Tvillinger

- Når du er over 30 øker sannsynligheten for å få toeggede tvillinger

Det er flere grunner til at det blir født flere tvillinger nå enn før.

FLERE TVILLINGER: Selv om tallet har holdt seg stabilt siden 2010 blir det født langt flere tvillinger nå enn tidligere.  Foto: Scanpix
FLERE TVILLINGER: Selv om tallet har holdt seg stabilt siden 2010 blir det født langt flere tvillinger nå enn tidligere. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når du er over 30 øker sannsynligheten for å få toeggede tvillinger, og det kan jo da tenkes at det er slik at reguleringsmekanismen blir litt dårligere med alderen, sier Kari Flo, som er overlege ved fødeavdelingen på Akershus universitetssykehus. 

Det som skjer når en får tvillinger er at det befruktede egget deler seg like etter befruktningen, og dette gir eneggede tvillinger. Forekomsten av eneggede tvillinger er nokså stabil. Dersom det er to egg som løsner og befruktes blir det toeggede tvillinger.

LES OGSÅ: Tegnene på at han er den rette å få barn med

Flere tvillinger med assistert befruktning

- Tidligere har også assistert befruktning som prøverørsbehandling  hatt en del å si. I dag gjøres omkring 7000 behandlinger i Norge årlig, ifølge Store medisinske leksikon, og omkring 2000 barn blir født etter assistert befruktning - noe som utgjør omlag fire prosent. Da behandling med prøverør ble tatt i bruk i Norge på midten av 80-tallet var det vanlig å sette inn flere egg, for å øke mulighetene for graviditet. Dette økte også sannsynligheten for flerlinger.  - I de senere årene har man blitt mer restriktive med å sette inn mer enn ett egg, så dette utgjør nok mindre i dag, sier Flo. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer