Når er det vanlig å få menstruasjonen tilbake etter fødsel?

Noen kvinner får mens etter kort tid, og hos andre kan den la seg vente på i et år.

INGEN PREVENSJON: Husk at eggløsningen alltid kommer før menstruasjon, så du kan potensielt bli gravid når som helst, uavhengig av om du ammer.  Foto: NTB/Scanpix
INGEN PREVENSJON: Husk at eggløsningen alltid kommer før menstruasjon, så du kan potensielt bli gravid når som helst, uavhengig av om du ammer. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når den første menstruasjonen etter fødsel kommer, er svært individuelt fra kvinne til kvinne.

- Det er helt normalt at det går fire til seks uker før man får menstruasjonen tilbake, men her er det store variasjoner, forteller jordmor Anette Lunøe Jæger. 

LES OGSÅ: 15 tidlige symptom på graviditet

Menstruasjon etter fødsel 

Du trenger altså ikke å bekymre deg - verken om mensen dukker opp etter kort tid, eller om den lar seg vente på. 

- Noen kvinner får menstruasjon kort tid etter at blødningene etter fødsel stopper, mens andre må vente i opp til et år før mensen kommer tilbake. Begge deler er like normalt, sier Lunøe Jæger. 

Jordmoren kan også bekrefte at myten om at man ikke kan bli gravid dersom du ammer, er nettopp det; en myte, og slett ikke sannhet. 

LES OGSÅ: Kan man bli gravid når man har mensen?

Eggløsning etter fødselen 

- Den første eggløsningen kommer cirka 14 dager før du får din første menstruasjon. Ettersom du da ikke vet når den kommer, så er du potensielt alltid i "fare" for å bli gravid. Om du ikke ønsker å bli gravid, bør du snakke med legen din om hvilken form for prevensjon som vil være det beste valget for deg. Amming kan usette den første eggløsningen, men det er ikke sikkert og kan ikke brukes som prevensjon. Du må huske på at du har eggløsning før du får menstruasjon, så du kan absolutt bli gravid selv om du ammer. Denne metoden er ikke til å stole på, forteller hun. 

Det er også svært forskjellig fra person til person, når eggløsning og menstruasjon "bestemmer seg" for å dukke opp etter fødselen. 

- Fordi eggløsningen alltid kommer først, kan du potensielt ha eggløsning hele tiden og du bør derfor alltid beskytte deg, med mindre du ønsker en rask graviditet etter fødselen, sier Lunøe Jæger. 

 

Artikkelen ble opprinnelig publisert hos Mama.dk: "Hvornår får man menstruation efter fødsel?" Mama.dk og Mammanett.no er begge eid av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer