Når barna skal få kjæledyr

De aller fleste foreldre opplever på et tidspunkt at barna begynner å mase om et kjæledyr. Ikke gi etter for maset, med mindre hele familien er klar for å ta på seg det store ansvaret.

Vanskelig valg: Hva slags kjæledyr passer til din familie? Foto: Ida H. Bergersen
Vanskelig valg: Hva slags kjæledyr passer til din familie? Foto: Ida H. Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er sunt for alle barn å vokse opp med kjæledyr, med mindre allergier eller andre faktorer spiller inn. De må ta ansvar for et annet levende individ, slik at de lærer empati.

– Barn får selvtillit og mestringsfølelse av å ta hånd om dyr. De lærer om vennskap og kommunikasjon – det gir masse glede i hverdagen. Barna er ofte veldig opptatt av dyrene, det gir masse glede for liten og stor, sier Kaja Ringnes Efskind, informasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen. 

Men kjøp av kjæledyr bør aldri være et impulskjøp og er neppe en smart ide som i-siste-liten-julegave.

LES OGSÅ: Her skjer de vanligste baby-ulykkene 

16-årsgrense for dyrehold

Det er 16-årsgrense for selvstendig ansvar for dyr. Noen 16-åringer er veldig modne, mens andre ikke er klare for å påta seg dette ansvaret alene. Da må foreldrene kunne trå til og passe på.

– Noen barn kan få ansvar lenge før dette, men da må foreldrene følge med hele tiden.

Et barn på fire år kan for eksempel gi mat til dyret, mens en syvåring kan aktivisere dyret ved å for eksempel gjemme godbiter. Hoppelek med kanin, eller å øve på enkle kommandoer med hunden, er også fine aktiviteter.

Populære gnagere: Både kanin og marsvin er populære kjæledyr, men de egner seg ikke så godt til små barn som mange kanskje tror. Foto: Ida H. Bergersen
Populære gnagere: Både kanin og marsvin er populære kjæledyr, men de egner seg ikke så godt til små barn som mange kanskje tror. Foto: Ida H. Bergersen Vis mer

Dersom familien deres reiser og er mye borte, er det ekstra viktig å tenke seg om to ganger før dere skaffer et dyr. 

– Det er altfor mange triste dyreskjebner som utspiller seg når sommerferien kommer – den søte kattungen fra i fjor høst blir plutselig en byrde. Derfor er det viktig å ha et nettverk rundt seg som kan hjelpe; ikke bare under ferie, men også ved sykdom eller annet uforutsett.

LES OGSÅ: Gjør Youtube barnesikkert på tre sekunder

Velg riktig dyr til din familie

Efskind råder alle foreldre til å tenke seg nøye gjennom før de velger å skaffe et kjæledyr til familien.

– Hva slags dyr passer best til din familie? Husk at dette lille vesenet skal være en del av familien i lang tid, og må inkluderes deretter.

Vanligste familiedyret: Hunden er meget populær, men krever mye. Å få en søt liten valp er som å få et barn i hus.  Foto: Ida H. Bergersen
Vanligste familiedyret: Hunden er meget populær, men krever mye. Å få en søt liten valp er som å få et barn i hus. Foto: Ida H. Bergersen Vis mer

Hund er det vanligste familiedyret i Norge. Det er viktig å velge en rase som passer i deres hjem – ikke velg på grunn av utseende.

– Hundens temperament og familiens tempo må fungere sammen. En hund krever mye, og man må legge mye energi i oppdragelsen for å få en hund som er tilfreds, både mentalt og fysisk, forteller Efskind.

Les også: Dette gjør du når barnet blir bitt

Anbefaler katt

Katt er et bra alternativ for mange familier, men husk at de kan bli så mye som 20 år, så det er viktig å tenke langsiktig. 

– Skal dere ha katt er det en fordel å bo på et sted som ikke er veldig trafikkert, de aller fleste katter ønsker og trenger å få gå ut. Er familien villig til å installere en katteluke i døra?

Uimotståelig: Mange foreldre lar seg overbevise når de ser en uskyldig, liten kattunge. Husk at det blir et familiemedlem i mange år fremover. Foto: Ida H. Bergersen
Uimotståelig: Mange foreldre lar seg overbevise når de ser en uskyldig, liten kattunge. Husk at det blir et familiemedlem i mange år fremover. Foto: Ida H. Bergersen Vis mer

Katter er ofte tydelige i språket sitt, og klarer å si ifra om hva den ønsker og ikke. Det er viktig at foreldrene lærer barna at dersom dyret går bort eller signaliserer at nok er nok, da skal de trekke seg unna.

– Får dere hund eller katt, så lær barna at de aldri skal klemme, dra i halen, sitte eller ligge oppå dyret. Heller ikke legge seg i sengen til dyret. Hunden kan gjerne ha et eget fristed.

Må være gjennomtenkt: Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen råder alle til å undersøke nøye hva slags dyr som passer til sin familie. Foto: Ihne Pedersen
Må være gjennomtenkt: Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen råder alle til å undersøke nøye hva slags dyr som passer til sin familie. Foto: Ihne Pedersen Vis mer

Burdyr skal ikke kun være i bur

Det er ikke alle som har plass eller tid til hund og katt, og derfor tenker at kanin, marsvin, hamster eller rotter er fine dyr til barna. Mange tror at disse dyrene klarer seg fint å små bur uten mye leker eller utetid.

– Kanin er dårlig egnet som familiedyr for små barn. De har skjørt skjelett, og liker ikke å bli holdt fast. Kaninen trenger også å gå fritt inne eller i en stor luftegård ute med tilhørende isolert hus, forklarer Efskind.

Marsvin er søte og kosete dyr, så lenge de er tamme. Rotter er intelligente, sosiale og aktive dyr som kan gi mye glede. Kaniner, marsvin og rotter må bo sammen med en venn av samme art. Felles for alle dyrene er at de må få mye utetid. 

Hamstere trives i eget selskap, men er kanskje ikke det beste valget, da de er mest våkne på natten.

Både kaniner og katter må kastreres, for å forhindre sykdommer som kreft, og for å hindre uønsket forplantning.

Aktiv familie

Tenk på levealder og økonomi

Harald Small, veterinær ved Follo Dyreklinikk, og styremedlem i Dyrebeskyttelsen Norge, mener at økonomi og dyrets levealder bør stå i fokus når familier tenker å skaffe seg et kjæledyr. 

– Levealderen på de forskjellige dyrene er veldig individuell. Hamstere og rotter lever ofte i maks to år, mens katter normalt blir 15-18 år. Vi hadde Norges eldste katt på klinikken vår, den ble over 30 år, men det er ekstremt, sier Small.

Velg riktig rase: Skal familien ha hund, må valg av rase være nøye gjennomtenkt, råder Small. Her sammen med gordon setteren Tuva (1,5) og dachsen Tyri (5). Foto: Privat
Velg riktig rase: Skal familien ha hund, må valg av rase være nøye gjennomtenkt, råder Small. Her sammen med gordon setteren Tuva (1,5) og dachsen Tyri (5). Foto: Privat Vis mer

Det er også viktig å tenke gjennom om barnet er modent nok til å tåle at de små dyrene ikke lever så lenge. Og motsatt: Dersom seksåringen får en katt, kommer sannsynligvis katten til å være i familien lenge etter at barnet har flyttet ut.

– Kostnadene må også tas med i beregningen. Mange familier får en kattunge gratis av naboen, og da må den kastreres og få vaksiner. I snitt vil bare maten koste minimum 30-40 000 kroner i løpet av kattens liv, og da kommer veterinærutgifter i tillegg.

Sunt for barn å vokse opp med dyr

Veterinæren forklarer at barn ofte har veldig mye omsorg og er flinke til å ta hensyn, mens noen synes det er stas å få et kjæledyr, vise det frem til venner, og så er det ikke like interessant lenger.

– Ikke velg kjæledyr ut ifra barnas behov, det er alltid de voksne som ender opp med ansvaret, og nødvendig stell det enkelte dyret krever.

Small mener at de aller fleste dyr passer til barn, og han er veldig for at barn skal få oppleve å ha dyr. Det viser seg at barn som er dyreeiere ofte er mer skoleflinke, viser mer evne til empati og er mindre utsatt for å utvikle allergier.

Les også: Allergi hos barn

– Dessverre ser vi at det blir mer og mer allergi hos barn. Derfor er det lurt å besøke noen som har det samme kjæledyret som dere ønsker, slik at alle i familien kan håndtere dyret og se om noen reagerer allergisk.

Utradisjonelt dyr: Tamrotter er ikke det vanligste familiedyret, men de er veldig smarte og sosiale små vesener som trives i flokk. Foto: Ida H. Bergersen
Utradisjonelt dyr: Tamrotter er ikke det vanligste familiedyret, men de er veldig smarte og sosiale små vesener som trives i flokk. Foto: Ida H. Bergersen Vis mer

Vær godt forberedt

Uansett hva slags kjæledyr familien velger, er det viktig å lese informasjon om dyret, og gjerne ta kontakt med veterinær eller fagmiljø.

– Rotter er fantastisk flotte kjæledyr, men det må være gjennomtenkt. Det er ikke alltid far i huset er så begeistret for rotta som løper rundt og gnager på ledninger. Katter og hunder kan også gjøre fra seg innendørs. Det er slike ting man må ta høyde for.

Hunden er som kjent menneskets beste venn. Men skal man ha en hund, er det veldig viktig å velge riktig rase. Small har sett mange familier som har bommet på valg av rase.

– Alt for ofte ser vi at familier velger for ekesmpel en brukshund som ofte krever mer enn vanlige lufteturer. Et eksempel på dette er border collie som er en polpulær rase. Dersom den ikke får brukt sine medfødte gjeteregenskaper kan de for eksempel begynne å jage joggere, syklister eller i verste fall løpe etter barn og nappe i dem.

Vanlig rase: Mange skaffer seg rasen border collie, uten å være klar over hvor mye den krever av stimuli både psykisk og fysisk. Foto: Ida H. Bergersen
Vanlig rase: Mange skaffer seg rasen border collie, uten å være klar over hvor mye den krever av stimuli både psykisk og fysisk. Foto: Ida H. Bergersen Vis mer

Les mer om kjæledyr og få bedre forståelse for de vanligste familiedyrene på Dyrevern ung. Last ned spennende hefter og plakater helt gratis.

Det er mange katter og hunder som trenger et nytt hjem. Besøk FOD-gården eller et omplasseringshjem i nærheten av deg, for å gi et dyr en ny sjanse.

Viktige ting å tenke på FØR du anskaffer deg et dyr:

  • Valget om å skaffe dyr må være godt gjennomtenkt. Er hele familien enige og innstilt på det?
  • En voksen person må være hovedansvarlig for dyret. Dyrevernloven forbyr barn under 16 år å ha selvstendig ansvar for dyr.
  • Barn kan miste interessen for dyret, husk at dyr kan leve i mange år.
  • Ikke alle dyr egner seg for barnefamilier. Dyr er ikke leker!
  • Det er ikke gratis å ha et kjæledyr. I tillegg til utgifter til fôr og andre praktiske ting, kan dyret få behov for veterinærhjelp. Er du innstilt på å betale for det?
  • Hva skal du gjøre med dyret i ferier? Kjenner du noen som kan overta stellet? Eller er du villig til å betale for opphold på kennel eller kattepensjonat?

Kilde: Agira.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer