Når barnet våkner om natten

Mange barn har søvnvansker.
Mange barn har søvnvansker. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange barn har søvnvansker, noen våkner mange ganger i løpet av en natt, mens andre kan ha mareritt og natteskrekk. Selv med de mest omtenksomme leggeritualer, vil mange barn våkne flere ganger i løpet av natten.  

Svært vanlig fenomen

En undersøkelse viser at mellom 80-90% av foreldre opplever at barna våkner en eller flere ganger hver natt. Det kan være flere årsaker til at et barn gjentatte ganger våkner om natten.

Hvorfor våkner barnet?

 • Barnet kan rett og slett savne mamma og pappa. "Hjelp hva gjør jeg her i denne sengen - mamma og pappa er borte!" Dette kan særlig skje hvis barnet sovnet et annet sted som f.eks ved puppen til mamma eller i fanget å pappa i stua. Gode leggerutiner kan forebygge slik uro ved oppvåkning. Les mer om dette: Barn som ikke vil sove
 • Vansker med å venne seg av med nattmåltider
 • Mister smokken
 • Irriterende elementer som støy, for varmt rom, lys.
 • Barnet kan være sykt, for eksempel ha magesmerter, forkjølelse eller øreverk.

Hva kan gjøres?

 • Ved stadig oppvåkning flere ganger nattlig over noe tid: La helsestasjonen undersøke barnet med tanke på sykdom. Det vil gjøre deg godt å få en bekreftelse på at barnet er friskt. Noen ganger kan sykdom forårsake søvnvansker, men som regel er det andre årsaker til dette.
 • Ved forkjølelse eller øreverk. Hev hodeenden på sengen. Legg et par tykke bøker under den delen av sengen som hodet ligger.
 • Forsøk å roe ned barnet mens det ligger i sengen, ikke ta det opp.
 • Tidligere ble det rådet at babyer over 6 måneder ikke skulle ha pupp om natten. Dette har helsestasjonen gått bort fra. Så lenge mor og barn synes dette er greit så er det ikke noe i veien for nattamming. Hvis du mener nattammingen gir deg og din baby dårligere nattesøvn, bør du vurdere å slutte nattamming. Tilby da kun vann til baby/barn. Dette gjelder altså babyer som er 6 måneder eller eldre. Babyer 0-3 år skal og bør nattammes.
 • Hvis barnet våkner ofte fordi det mister smokken bør dere vurdere å kutte ut smokk. Det går også an å feste smokken med en kort snor til pysjen. OBS. Pass på at snoren er så kort at barnet ikke får den rundt halsen eller rundt andre kroppsdeler.
 • Kanskje barnet tenker slik:
  - "Hvis jeg våkner og tilkaller mamma eller pappa vil jeg få kos, kanskje pupp, ligge i sengen deres - masse belønning" ...eller:
  - "Hvis jeg våkner og prøver å tilkalle mamma eller pappa vet jeg at de kommer, men det skjer ikke noe spennende. De sier bare nå må du sove, lille venn."
  Hva tror du at vil gi barn og voksne best nattesøvn?
  Man kan benytte Ferbermetoden også til barn som våkner om natten - gradvis vente lenger og lenger med å gå inn til barnet når det våkner. Ferbermetoden er effektiv, men svært omdiskutert. Blir i stadig mindre grad anbefalt som metode av helsesøstre.
 • Prøv å vente litt før du ser til barnet om det lager lyder. Alle babyer og mange større barn har et urolig søvnmønster. Det er ikke lurt å vekke dem.
 • Hva som er best og mest praktisk for dere. Barnets seng på deres soverom eller på eget soverom? Hva som er best avhenger av hvor lett dere våkner av barnets lyder, hvor ofte dere allikevel må stå opp og se til barnet osv...
 • Noen velger en annen tilnærming til søvnproblemer. Tilhengere av tilknytningsomsorg mener barn som ønsker det må få sove sammen med foreldrene - fordi det trenger det! Foreldrene må tilpasse seg barnets søvnmønster og behov for nærhet de første leveårene. Les mer om samsoving

Om mareritt og natteskrekk

Mareritt:
Barn drømmer helt fra de er nyfødte, men særlig i fasen 4-6 år er drømmene livlige og ofte får de i denne perioden mareritt. Kanskje snakker det i søvne også. Dette er normalt fordi forståelsen av verden utvider seg, samtidig som det ikke forstår meningen med opplevelsene det har. Derfor sovner det med ubesvarte spørsmål.
Barnet kan ofte ikke forklare drømmene sine, og har vanskelig for å sovne igjen. Dyr som bjørner og ulver eller slemme mennesker forfølger ofte barnet i drømmene. Kanskje det også har vonde drømmer om brann eller dypt vann.

Hva kan du gjøre?
Trøst barnet. Hvis det er våkent ta det opp. Hvis barnet ikke våkner bør du sitte ved siden av sengen. Hvis du oppdager at barnet går i søvne bør du sikre at det ikke faller ned trapper. Monter en grind foran trappen. Barn i alderen 4 år og eldre kan man prøve å snakke med marerittene om på dagtid - ikke om natten. Mareritt kan være tegn på at barnet bærer uløste konflikter, noe de fleste barn og voksne gjør i perioder. Kanskje har barnet fått et nytt søsken, eller er redd for kranglingen til mor eller far? Unngå TV-titting om kvelden før leggetid. Vær selektiv på hva barnet kan få se på TV. Noen barn blir spente av å se på TV rett før de skal legge seg. Menge inntrykk skal bearbeides, og dette kan være en uheldig innvirkning på søvnen. En studie av barn i grunnskolealder (Freiburg-undersøkelsen) viser at TV har en større innvirkning på søvnproblemer, enn foreldrene til barna antok.

Nattskrekk
Nattskrekk opptrer i de fleste tilfeller mellom første og fjerde leveår. Det er en forstyrrelse i oppvåkningsmekanismene. Anfallet starter når barnet går fra de dype søvnstadiene til lettere søvn. Noen barn opplever nattskrekk en eller noen få ganger, andre regelmessig. Anfallene varer fra noen minutter til en time. Av og til vil du finne barnet i sengen, tilsynelatende våken, slår rundt seg, kaster seg rundt, sint eller forvirret og ofte veldig svett, og kroppskontakt gjør barnet bare mer urolig  Les mer om nattskrekk.


Skrevet av psyk. sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:
- "Barn og søvn" Andrea Schmidt-Forth. Cappelen 1997
- "Sov godt, Karin Naphaug, Damm 2007
- "Den store boken om barnet" Dr. Miriam Stoppard. Teknologisk forlag 2. opplag 2001.
- "ABC for spedbarnsforeldre" Nina Misvær. Cappelen 2000

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer