Tvillinger

- Når du er over 30 øker sannsynligheten for å få toeggede tvillinger

Det er flere grunner til at det blir født flere tvillinger nå enn før.

FLERE TVILLINGER: Selv om tallet har holdt seg stabilt siden 2010 blir det født langt flere tvillinger nå enn tidligere.  Foto: Scanpix
FLERE TVILLINGER: Selv om tallet har holdt seg stabilt siden 2010 blir det født langt flere tvillinger nå enn tidligere. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når du er over 30 øker sannsynligheten for å få toeggede tvillinger, og det kan jo da tenkes at det er slik at reguleringsmekanismen blir litt dårligere med alderen, sier Kari Flo, som er overlege ved fødeavdelingen på Akershus universitetssykehus. 

Det som skjer når en får tvillinger er at det befruktede egget deler seg like etter befruktningen, og dette gir eneggede tvillinger. Forekomsten av eneggede tvillinger er nokså stabil. Dersom det er to egg som løsner og befruktes blir det toeggede tvillinger.

LES OGSÅ: Tegnene på at han er den rette å få barn med

Flere tvillinger med assistert befruktning

- Tidligere har også assistert befruktning som prøverørsbehandling  hatt en del å si. I dag gjøres omkring 7000 behandlinger i Norge årlig, ifølge Store medisinske leksikon, og omkring 2000 barn blir født etter assistert befruktning - noe som utgjør omlag fire prosent. Da behandling med prøverør ble tatt i bruk i Norge på midten av 80-tallet var det vanlig å sette inn flere egg, for å øke mulighetene for graviditet. Dette økte også sannsynligheten for flerlinger. 
 
- I de senere årene har man blitt mer restriktive med å sette inn mer enn ett egg, så dette utgjør nok mindre i dag, sier Flo. 

LES OGSÅ: - Jada, vi er sikre på at vi ikke venter tvillinger

Forekomsten har sunket igjen siden 2000-tallet

Ifølge SSB ble det registrert 58 240 fødsler i Norge i 20015. Av disse var det 956 tvillingfødsler. I 1980 var det registrert 50 921 fødsler hvorav 473 var tvillingfødsler. Samme år var fire av fødslene flerlinger over to, mens det i 2015 var 12 fødsler der det ble født trillinger eller flere. 

Anne Tandberg er overlege ved Kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus. Hun forteller at forekomsten av tvillingfødsler har ligget på rundt 1,7 prosent de siste årene. Faktisk har det ligget ganske stabilt siden 2010. Dette er sansynligvis fordi det blir født færre tvillinger etter assistert befruktning nå enn før. 

- Fra slutten av 90-tallet så vi at antall tvillingfødsler økte til et maksimum i 2004, hvor forekomsten var rundt 2 prosent, til å nå altså ha sunket til 1.7 prosent, forteller hun.

- Men dette er fortsatt mye høyere enn antallet tvillinger født på 70- og 80-tallet, og det kommer nok blant annet av at kvinner er eldre når de får sine barn nå til dags. Fra 35-årsalderen øker sannsynligheten for å få tvillinger, mens den så synker igjen etter passerte 39 år, sier Tanberg. 

- Man kjenner ikke den eksakte mekanismen bak dette, men en dårligere regulert eggløsning som følge av alder tror vi spiller en vesentlig rolle. Det gjør også bruken av eggløsningsstimulerende tabletter, som mange kvinner tar når de ikke blir gravide så raskt som ventet. 

Når en kvinne som ønsker seg barn ikke får eggløsning, kan hun få hormonbehandling som skal sette denne i gang. Når behandlingen da fungerer er det også større sannsynlighet for at flere enn ett egg slippes og dere får to krabater.

ØKTE FRA 90-TALLET: Ved assistert befruktning var det tidligere vanligere å sette inn to egg, for å øke sjansene for graviditet.  Foto: Scanpix
ØKTE FRA 90-TALLET: Ved assistert befruktning var det tidligere vanligere å sette inn to egg, for å øke sjansene for graviditet. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Så lenge bør du vente med treningen etter en fødsel

Arvelig å få toeggede tvillinger

Det er også mye som tyder på at evnen til å slippe flere egg samtidig er arvelig.

- Vi ser at i noen familier, så er det høyere forekomst av toeggede tvillinger, men hvor høy sannsynligheten er i slike familier er det vanskelig å si noe sikkert om, sier Flo. 

- Man ser også at toeggede tvillinger går i familier, men man har foreløpig ikke funnet noe spesifikt gen som kan forklare dette, bekrefter Tandberg ved Haukeland universitetssykehus.

LES OGSÅ: Ting du gjør annerledes med barn nummer to

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer