Når bør barnet sove på eget rom?

Les søvnekspertenes råd!

TRØTT MEN VIL IKKE LIGGE ALENE: En kjent problemstilling for veldig mange foreldre. Foto: Shutterstock
TRØTT MEN VIL IKKE LIGGE ALENE: En kjent problemstilling for veldig mange foreldre. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De første månedene av babyens liv, er det for mange foreldre praktisk å ha babyen i nærheten på natten. Etter hvert føler de fleste at det er på tide å få babyen over på eget rom.  Når og hvordan bør man starte tilvenningen?

Sover bedre uten foreldrene

Når babyen slutter med nattmaten, mener helsesøster og forfatter Nina Misvær at kan være på tide å la barnet få sove for seg selv.

– Det er vanlig at man sover på samme rom som foreldrene det første halve året, men mange barn sover faktisk bedre når de ikke sover sammen med foreldrene sine, sier hun og viser til en studie som ble gjort av Uni Research Helse i samarbeid med Folkehelseinstituttet og University of Berkeley, California.

Her kom det frem at jo lengre barnet delte seng med foreldrene, jo større var sjansen for kort søvntid og hyppigere oppvåkninger ved 18 måneders alder. Det å dele seng med barnet hadde også en sammenheng med utvikling av søvnvansker over tid.

LES OGSÅ: Dette gjør søvnmangelen med deg

Lettere når babyen sovner på egenhånd

Misvær påpeker at de fleste barn sover alene på dagtid, enten det er i barnehagen eller i sengen og vognen hjemme. Det er derfor ikke nødvendigvis slik at de må ha foreldrene hos seg hele tiden for å kunne sove.

Det at barnet lærer seg å sovne på egenhånd, er viktig for å lykkes med overgangen.

– Start når babyen er tre til seks måneder gammel, det er en fin alder for å lære gode søvnvaner. La barnet sove med støy og lys på dagtid, og i mørket på kvelden. Unngå at babyen blir avhengig av å få bryst, flaske eller å bli rugget for å sovne, sier hun.

– For barn under seks måneder bruker vi ikke betegnelsen søvnproblemer. Men i denne perioden bør man derfor fokusere på å tilrettelegge for gode søvnvaner og rutiner.

LES OGSÅ: Lydene som får din baby til å sovne

MAN MÅ TÅLE LITT SUTRING: -De fleste barn sovner ikke med et smil om munnen, sier Nina Misvær. Foto: Inger Marie Grini, Cappelen Damm
MAN MÅ TÅLE LITT SUTRING: -De fleste barn sovner ikke med et smil om munnen, sier Nina Misvær. Foto: Inger Marie Grini, Cappelen Damm Vis mer

Skap forutsigbarhet

Misvær er forfatter av boken «Sove hele natten - en håndbok for foreldre om barn og søvn» som nylig har kommet i ny revidert utgave. Her tipser hun blant annet om hvordan foreldre kan skape gode søvnvaner.

Når barnet er blitt større, mener hun det er viktig å skape forutsigbarhet slik at barnet vet hva som venter det. – Man bør trappe ned aktivitetene mot natten og passe på å være sammen med barnet før leggetid. Gjerne en kosestund på sofaen og ikke ved sengekanten.

– Og så er det viktig å bemerke seg at de fleste barn ikke sovner med et smil om munnen.

- De kan både sutre og være overtrøtte. Det tar i gjennomsnitt over tyve minutter for et barn å sovne, sier hun.

Gi barna et «leggepass»

Med større barn mener helsesøsteren at man også kan bruke et såkalt «leggepass» få barnet inn i gode rutiner. Dette anbefaler hun dersom barnet har en tendens til å rope ofte på foreldrene etter at det har lagt seg.

– Leggepasset er et kort som du gjerne lager sammen med barnet. Dette kortet har barnet lov til å bytte inn én gang mot for eksempel en ekstra klem, et glass vann, gå på do og så videre.

- På den måten gir man barna en følelse av kontroll. Da vet de at de har lov til å rope på mamma eller pappa en gang, men når kortet er brukt opp kan man ikke gjøre det mer, sier hun.

GI BARNA ET «LEGGEPASS»: Tips til alle med barn som roper mye på foreldrene etter at de har lagt seg. Foto: Shutterstock
GI BARNA ET «LEGGEPASS»: Tips til alle med barn som roper mye på foreldrene etter at de har lagt seg. Foto: Shutterstock Vis mer

I denne tabellen kan du se hvor mye barn bør sove i forskjellige aldre.

Vent til risikoen for krybbedød er avtatt

– I prinsippet kan barn sove alene fra fødslene av, men inntil risikoen for krybbedød er avtatt synes jeg at de bør sove ved siden av foreldrene i egen seng eller vugge, sier den danske «sovecoachen» Jeanette Wegge-Larsen.

Wegge-Larsen er sosialpedagog med spesialpedagogisk erfaring og gjennom Sovecoach.dk har hun i en årrekke bistått familier med å få nattesøvnen tilbake. Snart lanseres denne nettsiden også på norsk.

LES OGSÅ: Hva gjør man når barnet våkner om natten?

«SOVECOACH»: Jeanette Wegge-Larsen har hjulpet mange familier med å få bedre nattesøvn. Foto: Privat
«SOVECOACH»: Jeanette Wegge-Larsen har hjulpet mange familier med å få bedre nattesøvn. Foto: Privat Vis mer

Etabler gode søvnvaner tidlig

Wegge-Larsen mener det beste er om man kan etablere gode sovevaner før babyen er tre-fire måneder gammel. I denne alderen begynner babyen å bli bevisst på hvor den sover, hvor foreldrene er og hva som skal til for å falle i søvn.

– Da er det praktisk om barnet allerede kan sovne på egenhånd. Dersom vi før denne bevisstheten har skapt vaner som krever vår hjelp eller tilstedeværelse, er det mest sannsynlig at babyen vil forvente dette fremover, sier hun.

Gode sovevaner mener hun derimot ikke betyr at barnet må sove på eget værelse.

– Man kan gjerne sove sammen lenge om man ønsker det. Det handler bare om å skape noen gode vaner rundt det, som innebærer at alle i familien får god og sammenhengende søvn, sier hun.

Hun påpeker at barn, i likhet med voksne, forventer å sovne på samme måte og samme sted hver gang de skal sove – også under lette oppvåkninger om natten. Barn som har vent seg til at foreldrene er tilstede og trøster dem når de våkner, vil våkne oftere når de blir lagt på eget rom.

Gradvis innføring av vaner

Når større barn nekter å sove på eget rom, synes hun man kan inngå avtaler med barnet. Et annet viktig punkt er at man bør innføre endringer gradvis, slik at man unngår panikk hos barnet.

– De fleste mennesker fungerer best innenfor sin komfortsone. Problemet er, om vi skal lære noe nytt så må vi tre ut av den, ut i læringssonen. Det er det vi foreldre skal hjelpe våre barn med. Problemet er at om vi presser dem for langt, så får de panikk og lukker kommunikasjonen.

GRADVIS TILVENNING: Etter hvert kan man forlate barnet i korte perioder, mener Jeanette Wegge-Larsen. Foto: Shutterstock
GRADVIS TILVENNING: Etter hvert kan man forlate barnet i korte perioder, mener Jeanette Wegge-Larsen. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Gråtekur eller ikke?

Forlat barnet i korte perioder

Dersom barnet nekter å ligge alene, mener hun at man først øve på å forlate det i korte perioder.

– Man kan for eksempel si «Jeg vet godt at du gjerne vil at jeg skal sitte her og holde deg i hånden til du sovner, og det vil jeg gjerne. Jeg skal bare hente meg en genser, kaffe eller lignende», sier hun.

– På den måten kan jobbe med barnets evne til å ligge alene i sengen, uten at de får panikk.

LES OGSÅ: 10 råd for god babysøvn

Etter hvert foreslår hun at man kan man øke fraværet, ved å si å si at man skal tømme oppvaskmaskinen, dekke av bordet, legge sammen klær og lignende. Gradvis vil barnet se at vi har forståelse for deres behov, at vi holder det vi lover og at det kan lønne seg å samarbeide med barn.

– Til slutt kan man avtale med barnet at man går ut og kommer tilbake og kysser barnet når det har sovnet, sier Wegge-Larsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer