Når barnefar ikke vil bli med på fødselen

Tre par - tre ulike historier.

BLIR IKKE MED: Vegard (26) var der når eldste datter ble født, men når lillesøster eller lillebror kommer skal han være hjemme. Foto: privat
BLIR IKKE MED: Vegard (26) var der når eldste datter ble født, men når lillesøster eller lillebror kommer skal han være hjemme. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle kvinner har en tålmodig barnefar ved sin side som tørker svette av panna og beroliger når fødselen står på sitt verste. 

Jordmor Bippi Trovik fra Jordmorteamet forteller at det er svært sjeldent at fedre i dag velger å ikke bli med på fødselen, men det skjer.

- Det er så sterk forventning fra alle hold om at de er med, at jeg tror ikke de våger å la være. Mange ganger har jeg sett at de er veldig engstelige og har ubehag av å være tilstede. Da bruker jeg tid og krefter på å få dem til å slappe av og føle seg tryggere, forteller jordmoren.

Hvem skal klippe navlesnoren?

- IKKE OFTE: Jordmor Annelie, Karin og Cecilia har alle opplevd fødsler der faren har valgt å ikke delta, men det skjer ikke ofte. Foto: Oslo jordmor og kvinnesenter
- IKKE OFTE: Jordmor Annelie, Karin og Cecilia har alle opplevd fødsler der faren har valgt å ikke delta, men det skjer ikke ofte. Foto: Oslo jordmor og kvinnesenter Vis mer

De tre jordmødrene hos Oslo jordmor og kvinnesenter  har også opplevd det noen få ganger hver, og da er det oftest et bevisst valg for paret eller en annen grunn som at partneren er bortreist og ikke rekker til fødselen som startet tidligere enn forventet. 

- Vi har også opplevd at partneren velger å ikke være med på deler av fødselen, for eksempel trykkefasen. Men nei, det er ikke spesielt ofte at partneren ikke er med på fødselen, forteller de.

Anna Maria tok med fotograf på fødestua

Dårlig erfaring fra første fødsel

Da Camilla Isaksen (26) og Vegard Larsen (26) ventet sitt første barn for fire år siden, ble det ingen drømmefødsel for den vordende far. 
-    Jeg følte meg bare dårlig og svimmel fra første sekund. Jordmor sa at jeg burde komme ut for å trekke litt frisk luft, selv om dette kom til å gå fort. Ute møtte jeg en dame som sto og røkte, lukten av dette gjorde ikke kvalmen min noe bedre, så der sto jeg og spydde, forteller Vegard. 

FAMILIEN HAR PLANEN KLAR: Vegard blir hjemme, og det synes Camilla er helt greit. Foto: Kine Sørensen
FAMILIEN HAR PLANEN KLAR: Vegard blir hjemme, og det synes Camilla er helt greit. Foto: Kine Sørensen Vis mer

Plutselig kommer det en barnepleier springende og sier til Vegard at hvis han ville ha med seg at barnet kom ut så måtte han komme NÅ. 

- Da måtte jeg bare manne meg opp for å oppleve dette.

Da jeg kom inn døra så jeg noe jeg helst ikke ville se. I gangen var det et speil man kunne se i, speilet var vinklet slik at man så rett mellom bena på mor.

- Da barnet kom ut så jeg ikke på henne, bare på mor, jeg så ikke på barnet fordi jeg ikke liker blod og gørr, og hadde sett for meg at hele barnet var dekket med dette. 

Camilla er i dag gravid på ny, og om ikke lenge skal hun gjennom en ny fødsel. Denne gang blir ikke Vegard med.

- Jeg synes at Camilla klarte seg veldig bra alene på fødsel, og siden jeg ikke liker sykehus, velger jeg å la samboer velge selv hva hun vil. Jeg har mer lyst å være hjemme sammen med vår datter mens fødselen pågår, og jeg vet at Camilla kommer til å klare dette helt fint. Hun trenger heller noen som kan være der å støtte henne enn en mann som springer på gangen fordi han blir dårlig.

Pappahjerte: 15 tips til far på fødestua

IKKE ALLE MINNER FRA FØDESTUA ER BRA: Vegard vil ikke tilbake Foto: privat
IKKE ALLE MINNER FRA FØDESTUA ER BRA: Vegard vil ikke tilbake Foto: privat Vis mer

-  Man kan ikke tvinge noen som ikke vil

Camilla har planlagt å ha med sin egen mor på fødselen denne gang.
-    Det hadde vært kjempekoselig å ha med meg Vegard på fødestua, men jeg vil heller ha en som vil være med meg og en som støtter meg gjennom fødsel enn en som ikke har lyst å være med. Derfor har vi tatt denne avgjørelsen sammen, og jeg er ikke skuffet over det. Jeg forstår hans avgjørelse kjempegodt, forteller hun.

Mange spør Camilla om hun ikke synes det er leit at samboeren ikke blir med på fødselen.

- Jeg sier at jeg kan ikke tvinge en som ikke vil, det kommer som regel ikke noe godt ut av noen. Jeg vil heller ha en som støtter meg og kan være med meg under hele fødselen enn noen som står på gangen. 

Øystein ble plutselig jordfar - tok i mot eget barn hjemme

Like mye pappa sin fødsel!

- Jeg sier det ganske enkelt. Av en sædcelle og en eggcelle kommer det et helt lite menneske med nøyaktig 50/50 fordeling av genene. 

Jordmor Tove Nordahl ved kvinneklinikken Kvinnedoktor og Jordmora,  understreker at fødselen er like mye pappa sin fødsel som mamma.

JORDMOR TOVE: - Det er like mye pappa sin fødsel! Foto: privat
JORDMOR TOVE: - Det er like mye pappa sin fødsel! Foto: privat Vis mer

- Det er klart at noen kvinner kan bli såre over at mannen ikke vil bli med, det er jo tross alt en stor begivenhet. For kvinnen er det nok den tingen i livet hun berøres mest av på godt og vondt.

Jordmoren mener det ikke bare er under selve fødselen kvinnen har behov for sin partner, men også i etterkant av fødselen kan det være sårt å ikke ha en felles opplevelse.

- Kvinnen kan ikke snakke om den store begivenheten de skulle hatt sammen, hun hadde den alene. Mannen vil nok ikke helt forstå hva hans kjære har vært i gjennom og det kan føre til at hun kan føle seg alene om opplevelsen. 

Er man for redd - er man ingen god støtte

- Jeg tror at i de tilfeller der mannen gruer seg veldig, er redd for å svime av og så videre så er det avklart på forhånd at han ikke blir med. Ofte er da mor eller en venninne med, jeg tror nok den fødende i de tilfellene får den støtte og hjelpen de trenger, sier Nordahl. 

Hennes erfaring er i slike tilfeller at mannen gjerne venter på gangen og kommer inn med en gang det er overstått. 

- En pappa som er redd og ikke vet hva han skal gjøre er nok ikke særlig støttende, da er det nok like greit at den fødende har en hun er trygg på og som gir henne den støtten hun trenger. Jeg har jo vært med på fødsel der kvinnen mellom riene har bekymret seg for mannen, det sier jo litt.

- Mannen er coach, omsorgsarbeider og advokat i en fødsel.

- På fødestua må mannen ivareta kvinnens interesser, støtte i valg og ta opp med jordmor dersom det er noe den fødende trenger, men ikke får. Jeg tror at menn som mestrer disse rollene kan gjøre det slik at fødselen blir en bedre opplevelse for kvinnen (og seg selv) med et kortere forløp. Når mannen vet det, ja da har jeg aldri opplevd at de ikke vil bli med, de blir tvert i mot motivert når de skjønner at de faktiske er viktige, avslutter Nordahl.

LES OGSÅ: Fødselsangst

ROAR VAR PÅ JOBB: Da yngste barn var født, hadde Eli-Brit ingen partner med seg på sykehuset. Foto: privat
ROAR VAR PÅ JOBB: Da yngste barn var født, hadde Eli-Brit ingen partner med seg på sykehuset. Foto: privat Vis mer

Roar reiste på jobb

Da ekteparet Eli-Brit Ytterstad Holen (29) og Roar Holen (39) ventet sitt andre barn var Eli-Brit klar over at det var stor sannsynlighet for at barnet ville bli født uten Roar tilstede. 

- Jeg hadde ikke så mye valg, og var forberedt på at jeg måtte gjøre det uten han. Med førstemann hadde vi flaks – det gikk det akkurat i mellom to arbeidsperioder og han kunne delta, forteller hun. 

Roar var på jobb på et stort idrettsarrangement da fødselen startet.

- Hadde du i utgangspunktet lyst til å bli med på fødselen?

- Det hadde ikke så mye å si. Siden jeg er selvstendig næringsdrivende, så kunne jeg ikke ringe arrangøren og si at jeg kommer ikke i morgen likevel. Da jeg er den eneste som leverer mitt produkt, hadde jeg ingen som kunne erstatte meg på kort varsel, forteller Roar.

Da fødselen startet, satt Eli-Britt hjemme alene med rier, og det var svigerfar som kjørte henne til sykehuset. Hun valgte å føde uten å ha med seg noen hun kjente på fødestua. Da hun ble innlagt på natta sendte hun Roar en melding, som han først så da han stod opp dagen etter. 

Eli-Brit mener det gikk helt greit å føde alene. Gutten hun fødte var ikke noe småtass: 55 cm og 5196 gram. Alt gikk fint, og de ansatte var rutinerte og dyktige.

- Jeg hadde nok med å puste meg gjennom riene på slutten, så det hadde ikke gjort så mye fra eller til om han hadde vært med, forteller hun.

Et og et halvt døgn etter fødselen fikk Roar se barnet for første gang. 
- Tirsdag reiste vi hjem og torsdag reiste han på ny jobb igjen. Da tok jeg med babyen og 3-åringen, og reiste på hytta med mine foreldre og familie. Og det var egentlig godt, for da kunne jeg bare slappe av og de ordnet alt annet, forteller Eli-Brit.

Malin fødte en giga-baby

- Hun får planlegge bedre neste gang!

I ettertid har ikke Roar tenkt noe spesielt på at han ikke var tilstede da hans andre barn ble født.

- Nei, ikke noe spesielt. Jeg har tatt det igjen senere ved å bruke tid sammen med barnet. 

- Hvis dere skulle fått flere barn, ville du valgt annerledes da? 
- Ja, men det avhenger jo av om jeg har fri i den perioden.

- Hun får planlegge litt bedre i så fall, for nå har hun født to ganger midt i den mest travle perioden min på jobb!

Jordmødrenes råd - slik blir usikre fedre klar for fødsel:

 • Sett det godt inn i hva en fødsel er
 • Sett deg inn i hva dine oppgaver under fødselen skal være
 • Å delta på et fødselsforberedende kurs er en god investering for både blivende mor og far
 • Delta på fødselsforberedende samtaler hos jordmor med din partner
 • Delta i omvisning i fødeavdelingen på forhånd
 • Snakk gjerne med andre fedre som har vært med på fødsel
 • Delta på svangerskapskontrollene og luft tankene med fagpersoner. 
 • Dersom far er engstelige for å se blod eller at de er redd for at de skal se "intime" detaljer som kan oppleves som ekkelt, er det bare å gi jordmor beskjed så blir det skjult eller at mannen kan gå ut i undersøkelsessituasjonen
 • Det er også fullt mulig å gå ut av fødestuen etter behov, eventuelt ha med seg en ekstra person som man kan bytte på med å være til stede. 
 • Tenk deg godt om før du tar det endelige valget, så du ikke angrer


-Følte jeg ikke hadde noe å bidra med

Kjell-Arne (40) og Ingun (32) fikk sitt første barn for fem år siden –  pappaen valgte å vente utenfor fødestua.

Inguns opprinnelige ønske var at både Kjell-Arne og hennes søster skulle være med på fødselen. Og Kjell-Arne skulle ha mulighet til å trekke seg ut på slutten av fødselen.

- Jeg hadde ikke lyst til å delta, følte ikke jeg hadde noe å bidra med.

- Jeg var ikke redd for fødselen, men usikker på hvilken rolle jeg skulle ha underveis, forteller han.

Da Ronja ble født var faren på venterommet og Kjell-Arne fikk holde Ronja kort tid etter hun kom ut.

-Det var mindre styr og stress enn hva jeg hadde forestilt meg

For syv uker siden ble Ronja storesøster. Og denne gang hadde Kjell-Arne bestemt seg for å bli med på fødselen. 

- Nå hadde jeg litt lyst å se hva som foregikk under en fødsel. Jeg var også tryggere på meg selv i foreldrerollen. Ingun ønska også at jeg skulle være med og det var viktig.

Han forteller at det var en veldig bra fødsel å være med på.

- Det var en veldig bra fødsel, god stemning og god kjemi med jordmor. Det var mye mindre styr og stress enn hva jeg hadde forestilt meg. Bare oss og jordmora.

Ingun kan forsikre oss om at hun var veldig fornøyd med å ha med mannen på fødselen.

- Det var kjempefint å sitte i lag med mannen min å snakke med jordmor og det ble en avslappet stemning. Jeg slapp jo å holde han oppdatert under fødsel eller fortelle etterpå fordi han hadde jo vært der og opplevd alt sammen med meg. I tillegg kunne han fortelle andre om fødselen, hva som hadde skjedd og når barnet var ute.  Mannen min er en rolig og avslappa type så jeg var ikke i tvil om at han kom til å takle å være med fint, men det er noe helt spesielt å kunne dele hele fødselsopplevelsen med han som er din nærmeste og "medsammensvorne», forteller Ingun.

- Hva vil du råde andre fedre som tviler på om de skal bli med på fødselen?
- Ut fra det jeg opplevde var det en fin opplevelse og ikke skummelt i det hele tatt. Ville derfor oppfordret andre fedre til å bli med hvis det ikke var sterke grunner imot det, sier Kjell-Arne.

NOEN FEDRE ER REDDE: Det er det mulig å gjøre noe med! Foto: Shutterstock ©
NOEN FEDRE ER REDDE: Det er det mulig å gjøre noe med! Foto: Shutterstock © Vis mer

Jordmødrenes historier fra fødestua

- Jeg har opplevd et par episoder der den fødende nok hadde klart seg best uten mannen, forteller jordmor Tove Nordahl. 
- En gang kom jeg inn på fødestua etter vaktskifte og fant en mann som satt så langt unna kona som overhodet mulig. Han satt med bena på krakken, godt tilbakelent, slipset løsnet og bladet Kapital godt beskyttende foran ansiktet. Han er nok redd tenkte jeg, han vet ikke hva han skal gjøre.

Når kona stønnet på riene så sank han ned bladet, så på henne med et megetsigende blikk og ba henne være stille, for så å lese videre!

- Jeg håper han leser dette og kjenner seg igjen. Jeg håper virkelig han har bedt kona om unnskyldning, sier Nordahl.

- En annen mann ble så fortvila når kona hadde det vondt på slutten at han rett og slett tok lystgassen fra kona og dro inn litt selv.

- Han måtte sette seg og vi fikk oss en god latter, heldigvis hadde han god selvironi og med litt støtte så klarte han seg gjennom fødselen, dog noe dårligere enn kona, forteller Nordahl.

IKKE FOR EN HVER PRIS: Jordmor Bippi har opplevd fedre som ikke burde være på fødestua. Foto: privat
IKKE FOR EN HVER PRIS: Jordmor Bippi har opplevd fedre som ikke burde være på fødestua. Foto: privat Vis mer

Jordmor Bippi Trovik husker godt en fødsel der mannen satt helt inne i et hjørne lengst borte fra kvinnen gjennom hele fødselen. - Det var ingen god atmosfære der, og antagelig hadde det vært bedre om han ikke var tilstede. 

Men hun husker også et lite gullkorn fra en annen far som hadde grudd seg veldig til fødselen:

- Han sa til meg at han brukte halve fødselen på å finne ut at det faktisk ikke var han det handlet om. Det gjorde alt mye lettere for ham. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer