Når er barnet gammelt nok til fritidsaktiviteter?

Disse spørsmålene bør du stille deg selv først.

FRITIDSAKTIVITETER: Det å ha et fellesskap med venner er viktig, men ikke før i en viss alder.  Foto: NTB/Scanpix
FRITIDSAKTIVITETER: Det å ha et fellesskap med venner er viktig, men ikke før i en viss alder. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frem til barnet er 5-6 år og går i førsteklasse, er det ingen grunn til å melde dem på verken fotball, gymnastikk, svømming eller noen som helst annen form for fritidsaktiviteter. 

LES OGSÅ: Babyaktiviteter: Er det verdt pengene? 

Frem til den alderen er det nemlig langt bedre om du selv tar med deg barnet ditt i parken for å spille litt ball, samtidig som dere prioriterer samværet fremfor sporten, mener den danske barnepsykologen Margrethe Brun Hansen. 

- Det er ingen tvil om at barn har godt av mosjon; det gjelder også små barn. Men, det behøver ikke å være i form av en fritidsaktivitet, snarere tvert imot. Barn elsker å le og leke sammen med foreldrene sine, som regel er det det de aller helst ønsker selv. Det er ikke et behov for små barn å komme hjem fra barnehagen for så å pakke sekken for å dra videre til gymsalen for å spille ball eller ha gymnastikk, sier hun til Dr.dk. 

LES OGSÅ: Derfor er konkurranse bra for barna

Kan lett bli for mye for små barn 

Brun Hansen mener at det har blitt en slags prestisje i det å haste fra den ene aktiviteten til den andre, og at det kan ha en negativ innflytelse på barna. 

- Det er blitt et mantra at vi skal gå til noe, eller være med på noe. I virkeligheten hjelper ikke dette barna. Det er så mange sosialiseringsrom de skal forholde seg til; det er et regelverk i hjemmet og et annet i barnehagen, og dersom de også skal forholde seg til andre regler og et annet fellesskap i fotballklubben så blir det for mye for dem, sier hun.

LES OGSÅ: Barnefotball: Foreldrevett-reglene du bør kunne 

5-6-åringer har nytte av fritidsaktiviteter 

Når barna  blir 5-6 år gamle, er det derimot en god idé å melde dem på en fritidsaktivitet; nå kan de generelt sett ha godt av det, i tillegg til at det kan være positivt med et slikt fellesskap med vennene sine. 

- Det er en god idé å sammen med barnet velge ut en sportsgren, for eksempel fotball, for så å gjennomføre det i tre måneder. Da bør foreldrene ta lederskap og si at "nå har vi valgt denne sportsgrenen, så da holder vi på det i tre måneder" selv om barnet kanskje plutselig vil noe helt annet, råder Brun Hansen. 

LES OGSÅ: Overambisiøse foreldre skader barna, mener eksperten

Slik ser du om barnet er klar for fritidsaktiviteter: 

Når barnet ditt skal begynne i en fritidsaktivitet, er det i følge DRs helsesøster Else Guldager enkelte ting du som forelder bør stille deg selv først: 

  • Er barnet mitt klar for å sette seg inn i et helt nytt regelverk, som følge av treningen? 
  • Er barnet mitt klar for å komme ut i et miljø der det i en eller annen sammenheng er preget av konkurranse eller det å vise seg frem? 
  • Det er stor forskjell på å tørre å danse hjemme på stuegulvet sammen med mamma og pappa, for så å komme til et sted med mange voksne og barn som skal se på. Vil barnet mitt håndtere denne forskjellen? 
  • Har barnet fremdeles tid til å bare gjøre ingenting, være spontan, leke med andre eller hjelpe til med for eksempel husarbeid, dersom det begynner i denne aktiviteten? 
  • Er barnet mitt klar for å akseptere at han eller hun kan møte andre barn som har vært i aktiviteten lenger, og som derfor er flinkere? 
  • Hvilken aktivitet passer best til mitt barn? Selv om storebror var glad i én ting, er det ikke sikkert at det vil gjelde for lillesøster. 

LES OGSÅ: Har du aktive barn? Se til at de får i seg denne maten

Artikkelen ble først publisert hos Mama.dk, som sammen med Mammanett.no er eid av Aller Media. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer