Når får barn personnummer?

Personnummeret tildeles barnet fra skatteetaten så lenge etter fødselen.

PERSONNUMMER TILDELES LIKE ETTER FØDSELEN: Alle norske statsborgere har et personnummer som identifiserer dem. Foto: NTB Scanpix
PERSONNUMMER TILDELES LIKE ETTER FØDSELEN: Alle norske statsborgere har et personnummer som identifiserer dem. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Personnummeret vårt har vi med oss gjennom hele livet.

Men hvordan går man egentlig fram for å få det og kan man ha det i flere land samtidig?

Forskjell på personnummer og fødselsnummer

Først  er det greit å klarlegge forskjellen på personnummer og fødselsnummer, da det finnes en del begrepsforvirring rund akkurat dette. 

Ifølge Skatteetaten er fødselsnummeret hele rekken på 11 siffer, mens personnummer kun er de fem siste sifrene. 

LES OGSÅ: Spar penger på å velge riktig foreldreperm

Fødselsnummer tildeles av Skatteetaten

Fødselsnummeret er et identifikasjonsnummer som tildeles alle landets innbyggere like etter fødselen. I Norge er det altså Skatteetaten som tildeler fødselsnummer og det skjer etter at barnet er født og sykehuset sender dem en fødselsmelding.

Dette skjer helt automatisk fra sykehusets side, men det kan ta noen dager før papirene kommer i retur til foreldrene sammen med forespørsel om navnevalg.  

– Det er i dag sju helseforetak som gjør dette elektronisk. Etter planen skal alle helseforetak sende fødselsmelding elektronisk i løpet av 2016. Da vil det ta to til ti virkedager å bli tildelt fødselsnummer. Fødselsmeldinger som sendes på papir kan ta inntil 21 dager, forteller Ann Kristin Roheim, seksjonssjef i Skatteetaten. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer