FRITIDSAKTIVITETER: Det å ha et fellesskap med venner er viktig, men ikke før i en viss alder.  Foto: NTB/Scanpix
FRITIDSAKTIVITETER: Det å ha et fellesskap med venner er viktig, men ikke før i en viss alder. Foto: NTB/ScanpixVis mer

Når er barnet gammelt nok til fritidsaktiviteter?

Disse spørsmålene bør du stille deg selv først.

Frem til barnet er 5-6 år og går i førsteklasse, er det ingen grunn til å melde dem på verken fotball, gymnastikk, svømming eller noen som helst annen form for fritidsaktiviteter. 

LES OGSÅ: Babyaktiviteter: Er det verdt pengene? 

Frem til den alderen er det nemlig langt bedre om du selv tar med deg barnet ditt i parken for å spille litt ball, samtidig som dere prioriterer samværet fremfor sporten, mener den danske barnepsykologen Margrethe Brun Hansen. 

- Det er ingen tvil om at barn har godt av mosjon; det gjelder også små barn. Men, det behøver ikke å være i form av en fritidsaktivitet, snarere tvert imot. Barn elsker å le og leke sammen med foreldrene sine, som regel er det det de aller helst ønsker selv. Det er ikke et behov for små barn å komme hjem fra barnehagen for så å pakke sekken for å dra videre til gymsalen for å spille ball eller ha gymnastikk, sier hun til Dr.dk. 

LES OGSÅ: Derfor er konkurranse bra for barna

Kan lett bli for mye for små barn 

Brun Hansen mener at det har blitt en slags prestisje i det å haste fra den ene aktiviteten til den andre, og at det kan ha en negativ innflytelse på barna. 

- Det er blitt et mantra at vi skal gå til noe, eller være med på noe. I virkeligheten hjelper ikke dette barna. Det er så mange sosialiseringsrom de skal forholde seg til; det er et regelverk i hjemmet og et annet i barnehagen, og dersom de også skal forholde seg til andre regler og et annet fellesskap i fotballklubben så blir det for mye for dem, sier hun.

LES OGSÅ: Barnefotball: Foreldrevett-reglene du bør kunne 

5-6-åringer har nytte av fritidsaktiviteter 

Når barna  blir 5-6 år gamle, er det derimot en god idé å melde dem på en fritidsaktivitet; nå kan de generelt sett ha godt av det, i tillegg til at det kan være positivt med et slikt fellesskap med vennene sine. 

- Det er en god idé å sammen med barnet velge ut en sportsgren, for eksempel fotball, for så å gjennomføre det i tre måneder. Da bør foreldrene ta lederskap og si at "nå har vi valgt denne sportsgrenen, så da holder vi på det i tre måneder" selv om barnet kanskje plutselig vil noe helt annet, råder Brun Hansen. 

LES OGSÅ: Overambisiøse foreldre skader barna, mener eksperten

Slik ser du om barnet er klar for fritidsaktiviteter: 

Når barnet ditt skal begynne i en fritidsaktivitet, er det i følge DRs helsesøster Else Guldager enkelte ting du som forelder bør stille deg selv først: 

  • Er barnet mitt klar for å sette seg inn i et helt nytt regelverk, som følge av treningen? 
  • Er barnet mitt klar for å komme ut i et miljø der det i en eller annen sammenheng er preget av konkurranse eller det å vise seg frem? 
  • Det er stor forskjell på å tørre å danse hjemme på stuegulvet sammen med mamma og pappa, for så å komme til et sted med mange voksne og barn som skal se på. Vil barnet mitt håndtere denne forskjellen? 
  • Har barnet fremdeles tid til å bare gjøre ingenting, være spontan, leke med andre eller hjelpe til med for eksempel husarbeid, dersom det begynner i denne aktiviteten? 
  • Er barnet mitt klar for å akseptere at han eller hun kan møte andre barn som har vært i aktiviteten lenger, og som derfor er flinkere? 
  • Hvilken aktivitet passer best til mitt barn? Selv om storebror var glad i én ting, er det ikke sikkert at det vil gjelde for lillesøster. 

LES OGSÅ: Har du aktive barn? Se til at de får i seg denne maten

Artikkelen ble først publisert hos Mama.dk, som sammen med Mammanett.no er eid av Aller Media. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: