde seg til at man rett og slett ikke har overskudd, mener hun.

Kvinner er ikke flinke nok til å fortelle partneren at "Hei, det er ikke noe ved deg som gjør at jeg ikke har lyst på sex, jeg er bare sliten!" Man må tørre å snakke om det og si noe om hva man orker og ikke orker, råder Sidsel. Hun påpeker også at det trenger ikke bare å dreie seg om sex. Noen menn føler seg tilsidesatt og glemt fordi barnet tar all oppmerksomhet. - Man kan rett og slett bli sjalu på barnet. Det er ikke uvanlig, sier Sidsel.

- Da er det viktig at mannen kan fortelle partneren at "jeg opplever at du er mer opptatt av barnet enn av meg." skyter den andre familieterapeuten inn. Hun er også opptatt av at man fortsatt bør vise hverandre omsorg: - Det kan for eksempel være så enkelt som å tilby en kopp kaffe på senga!

Når forholdet trenger hjelp...

- Vi skulle så inderlig ønske at mange par ville komme til oss tidligere. Ikke vente helt til krisen og bruddet er et faktum, forteller Kirsten som også er leder for Familievernkontoret på Gjøvik.

- Jeg opplever ganske ofte at kvinner ønsker seg parterapi, men ikke får seg mannen sin, forteller helsesøster Vivi.
Kirsten kan fortelle at dette er en ganske vanlig problemstilling, selv om tendensen har blitt noe mer utjevnet med årene. Hun møter stadig flere yngre menn på kontoret. - Det dreier seg om holdninger. Det er dessverre fortsatt mange menn som er redd for å bli gjenkjent av naboen når de kommer til oss. Hva tror dere skal til for at disse holdningene endrer seg, spør hun Foreldrepanelet.

- Jeg tror jungeltelegrafen er viktigst. Hvis du hører om venner og bekjente som går til parterapi tror jeg kanskje terskelen for selv å oppsøke hjelp blir lavere, tror Øystein. Resten av Foreldrepanelet nikker enig.
- Også tror jeg at det er viktig at foreldre får utdelt generell informasjon på for eksempel fødeavdelingen eller helsestasjon om Familievernkontorene og hvordan man går frem for å få hjelp, sier Bente.

Godt samliv - et godt tilbud som forsvinner?

Godt samliv er et gratis samlivskurs for nybakte foreldre, utviklet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Hensikten med kurset er å gi støtte og inspirasjon til nybakte foreldre i en periode med store forandringer og utfordringer i hverdagen. De øremerkede midlene til Godt Samliv ble opphevet fra og med 2008, forteller Torild Coward i BUFetat Øst. Hun har vært prosjektleder og koordinator for disse kursene i sin region. - Nå er det svært varierende om kommuner og bydeler har tilbud til de som ønsker å delta på disse kursene, forteller hun. Coward frykter at dette forebyggende tilbudet mest sannsynlig vil reduseres kraftig og at bevilgningene i stedet vil gå til individuell og gruppebehandling til mennesker som gjennomgår skilsmisse. - De fleste som skiller seg i dag har barn under 4 år, forteller hun. - Det er svært synd at det ikke finnes større politisk villighet til å satse forebyggende!


Flere saker fra Foreldrepanelet:

 

Er fedrekvote nødvendig? 

Er det nødvendig med fedrekvote, og hvorfor skal staten bestemme hvordan permisjonen skal fordeles mellom mor og far? Er mødrene villige til å dele permisjonen med far, og hva er best for barnet? Diskusjonen gikk livlig da Mammanetts Foreldrepanel diskuterte fedrekvoten.  

 

Ideell alder for barnehagestart?

Svært mange barn begynner i barnehage rundt 1-års alder. Fra en rolig hjemmetilværelse med mamma og pappa, skal barnet forholde seg til langt flere mennesker. Men ved hvilken alder er det best for barn å starte i barnehage, spurte vi Mammanetts Foreldrepanel og to erfarne barnehagestyrere. 

 Konsekvent barneoppdragelse?

Hva gjør man når en 2-åring nekter å takke for maten? Kan man se gjennom fingrene når en 5-åring lyger? Er det greit å inndra lørdagsgodtet som straff? Skal barn på noe tidspunkt straffes, og er det greit å bruke time out? Barneoppdragelse er ikke lett, det er i alle fall noe både Foreldrepanelet og fagpersonale ble enige om denne kvelden.

Foreldrepanelet
Norske foreldre stoler mest på fagpersoner, men spør gjerne mennesker i omgangskretsen sin når det er noe de lurer på. Dette er bakgrunnen for at Mammanett.no og Fisher-Price har bidratt til et norsk foreldrepanel. Et knippe foreldre med ulike forutsetninger bidrar med sine erfaringer og tanker om sider ved det å ha barn, som skal presenteres som ulike saker på Mammanett.no. Fagpersonale deltar også ved møtene. Her kan du lese om de 5 deltagerne i Mammanetts Foreldrepanel.

Gjester og fagpersonale: Møtet det ble referert fra ble gjennomført i 2010. Sidsel R. Gløtvold, pedagog og familieterapeut. Kirsten Bakke familieterapeut og leder ved Familievernkontoret Gjøvik. Vivi Strand Lønhaug, helsesøster i V. Toten Kommune..

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer