Når er det egentlig greit å gi barn godteri?

- Jeg synes ikke det er noe vits i å introdusere barn for godteri i det hele tatt, sier trebarnsmor og tannlege Hanne Christin Kaland.

NÅR GI BARN GODTERI: Bør man vente til barnet etterspør godteriet selv, eller er det ok å gi før? Foto: NTB Scanpix 
NÅR GI BARN GODTERI: Bør man vente til barnet etterspør godteriet selv, eller er det ok å gi før? Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Publisert

Lørdagsgodtet er ukas høydepunkt for mange barn (og voksne!). Men når er det egentlig greit å introdusere barna for søtsaker?

Klinisk ernæringsfysiolog, Liv Irene Dalby hos Kost for alle, mener det er opp til hver enkelt forelder å bestemme.

– Men ofte vil omgivelsene rundt barnet, som for eksempel barseltreff med andre foreldre, barnehage, bursdager og familieselskap, være steder der barnet kan få tilbud om søtsaker – uavhengig om foreldrene vil tilby barnet søtsaker eller ikke, sier hun.

Dalby mener det derfor kan være lurt å tenke gjennom hvor mye en selv ønsker å gi barnet av søtsaker.

– Gode vaner starter tidlig i livet og en bør i det minste vente til barnet selv spør etter søtsaker. Da kan man starte med å innføre lørdagsgodt, sier hun.

Unødvendig å gi barn godteri

– Jeg synes ikke det er noe vits i å introdusere barn for godteri i det hele tatt, og jeg har egentlig aldri gjort det selv, sier trebarnsmor Hanne Christin Kaland.

Barna Charlotte (13), Christopher (11) og Cornelius (5) har aldri drukket brus og når de får velge selv foretrekker de gjerne frukt fremfor smågodt.

Kaland forteller at datteren Charlotte var tre år gammel da hun smakte godteri for alle første gang.

– Vi besøkte en konfektbutikk i ferien og da fikk hun smake en liten bit sjokolade. Jeg husker også godt første gang hun smakte karamell. Hun hadde snakket med en venninne og da hun kom hjem spurte hun meg «mamma vet du hva karamell er?». Da svarte jeg at jeg visste det og at hun skulle få smake det på lørdagen. Jeg syntes det var riktig at hun skulle få vite hva det var, smiler hun.

Hanne Christin Kaland jobber som tannlege, men forteller at det egentlig ikke er yrket hennes som har gjort at hun har en så restriktiv holdning til sukker.

– Det er klart at sukker og syre ikke er bra for tennene og i yrket mitt ser jeg veldig mye tannråte på grunn av brus. Men som tannlege vet jeg at jeg klarer å holde tennene rene med god tannpuss og tanntråd. Jeg er mer opptatt av hvordan kroppen reagerer på sukker, hvordan det påvirker humøret vårt, immunforsvaret og slike ting.

LES OGSÅ: Er det farlig å gi cola til små barn?

VELGER BORT GODTERIET: Charlotte, Christopher og Cornelius får lov til å spise godteri i små mengder, men velger heller smoothier, frukt og mørk sjokolade. Foto: Privat
VELGER BORT GODTERIET: Charlotte, Christopher og Cornelius får lov til å spise godteri i små mengder, men velger heller smoothier, frukt og mørk sjokolade. Foto: Privat Vis mer

Ikke særlig interessert i godteri

Hun har også hatt et ønske om å ikke gi barna et sug etter godteri. Noe hun synes å ha lykkes godt med, da hun forteller at ingen av barna er spesielt opptatt av slikt.

– De er mer sjokkerte over hvor mye andre spiser. De er glade og takknemlige for at de har fått lite og har full forståelse for hvorfor det er slik.

– Men i dag får de velge selv om de vil ha godteri på lørdagen eller ikke. Vi kjøper så å si aldri smågodt. Vi er kanskje to ganger i året i en smågodtdisk og da får de ta åtte biter hver. Men de er ikke så interesserte i godteri og spør ikke etter det når vi er i butikken.

– Yngstemann Cornelius får ett kinderegg hver lørdag og det begynner han å mase om allerede når han står opp om morgenen. Men jeg tror det er mer leken enn godteriet han er opptatt av, for han spiser bare halvparten selv og gir resten til faren.

I stedet for å gi barna smågodt og potetgull til lørdagsgodt, har Kaland fokus på god mat og sunnere alternativer.

– Barna vår er veldig glade i mat, slik at en stor del av lørdagskosen består i at vi lager en god middag sammen. Cornelius og jeg står vanligvis opp tidlig på lørdag og søndag, og da lager vi gjerne en kakaosmoothie bestående av melk, banan, avokado og en t-skje med kakao.

– Annen lørdagskos kan være epler med kanel, frukt som vi dypper i mørk sjokolade, litt Non-Stop og popcorn. Ellers går det mye i smoothies, pannekaker og lapper med bær. Dette er godteri som både metter litt og som dekker det behovet man har, sier hun.

LES OGSÅ: Er Nugatti Zero et sunnere alternativ?

ALT MED MÅTE: Ernæringsfysiolog Liv Irene Dalby mener man bør vente med å gi godteri til barna selv ber om det. Foto: Privat
ALT MED MÅTE: Ernæringsfysiolog Liv Irene Dalby mener man bør vente med å gi godteri til barna selv ber om det. Foto: Privat Vis mer

De fleste av oss spiser for mye sukker

Det anbefales at maks 10 prosent av energiinntaket vårt kommer fra tilsatt sukker. For barn i alderen 1-3 år tilsvarer dette ifølge ernæringsfysiolog Liv Irene Dalby 30 gram sukker (15 sukkerbiter). For barn i alderen 4-6 år tilsvarer det 40 gram sukker (20 sukkerbiter).

Men ifølge Helsenorge.no har over halvparten av barn og unge, og nesten halvparten av voksne, et inntak av tilsatt sukker som er høyere enn anbefalt. Brus, saft og godteri bidrar med mesteparten av sukkeret i alle aldersgrupper.

– Sukker er ikke farlig, men det er anbefaling om begrense det daglige inntaket for å bevare tannhelsen, forebygge overvekt og livsstilsykdommer, sier Dalby.

– Det er viktig med et sunt forhold til mat og søtsaker og her er det alt med måte. Barn har små mager og hverdagsmaten til barnet bør inneholde næringsrike matvarer fremfor mat og drikke uten andre næringsstoffer og med for mye tilsatt sukker, sier hun.

Eksempler på matvarer som inneholder for mye sukker, er ifølge Dalby kjeks, boller, kaker og ulike drikker for barn.

– Andre matvarer som for eksempel yoghurt inneholder i tillegg til tilsatt sukker også mange andre viktige næringsstoffer som proteiner, jod og kalsium og er derfor en matvare som barnet kan få tilbud om i sin hverdagskost. Matvarer med kunstig søtning anbefales ikke til barn mindre enn 3 år.

LES OGSÅ: Stemmer det at barn blir hyperaktive av sukker?

Opptatt av å være et godt forbilde

Kaland forteller at hun aldri har brus, saft eller godteri i huset, og hun er opptatt av å alltid være et godt forbilde for barna.

– Jeg spiser gjerne et kakestykke når vi er i bursdager, men takker som regel nei til godteri. – Det er også veldig positivt at besteforeldrene har vært med på laget. De har fått beskjed om at hvis de vil barnas beste, kan de gi fruktsalat eller smoothie i stedet for godteri – eller bare spille et spill med dem.

– I begynnelsen var det kanskje litt sårt, da de fleste besteforeldre jo gjerne vil gi barna godteri. Men nå er hele storfamilien med på det og de tar ofte med seg druer og jordbær når de kommer på besøk, sier hun.

Ønsker du at familien skal ha et sunnere kosthold? Her er ti enkle grep du kan gjøre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer