Når barnet ditt hoster

Sjekk hva du skal gjøre om barnet ditt er plaget av kraftig hoste.

HOST, HOST: Hoste er et vanlig symptom på flere luftveisinfeksjoner. I de fleste tilfeller har barnet en forkjølelse.
 Foto: © Juan Salvarredy/Glowimages/Corbis
HOST, HOST: Hoste er et vanlig symptom på flere luftveisinfeksjoner. I de fleste tilfeller har barnet en forkjølelse. Foto: © Juan Salvarredy/Glowimages/Corbis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For foreldre kan det være fortvilende å høre at barnet ditt er plaget av kraftig hoste. Hoste blant barn er imidlertid svært vanlig, og er heldigvis oftest ufarlig. Enkelte ganger skyldes hoste en sykdom som kan eller må behandles.

- Det er mange tilstander som kan gi hoste hos barn. Vanlige årsaker til hoste hos barn er forkjølelse og falsk krupp. Disse kommer som oftest av virusinfeksjoner. Da er det vanligvis god allmenntilstand. Andre årsaker til hoste hos barn kan være kikhoste, astma og lungebetennelse. Sjeldnere årsaker kan være fremmedlegeme i luftveier og tilbakestrøm av syre fra mage til spiserør, sier Marianne Borlaug, allmennlege ved Aleris i Bergen. 

LES OGSÅ: For syk til å være i barnehagen eller på skolen? Se oversikten

EKSPERT: Allmennlege Marianne Borlaug Foto: Aleris
EKSPERT: Allmennlege Marianne Borlaug Foto: Aleris Vis mer

Drikke, kald luft og varme klær

Behandling er avhengig av årsaken til hosten. I følge Borlaug kan hostemedisin dempe plagsom natthoste, men man skal være forsiktig med bruken hos de aller minste (barn under 1 år.)

- Ved forkjølelse og bronkitt med feber anbefaler vi at barnet får i seg rikelig med drikke. Kald luft og å sitte oppreist kan hjelpe ved for eksempel falsk krupp. Kle godt på dere og ta eventuelt barnet ut, eller til et åpent vindu. Det kan også hjelpe om barnet ligger med hodet høyt.

LINDRER: Hostesaft helbreder ikke, men kan lindre. Foto: © BSIP/Corbis
LINDRER: Hostesaft helbreder ikke, men kan lindre. Foto: © BSIP/Corbis Vis mer

LES OGSÅ: Brukt opp kvota ved barnas sykdom – hva nå?

Antibiotika?

Hun mener at det sjelden er nødvendig med antibiotika. 

- Dersom det er forkjølelse med virusinfeksjon vil ikke antibiotika ha effekt.

Marianne Borlaug vil ikke gi noen generelle råd om hvorvidt barnet kan gå i barnehage eller på skolen, eller om du bør holde dem hjemme. 

- Allmenntilstand og hvilken sykdom det er har mye å si. Vanligvis er det slik at ved hoste uten feber kan barnet gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det. Ved langvarig eller kraftig hoste bør barnet undersøkes for smittsomme sykdommer.

Hoste er et vanlig symptom på flere luftveisinfeksjoner:

 • I de fleste tilfeller har barnet en forkjølelse.
 • Bronkitt er en infeksjon som oftest skyldes virus. Bronkitt kjennetegnes av kraftig hoste - natt og dag. Hosten forverrer seg ved anstrengelse og enkelte barn kan hoste til de brekker seg. Barna kan være tungpustene og ha sårhet i brystet som forverres av hosten. Pipelyder kan høres over lungene og blodtilblandet eller gul/grønt slim er vanlig etter sykdom i mer enn en uke. Hos de fleste går bronkitt over av seg selv. Antibiotika hjelper ikke, men du kan rådføre deg med lege om andre medisiner hjelper på symptomene.
 • Dersom barnet i tillegg til den kraftige hosten er i svært dårlig form, har feber som varer i flere dager og rask pust, kan dette skyldes lungebetennelse. Lungebetennelse behandles vanligvis med antibiotika.
 • Bronkiolitt er en annen og mer alvorlig virusinfeksjon som nesten bare opptrer hos barn under 2 år. Den starter ofte som en forkjølelse med hoste. Barnet får gradvis større pustevansker, rask og overfladisk pust, piping i brystet og en hes pustelyd når barnet puster ut. Et tegn på sykdommen kan være at huden mellom ribbena trekkes inn når barnet puster. Barn med bronkiolitt behandles som regel på sykehus.
 • Falsk krupp skyldes som regel virus. Kraftig hoste som kan minne om hundegjøing er et vanlig symptom i tillegg til heshet og pustevansker (tung og hvesende pust). Dette kommer av at slimhinnene i strupen hovner opp slik at luftpassasjen blir trangere. Falsk krupp kan komme plutselig og opptrer oftest sent på kvelden eller utpå natta. (Kilde: Alle barn får ørebetennelse, brosjyre fra folkehelseinstituttet)
 • Tørrhoste om natten, over lengre tid, uten andre tegn på akutt virusinfeksjon kan være et tegn på astma eller barneastma.

Kilde: Helsedirektoratet

 

Når bør du kontakte lege?

 • hvis barnet hoster og er under 3 måneder gammelt
 • hvis hosten er ledsaget av rask pust
 • hvis barnet strever med å få luft og ikke orker å drikke
 • hvis hosten varer ut over flere uker
 • ved stadig nattehoste og/eller anstrengelsesutløst hoste
 • Ta kontakt med lege på nytt hvis tilstanden ikke bedres, eller forverres. En legevurdering er en avgjørelse om tilstanden her og nå. Tilstanden kan, mot det legen antok, enten trekke ut i langdrag eller forverres. Da er det riktig å be om ny legevurdering

Kilde: Apotekforeningen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer