Når bør jeg ta en GU?

En gynekologisk undersøkelse er vel noe de færreste gleder deg til, men disse symptomene bør få deg til å bestille en time!

HVERT TREDJE ÅR: Hvis du har fylt 25 år bør du gjøre dette jevnlig - selv om du ikke har noen symptomer. Foto: Shutterstock ©
HVERT TREDJE ÅR: Hvis du har fylt 25 år bør du gjøre dette jevnlig - selv om du ikke har noen symptomer. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det finnes egentlig ikke noen regler for hvor ofte kvinner bør få utført GU. Det er blitt slik at kvinner undersøkes i forbindelse med celleprøve fra livmorhalsen, som anbefales hvert  tredje år i aldersgruppen 25-69 år, sier Gynekolog Kristina Hernborg Johannessen til Mammanett.no. Hun har lang erfaring som gynekolog med avtalepraksis i Bergen.

Celleprøve - for alle kvinner 25-69 år

I følge kreftregisteret er formålet med celleprøvern å redusere forekomst og dødelighet av livmorhalskreft ved å identifisere og behandle forstadier til kreft på et tidlig stadium før det utvikles til kreft. 

Halvparten av kvinnene som rammes av livmorhalskreft har ikke tatt celleprøve de siste tre år. Dette er en kreftform som også rammer unge kvinner.

Kreftregisteret sender påminnelse til kvinnen når hun er 25 år, og deretter hvert tredje år. 

Celleprøven blir tatt i forbindelse med en underlivsundersøkelse, og tar noen få minutter. Det kan være forbundet med lett ubehag. Celleprøven tas med spatel og børste, og overflateceller fra livmorhalsen skrapes ut. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer