Når fester fosteret hodet?

Som gravid har du sikkert hørt at jordmoren eller legen din har snakket om at «fosteret skal feste hodet». Men hva betyr det egentlig?

NÅR FOSTERET IKKE HAR FESTET SEG: Mange førstegangsgravide får beskjed om at fosteret må feste seg, men hva betyr det egentlig? Foto: NTB Scanpix
NÅR FOSTERET IKKE HAR FESTET SEG: Mange førstegangsgravide får beskjed om at fosteret må feste seg, men hva betyr det egentlig? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At fosteret «fester seg» betyr at hodet eller noen ganger babyens rumpe (sete), fester seg i bekkeninngangen, og gjør seg klar for fødsel.

– Når hodet står innstilt i bekkeninngangen er det ikke bevegelig. Hos førstegangsfødende skjer dette cirka fire uker før termin, men hos flergangsfødende kan det skje at hodet ikke fester seg før selve fødselen er i gang, sier Dr Steier, spesialist i fødselshjelp ved klinikken NettGynekolog

Årsaken til at jordmødre er opptatt av om fosteret har festet seg eller ikke, er at det gir dem en pekepinn på hvordan fødselen vil forløpe. 

– Når hodet fester seg og kommer nedover i bekkenbunnen, vet vi at det er i riktig stilling og at det er plass i fødselskanalen. Dette fordi hodet er den delen av barnets kropp som har størst omkrets, sier jordmor Marita Ruohoranta hos Jordmoren.no

LES OGSÅ: Med rumpa først - slik foregår en setefødsel

Sjekker om hodet er festet i uke 36

Vanligvis vil jordmor på kontrollen i svangerskapsuke 36 undersøke om fosteret er festet og hvilken vei barnet ligger. 

– Jordmor skal sjekke med hendene sine på utsiden av magen. Hun skal finne hvor sete til barnet er og på hvilken side ryggen er; mot venstre, som er vanligst, eller mot høyre, forklarer Ruohoranta.

– Hun skal også sjekke om hodet eller sete er festet i inngangen av bekken. Jordmor tar begge hendene ved lyskene til moren sånn at hodet ligger mellom hendene og så beveger hun hendene fra side til side og kjenner eom hodet «følger etter».

– Ofte kan det skrives «knapt festet» om man kan bevege hodet litt, men hodet er likevel fint på vei inn i fødselskanalen. 

LES OGSÅ: Hva skjer med kroppen etter keisersnitt?

NÅR HODET ER FESTET: Slik ser det ut på slutten av svangerskapet når hodet er festet. Foto: NTB Scanpix
NÅR HODET ER FESTET: Slik ser det ut på slutten av svangerskapet når hodet er festet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvorfor fosteret ikke festes

Hvis hodet ikke er festet etter utgangen av uke 37, vil man bli henvist til en spesialist som avgjør om det vil være nødvendig med keisersnitt eller om man kan føde vaginalt.

Ifølge Nhi.no kan manglende feste bety at fødselskanalen er for trang eller at hodet er for stort. Det kan også skyldes at morkaka ligger foran åpningen til livmoren

Noen ganger finner man ingen god forklaring på hvorfor hodet ikke er festet, men jordmor Ruohoranta sier at det ikke er uvanlig av det skyldes barnets hodeform.

– Ofte har ikke hodet «spisset seg», det vil si at barnet ikke har hatt haken mot brystet sitt og bakhodet er ikke formet som en «spiss». Noen ganger ser man at barnet har hatt hodet skjevt; det ene øret har vært mot skulderen og man kan se en hevelse på den ene siden av hodet.

– Ved slike feilstillinger kommer hodet ofte litt nedover, men stopper i fødselskanalen. Det kan man se etter fødselen ut ifra hvor «hevelsen» eller «spissen» på hodet er, vanligvis er den på bakhodet, sier hun.

LES OGSÅ: Bildene som viser hvordan en fødsel egentlig er

Når snur babyen seg med hodet ned?

Ifølge Dr Steier er det mest vanlig at fosteret vender seg med hodet ned i løpet av den siste måneden.

– Men det kan vende seg helt fram til fødselen begynner, spesielt hos flergangsfødende og dersom det er god plass. Dette finner man ut av på de siste kontrollene ved å bruke hendene. På slanke kvinner med normal fostervannsmengde er det lett, men det er enda bedre å bruke ultralyd, sier han.

Dersom barnet ligger med sete ned, får du tilbud om samtale på fødeavdelingen eller poliklinikken hvor du skal følge.

– Man kan velge, i samråd med kvinnen, å prøve å snu barnet, føde vaginalt eller det planlegges keisersnitt. Ofte tas det røntgen av bekkenet for å måle om det er plass til å føde vaginalt. Det er også viktig at man tar en ekstra ultralyd på samme dag før keisersnitt utføres, for å være sikkert at det fortsatt er seteleie, sier jordmor Marita Ruohoranta.

Hva skjer om fosteret ikke fester seg?

Dersom man som førstegangsfødende opplever at hodet ikke er festet når vannet går, bør man ifølge jordmor Ruohoranta ringe fødeavdelingen for å høre om det bør bestilles ambulanse. 

– Dersom det er sete som ikke er festet, legger du deg ned der du er og ringer til føden slik at du får ambulansetransport. Man mener det er fare at navlesnoren kan falle fram, men dette har man opplevd veldig sjeldent med bevegelig sete, sier hun.

Når hodet ikke er festet før fødselen vil man på sykehuset få en nøye oppfølging av jordmoren, som hele tiden vurderer eventuelle tiltak.

 – Når du er i fødsel sjekker jordmor fremgangen i ny og ne. Om hodet ikke vil komme mer ned, prøver man ulike stillinger og/eller en gymnastikkball for å bevege bekkenet. 

– Man kan også vurdere å ta vannet for å se om man får mer fremgang slik at hodet fester seg. Om hodet ikke kommer ned til tross for ulike tiltak, blir det keisersnitt, sier hun.

LES OGSÅ: Denne kvinnen fødte tre barn på 14 minutter!

Hadde din baby festet hodet innen utgangen av uke 37? (Avsluttet)
Ja41% (198)
Nei42% (203)
Vet ikke16% (77)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer