Når din baby ikke vil spise fast føde

VIL IKKE HA! Noen ganger nytter det ikke! Foto: Shutterstock.com
VIL IKKE HA! Noen ganger nytter det ikke! Foto: Shutterstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen babyer gafler i seg grøt og middagsmos som om de ikke har gjort noe annet enn å vente på fast føde i seks måneder. Men mer vanlig er det at babyen utviser stor skepsis.

 

Riktig tid for start

1.   Når barnet ammes:
Helsedirektoratet anbefaler fortsatt at spedbarn bør få morsmelk som eneste næring i de første seks levemånedene. Når spedbarnet er seks måneder gammelt, bør fast føde gradvis introduseres som tillegg til morsmelken, slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes. Noen barn kan ha behov for fast føde før seks måneders alder, men introduksjon bør skje tidligst ved fire måneders alder.

2.Når barnet får morsmelkerstatning:
Hvis din baby ikke får morsmelk, kan han introduseres til fast føde ved 4-6 måneders alder, i følge Helsedirektoratets anbefalinger.

Spiseferdigheter må trenes opp

ERNÆRINGSFYSIOLOG INGVILD STEEN NØDING: Babyen skal lære noe helt nytt og trenger tid på å lære spiseferdigheter.
ERNÆRINGSFYSIOLOG INGVILD STEEN NØDING: Babyen skal lære noe helt nytt og trenger tid på å lære spiseferdigheter. Vis mer

Men hva om din baby viser stor skepsis til den nye maten?

– Barnets kosthold skal gradvis utvikle seg fra å kun bestå av morsmelk eller morsmelkerstatning til å bli mye mer variert. Vær klar over at tilvenningen til fast føde kan gå ganske sakte, og fortvil ikke hvis maten kommer ut igjen fra barnets munn. De fleste barn trenger tid på å øve opp spiseferdighetene sine i starten. Dersom barnet ikke ønsker å smake på fast føde, kan du vente noen dager før du prøver igjen, sier ernæringsfysiolog Ingvild Steen Nøding, ved Opplysningskontoret For Meieriprodukter.

LES OGSÅ: Slik vet du at barnet får nok morsmelk 

Ny mat må gjerne tilbys gjentatte ganger før barnet liker det.

Introduksjon av fast føde er en gradvis tilvenning, og etter hvert vil barnet begynne å spise mer mat. Start derfor med små smaksporsjoner, der nye matvarer introduseres en etter en.

Aldri tving barnet til å spise!

– Generelt bør man unngå å tvinge mat i barnet, sier Steen Nøding. 

Hun får støtte av ernæringsfysiolog Caroline Heggen, ved helsesenter1 i Tønsberg:

– Ikke tving mat inn i lukket munn, det gjør at barna vegrer seg mer, sier hun.

Det er store individuelle forskjeller

Steen Nøding understreker at det vil alltid være individuelle forskjeller i spiseutviklingen hos barn. Noen starter med fast føde tidlig, andre starter sent. Noen barn bruker lang tid på å tilvenne seg ny mat, andre bruker kort tid. Mens noen barn er nysgjerrige og ivrige på maten, kan andre være skeptiske og småspiste. 

– Alt dette er normalt. Viser barn liten interesse for å bli introdusert for fast føde eller spiser veldig lite, er det klart at man som foreldre vil være engstelige for at barnet ikke får i seg nok mat. I de fleste tilfeller er det imidlertid sjelden grunn til bekymring for barnets næringsinntak, så lenge barnet virker friskt og har en normal vekstøkning. Er man likevel usikker på om barnet får i seg nok næring, kan man ta kontakt med fastlegen eller helsestasjonen, sier ernæringsfysiologen.

Barnestyrt mattilvenning

Barnematentusiast og forfatter Margit Vea råder foreldre til å vurdere barnestyrt mattilvenning hvis barnet viser liten interesse for mat.

– Barn liker ofte å ha styring selv, så hvorfor ikke la de spise selv? Det kan være god hjelp å la de holde noe mens de spiser – for eksempel en skje når de blir matet med grøt, eller en brokkolibukett mens de får middag. Når de spiser selv får de øvd opp tyggemuskulaturen og styrer matinntaket selv. 

LES MER: Babystyrt mattilvenning: Lerke (5 mnd) spiser selv! 

Kan man ikke bare fortsette å fullamme?

Hvis barnet stort sett er fornøyd med å bli ammet, er det da så viktig at det spiser fast føde? Kan man ikke vente til barnet er 8-9 måneder?

Introduksjon av fast føde er helt nødvendig, som tillegg til morsmelken, slik at barnets behov for energi og næringsstoffer dekkes. Barn vokser nemlig raskt på kort tid og har et stort behov for ulike næringsstoffer. 

I annet levehalvår er det særlig viktig at kosten inneholder nok jern. Av hensyn til behovet for jern i annet levehalvår anbefales bruk av morsmelkerstatning som drikkemelk og i grøt frem til 12 måneders alder dersom det er behov for annen melk enn morsmelk. Helsedirektoratet anbefaler bruk av jernberiket grøt, grovt brød, magert kjøtt og andre jernrike matvarer.

Ernæringsfysiolog Caroline Heggen: Ha reelle forventninger om hvor mye barnet egentlig skal spise.
Ernæringsfysiolog Caroline Heggen: Ha reelle forventninger om hvor mye barnet egentlig skal spise. Vis mer

Hvor mye bør barnet spise?

Husk og begynne med små mengder, bare et par t-skjeer de første gangene. Dette er fordi en mage og fordøyelse som er vant til kun å få melk, må få venne seg til å få fast føde før du gradvis øker portionene.

– Når barn skal introduseres for fast føde er det viktig å lese barnet. Det er lurt i innføringfasen og gi noen få skjeer etter MM/MME for da er ofte barna mer mottakelig for å prøve ut nye ting. Er barnet for sultent/mett er det ikke  lett å få barnet til å smake på nye matvarer. Noen barn er skeptiske og ønsker ikke mer enn et par skjeer mens andre barn er ivrige og vil fort ha mer. Øk derfor porsjonene etter barnets signal og ønsker. De første ukene er det nok med et måltid i tillegg til MM/MME for så å øke til to måltider etter to til tre uker, så tre måltider og så videre. Fortvil ikke dersom barnet vegrer seg eller maten kommer rett ut. Det tar tid å venne seg til nye smaker og konsistenser for barnet. Det viktigste er å ikke tvinge mat inn i en lukket munn. Prøv heller igjen ved en senere anledning, råder Heggen.

Heggen påpeker at for småspiste barn er det spesielt viktig at maten er variert, og at måltidene er godt sammensatt. 

Flere råd for mattilvenning:

  • Pass på at barnet er opplagt og at dere sammen har god tid til spisingen. 
  • Vær positiv og oppmuntrende som «mater». 
  • Veldig sultne barn er ikke alltid like mottakelige for nye smaker, i et slikt tilfelle kan det være gunstig å gi litt morsmelk/erstatning før dere prøver ut ny mat.
  • La barnet se skjeen med mat på vei inn mot munnen, derfor mat rett forfra.
  • Hvis du merker skepsis hos den lille og kanskje ikke vil åpne munnen, la han/henne få litt av maten på leppene og la de smake forsiktig derifra. 
  • La barnet sitte i sin stol eller på ditt fang slik at det er enkelt for barnet og spise/svelge. Liggende på gulvet og lignende er ikke heldig for babyen. 
  • Det kan fort ta 10-15 forsøk før et barn aksepterer en ny smak, så ikke slutt å gi en vare fordi det har mislykkes en gang eller to. 
  • Unngå å gi barnet sukkerholdig mat eller godterier mellom måltidene. Det fører bare til mindre matlyst ved neste måltid og fortrenger dermed mer næringsrik mat. 
  • Vær klar over at de porsjonene som antydes i tabeller på pakningen til industrifremstilt barnemat ofte er i største laget, og de er beregnet for dem som spiser mye. Noen barn spiser naturlig langt mindre enn andre, og trenger også mindre.
  • Synes du at barnet spiser svært lite og ensidig, bør du diskutere dette med helsesøster. 

Frist din baby med noe skikkelig godt:

Her er ernæringsfysiolog og blogger Kristine Kårstad Skjøthaug sine spedbarnsmat favoitter. 

Les også: Hjemmelaget babymat på 1-2-3 

Søtpotet-mos

 

Les oppskriften her: Søtpotetmos

Svisekemos - få fart på magen!

 

Les oppskriften her: Sviskemos  

Gresskarsuppe med kokosmelk og kylling

Les oppskriften her: Gresskarsuppe med kokosmelk og kylling 

Spaghetti bolognese - på babyvis!

Når din baby ikke vil spise fast føde

 

Les oppskriften her: Spaghetti - barnevennlig!

Banan og mango smoothie

Les oppskriften her: Banen og mango smoothie 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer