<strong><b>HVERT TREDJE ÅR:</strong></b> Hvis du har fylt 25 år bør du gjøre dette jevnlig - selv om du ikke har noen symptomer. Foto: Shutterstock ©
HVERT TREDJE ÅR: Hvis du har fylt 25 år bør du gjøre dette jevnlig - selv om du ikke har noen symptomer. Foto: Shutterstock © Vis mer

Når bør jeg ta en GU?

En gynekologisk undersøkelse er vel noe de færreste gleder deg til, men disse symptomene bør få deg til å bestille en time!

Publisert
Sist oppdatert

– Det finnes egentlig ikke noen regler for hvor ofte kvinner bør få utført GU. Det er blitt slik at kvinner undersøkes i forbindelse med celleprøve fra livmorhalsen, som anbefales hvert  tredje år i aldersgruppen 25-69 år, sier Gynekolog Kristina Hernborg Johannessen til Mammanett.no. Hun har lang erfaring som gynekolog med avtalepraksis i Bergen.

<strong>Gynekolog Kristina Hernborg Johannessen:</strong> CElleprøve anbefales hvert tredje år. Foto: PRIVAT
Gynekolog Kristina Hernborg Johannessen: CElleprøve anbefales hvert tredje år. Foto: PRIVAT Vis mer

Celleprøve - for alle kvinner 25-69 år

I følge kreftregisteret er formålet med celleprøvern å redusere forekomst og dødelighet av livmorhalskreft ved å identifisere og behandle forstadier til kreft på et tidlig stadium før det utvikles til kreft. 

Halvparten av kvinnene som rammes av livmorhalskreft har ikke tatt celleprøve de siste tre år. Dette er en kreftform som også rammer unge kvinner.

Kreftregisteret sender påminnelse til kvinnen når hun er 25 år, og deretter hvert tredje år. 

Celleprøven blir tatt i forbindelse med en underlivsundersøkelse, og tar noen få minutter. Det kan være forbundet med lett ubehag. Celleprøven tas med spatel og børste, og overflateceller fra livmorhalsen skrapes ut. 

– Denne undersøkelsen gjøres fortrinnsvis hos fastlegen. Hvis det er problemer med prøvetaking, eller hvis kvinnen har symptomer,  henviser fastlegen til spesialist, forteller Hernborg Johannessen.

Etter 69 år er det ingen grunn til GU, hvis kvinnen er uten gynekologiske symptomer.

LES OGSÅ: Klør det der nede?

Celleprøve fra livmorhalsen - slik forbereder du deg

 • Ikke ta celleprøven mens du har menstruasjon. 
 • Unngå helst samleie de siste to dagene før celleprøven. 
 • De to siste dagene før celleprøven må du ikke bruke:
  - tamponger eller fødselspreventivt skum
  - geléer
  - vaginale kremer eller vaginale medisiner                           (Kilde: Kreftregisteret)

 

Vær på vakt for disse symptomene

 Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer

Har man disse symptomene bør man få utført en GU, understreker gynekologen.

 • Blødninger etter samleie i alle aldre.
 • Langvarige blødninger eller svært uregelmessige blødninger.
 • Uttalte menstruasjonssmerter, smerter mellom menstruasjoner og smerter ved samleie.
 • Over 6 måneder uten menstruasjon.
 • Fremfall av skjede og/eller livmor.
 • Langvarig kløe eller sårhet.
 • Urinlekkasje.
 • Press over urinblæren og oppblåsthet kan være første tegn til svulst i eggstokk.
 • Hos kvinner som har sluttet å menstruere, (postmenopausale), skal enhver blødning undersøkes, og som oftest er det nødvendig med spesialistundersøkelse.

– For kvinner under 25 år kan det aktuelt for fastlegen å undersøke kvinnen for å ta en Klamydiatest eller undersøke på grunn av gynekologiske symptomer. Fastlegen undersøker og vurderer om han eller hun kan behandle pasienten selv, hvis ikke henvises det til spesialist, sier Hernborg Johannessen.

En gyneklogisk stol bruker til undersøkelsen. Foto: Shutterstock.
En gyneklogisk stol bruker til undersøkelsen. Foto: Shutterstock. Vis mer

LES OGSÅ: PCOS - kvinnesykdommen få kjenner

GU for gravide og barselkvinner

– Så lenge mor er frisk er det ikke nødvendig med GU i svangerskapet. Tidligere gjorde legene det for å bekrefte graviditet og eventuelt estimere hvor langt på vei kvinnen var. Dette gjøres med gravitest og ultralyd i dag, forteller jordmor Kristina Jacobsen til Mammanett.

Etter fødselen kan det også være aktuelt å ta en ny GU.

– På sykehuset kikker ofte jordmor på stingene hvis mor har rifter og er sydd, før hun reiser hjem. Det er ikke akkurat en GU, men en "titt" på stingene, sier jordmoren.

– Det anbefales en 6 ukers kontroll, men hvis mor ikke har rifter som har blitt sydd så er det ikke alltid at det gjøres en GU her. Det varierer litt. 

LES OGSÅ: Etter fødselen - dette skjer med kroppen din de neste seks uker 

Celleprøve og graviditet 

Men hva med celleprøven – kan man ta den hvis man er gravid?

Ifølge Kreftregisteret er det ikke nødvendig å er det ikke nødvendig å ta prøve i forbindelse med graviditet eller seksukerskontroll, dersom du har hatt en normal celleprøve i løpet av de siste tre år. Er det mer enn to og et halvt år siden, er det bedre å ta celleprøve under svangerskapet enn å vente til etter fødsel. Dersom det er tre år siden siste prøve, og du er i andre eller tredje trimester ved første kontroll, utsettes celleprøven til seksukerskontrollen.

Første gang publiert 2013-11-25. Oppdatert.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer