Nakenhet:

Når bør foreldre slutte å vise seg nakne for barna? Aldri, sier psykolog

- Å la barna se din uperfekte kropp er noe av det beste du kan gjøre for dem.

NAKENHET I ALLE ALDRE: Ifølge ekspertene har barna bare godt av å se foreldrenes (og besteforeldrenes!) uperfekte kropper. FOTO: NTB Scanpix
NAKENHET I ALLE ALDRE: Ifølge ekspertene har barna bare godt av å se foreldrenes (og besteforeldrenes!) uperfekte kropper. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvor lenge er det greit å være naken foran sine egne barn og er det i det hele tatt innafor når det gjelder stebarn?

I USA foregår det i disse dager en noe spesiell sak, da en stemor i delstaten Utah har blitt anmeldt for å være toppløs foran stebarna sine.

Tilli Buchanan og ektemannen jobbet med å isolere garasjen da de begge tok av seg på overkroppen fordi de ikke ville skitne til klærne sine. Det hele skjedde foran hennes tre stebarn som var 9, 10 og 13 år gamle.

Ifølge The Guardian risikerer Buchanan fengsel for hendelsen og kan havne på en liste over seksuelle lovbrytere i ti år. Selv sier hun at dette overhodet ikke var en seksuell handling og påberoper seg retten til å kunne gå med bar overkropp i sitt eget hjem.

Foreldre mer usikre på grensene enn tidligere

Terapeut og spesialist i sexologisk rådgivning, Margrete Wiede Aasland, mener historien fra Utah er en sterk overreaksjon og hun håper og tror at vi aldri vil få se lignende saker her i Norge.

Hun opplever imidlertid at dagens foreldre er mer usikre på grensene for nakenhet enn tidligere generasjoner.

– I gamle dager var det helt naturlig å være naken sammen med barna sine og det får meg til å lure på hva det er dagens foreldre egentlig er så redde for. Er de redde for at barna skal fortelle barnehageansatte at de har sett mamma og pappa nakne, slik at de får mistanke om overgrep?

– Da kan jeg betrygge foreldre med at barn ikke forteller om overgrep på den måten og at de har helt andre ansiktsuttrykk når de snakker om sånne ting. De voksne i barnehagen vet forskjellen, så det er helt uproblematisk, sier hun.

– Det å gi barn et naturlig forhold til nakenhet og kropp er faktisk med på å lære dem hva som er normalt og hva som ikke er det. Slik kan det bli lettere for dem å fortelle om seksuelle overgrep.

Stebarn bør behandles likt - også når det gjelder nakenhet

Anders Lindskog, spesialist i psykologi og sexologi, synes man i utgangspunktet alltid skal behandle stebarn likt som sine egne barn og mener at nakenhet ikke er et unntak.

– Jeg forutsetter at man som steforelder snakker med barna om hvordan dere har det i hjemmet. Alt fra om steforeldre skal legge seg opp i om barna gjør lekser, hvem som bestemmer hva man skal spise til middag og hva som er vanlig når det gjelder nakenhet i det nye hjemmet.

– Men vi er nok mer vant til å snakke om lekser enn nakenhet i slike sammenhenger, legger han til.

Nakenhet viktig for kroppsbildet

Hvorvidt foreldre bør være naken foran barna sine, mener han handler om hvilket samfunn vi ønsker å skape; ønsker vi oss et samfunn hvor folk skammer seg over kroppen sin eller vil vi ha et samfunn der nakenhet er trygt og ikke forbundet med skam?

For å skape den andre typen samfunn, mener han foreldre bør være så mye naken med barna som mulig og la barn være nakne med hverandre.

INGEN ALDERSGRENSE: Psykolog Anders Lindskog mener foreldre kan være nakne med barna sine hele livet, også med barn av det motsatte kjønn. FOTO: Privat
INGEN ALDERSGRENSE: Psykolog Anders Lindskog mener foreldre kan være nakne med barna sine hele livet, også med barn av det motsatte kjønn. FOTO: Privat Vis mer

– I utgangspunktet er klær noe kulturelt som både henger sammen med familiekulturen og samfunnet ellers. I en vanlig norsk familie er nakenhet knyttet til badstuen, dusj og bad, og slik får barna en trygghet i forhold til nakenhet og andres kropper. For et barn som vokser opp i en familie som er nudister, er det naturlig at man er naken over alt – uten at barn tar noe som helst skade av det.

Det å la barna få seg deg naken kan ifølge psykologen både redusere risikoen for at de utvikler anoreksi og føre til mindre kroppspress, bedre selvfølelse, samt et mer realistisk syn på kropp og seksualitet.

– Logikken er enkel; dersom du får se vanlige kropper i hverdagen er det vanskelig for en tenåring å oppleve seg selv som feit, men om vedkommende bare ser perfekte kropper på Instagram er det lett å få denne misoppfatningen, sier han.

– Det er klart at det å se foreldrene naken ikke fjerner muligheten for å utvikle anoreksi, men det «vaksinerer» deg mot det. Det er lettere å være fornøyd med sin egen kropp om man ser andres uperfekte nakne kropper rundt seg i hverdagen.

– Å la barna få se din uperfekte kropp er faktisk noe av det beste du kan gjøre for dem.

Ingen øvre aldersgrense for å være naken med barna

På bakgrunn av dette mener han at det heller ikke finnes noen øvre aldersgrense for når foreldre bør slutte å være naken med barna sine.

– Om alt går bra kan du være så heldig at du får være naken i saunaen når du er 90 år gammel, sammen med datteren din på 60, barnebarnet på 30 og oldebarnet på 10, smiler han.

– Men det er viktig at nakenhet ikke går over i tvang. Om jeg er så mye naken med mine tenåringsdøtre at det blir plagsomt for dem, blir det en tvangssituasjon hvor jeg presser nakenheten min på dem.

– Så du synes det er greit at foreldre også kan vise seg nakne ovenfor tenåringsbarn av det motsatte kjønn?

– Ja, men det forutsetter at man har gjort det hele veien, slik at barna har fått en sjanse til å få et naturlig forhold til nakenhet. Du kan ikke bare skifte fra en dag til en annen og brått bestemme deg for å gå rundt naken. Det beste er å starte når barna er små og aldri slutte, men det er aldri for seint å starte.

– Det forutsetter også at man har en god dialog rundt det hele. Dersom barna sier «kan du ikke kle på deg pappa», så bør man gjøre det.

Sunt for barn å se forskjellige kropper

Margrete Wiede Aasland, som har skrevet flere bøker deriblant boken «Barna og seksualiteten», tror også at det er sunt for barn å få se forskjellige kropper.

FORELDRE MER USIKRE: Aasland opplever at foreldre i dag er mer usikre på grensene enn tidligere generasjoner. FOTO: Privat
FORELDRE MER USIKRE: Aasland opplever at foreldre i dag er mer usikre på grensene enn tidligere generasjoner. FOTO: Privat Vis mer

– Vi blir født med kroppen vår og skal ha den med oss hele livet, det er derfor viktig at vi har et godt forhold til den. I dag blir vi påvirket av kulturer hvor det er skam å vise frem kroppen sin, noe som kan føre til at noen i tidlig alder utvikler et dårlig kroppsbilde.

– Barn sier som regel ifra om de ikke vil se foreldrene nakne. Hos noen starter det i ni-ti årsalderen, mens andre bryr seg ikke selv i tenårene. Men man må være vare for barnas signaler og sin egen sjenanse. Når du selv føler at det kanskje ikke er naturlig å være naken med sønnen eller datteren din lengre, så er det helt greit, sier hun.

Bør ikke være redd for å snakke om kropp

Å aldri være naken sammen med barna kan ifølge psykolog Anders Lindskog føre til at de begynner å spekulere i årsaken.

– Det vanligste svaret de får i vår kultur er enten at det er skamfullt å vise seg naken eller at kroppen deres ikke er fin nok. Gjennom å aldri snakke om barnas kropp eller vise deg naken sår du et frø som kan gi dårlig kroppsbilde.

Lindskog synes også at foreldre i utgangspunktet ikke bør være redde for å si at barnas kropp er fin. Han mener det kan minske risikoen for at de skammer seg over kroppen sin.

– Mange ungdommer sliter med tanker om at penisen deres ikke er stor nok eller at brystene ikke er fine. For de fleste av oss er det vanskelig å snakke om disse tingene, så det å «vaksinere» dem gjennom nakenhet kan være enklere.

– Langsiktig hadde det vært fint om en far faktisk kunne si til datteren sin at hun har kjempefine bryster, noe som er vanskelig i den kulturen vi har i dag. Men vi burde kanskje streve mot et samfunn hvor det er mulig.

– Synes du at samfunnet vårt går motsatt vei i dag?

– Jeg opplever at det er todelt. På den ene siden har vi en amerikansk-inspirert trend der nakenhet er skammelig og rart, og hvor man ifølge filmer må ha klær på seg mens man har sex.

– Men samfunnet har også en trend der den religiøse skammen rundt nakenhet brytes mer og mer opp. Stadig flere er enige om at jenter skal få kle seg hvordan de vil og uansett være helt trygge på gaten. Det blir derfor opp til oss hvilken av disse veiene vi vil vandre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer