Når fødselen ender med akutt keisersnitt

For noen kvinner blir fødselen ekstra dramatisk. En av ti fødsler ender med akutt keisersnitt.

AKUTT KEISERSNITT: Når det er fare for at mor eller barn ikke tåler fødselen blir barnet forløst med akutt keisersnitt. Rundt en av ti fødsler ender med akutt keisersnitt.  Foto: Foto: Leilani Rogers
AKUTT KEISERSNITT: Når det er fare for at mor eller barn ikke tåler fødselen blir barnet forløst med akutt keisersnitt. Rundt en av ti fødsler ender med akutt keisersnitt. Foto: Foto: Leilani Rogers Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange gravide kvinner ser for seg en fin, om enn smertefull, fødsel der de etter utmattelsen får sitt nye familiemedlem opp på brystet. Et ømt øyeblikk de vil huske livet ut. I virkeligheten er det veldig mange som føler seg snytt for denne opplevelsen. Cirka én av ti fødsler ender med akutt keisersnitt – altså et ikke-planlagt keisersnitt. Det viser tall fra Helsedirektoratet. Fra mai til august i fjor ble 2147 barn forløst på denne måten. 

- Vanlige førstegangsfødende tenker lite på at de har ti prosent sjanse for at det kan bli gjennomført et akutt keisersnitt, sier fungerende seksjonsoverlege Ferenc Macsali ved Haukeland Universitetssykehus. 

Derfor ender det med akutt keisersnitt

Et akutt keisersnitt blir utveien når legen mener at en vaginal fødsel kan være skadelig for mor eller barn. 

Ferenc Macsali seksjonsoverlege ved Haukeland Universitetssykehus.  Foto: Uib
Ferenc Macsali seksjonsoverlege ved Haukeland Universitetssykehus. Foto: Uib Vis mer

Den dramatiske avgjørelsen kan virke skremmende for foreldrene. De aller fleste akutte keisersnitt blir gjennomført på grunn av mangel på progresjon under fødselen, altså at barnet ikke ligger langt nok ned eller at skjedeåpningen ikke er stor nok. Det kan også være at fosteret ligger galt eller at barnet er veldig stort. 

- Generelt gjøres keisersnitt hvis man ikke kan få til vanlig fødsel fordi man tror det ikke er plass til å få barnet ut den veien. Hvis man vet om dette før fødselen starter, kan man planlegge keisersnitt, sier overlege og professor Jone Trovik ved Helse Bergen. 

Den andre hovedgrunnen til akutt keisersnitt er når det er tegn til at barnet ikke tåler fødselen. Her er terskelen for inngrep lav, og mange barn som blir forløst med akutt keisersnitt kunne godt tålt en normal fødsel. Mascali forteller at årsaken til dette er at det ikke finnes gode nok overvåkningsmuligheter av fosteret under fødselen. 

- Man gjennomfører kanskje flere keisersnitt enn nødvendig for å unngå de ekstremt sjeldne tilfellene der babyen får hjerneskade. Når de kommer ut ser man at de fleste barna er spreke og fint kunne klart en videre fødsel, sier seksjonsoverlegen. 

LES OGSÅ: Hva skjer med kroppen etter keisersnitt?

Forløst med katastrofesnitt

Et av tegnene er når barnets hjerteslag plutselig blir langsommere, og man vil få ut barnet så fort som mulig. 

- Hvis det blir akutt dårlig fosterlyd, det vil si plutselig svært langsomme hjerteslag hos barnet, gjerne kombinert med kraftig blødning fra underlivet, må en beslutte keisersnitt fort for å unngå skade på barnet, sier Trovik.  

I ALL HAST: Et akutt keisersnitt blir gjerne utført raskt. De tilfellene der den fødende blir lagt i narkose i all hast kaller man katastrofe keisersnitt.  Foto: NTB Scanpix
I ALL HAST: Et akutt keisersnitt blir gjerne utført raskt. De tilfellene der den fødende blir lagt i narkose i all hast kaller man katastrofe keisersnitt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dersom inngrepet skjer under ekstremt tidspress blir dette gjerne kalt et katastrofe keisersnitt. Et slikt inngrep skjer i all hast. Den fødende blir da lagt i full narkose og legene må få ut barnet raskt så han eller hun ikke tar skade av narkosen. Et slikt katastrofesnitt gir liten tid til vask og risikoen for en mulig infeksjon er derfor større. 

- Det er umulig å vite på forhånd hvem som må gjennom et akutt keisersnitt, men dersom du bli igangsatt, har høy BMI eller opplever seteleie i fødselen gir dette noe høyere risiko, sier Macsali. 

LES OGSÅ: Slik foregår setefødsel

Risikerer å miste fødselsopplevelsen

Fysiske skader er ikke det eneste man risikerer å sitt igjen med etter et akutt keisersnitt. De dramatiske hendelsene på en av de viktigste dagene i ens liv er også noe foreldrene alltid vil huske. 

- Hvis moren må ha narkose mister hun opplevelsen av hva som faktisk skjer under selve forløsning av barnet, samt litt av tiden før og etterpå. Det blir ikke så lett for henne å få den umiddelbare kontakt med barnet før hun selv har våknet av narkose etter operasjonen, sier Trovik som mener det er viktig hvordan sykehuspersonalet informerer både kvinnen og partneren underveis så de føler tryggere.  

SKUFFET: Kvinner som får akutt keisersnitt føler seg ofte snytt for den fødselsopplevelsen de hadde sett for seg. Foto: NTB Scanpix
SKUFFET: Kvinner som får akutt keisersnitt føler seg ofte snytt for den fødselsopplevelsen de hadde sett for seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den fødende mister også mer blod under et akutt keisersnitt, noe som kan gjøre tiden etter fødselen ekstra slitsom for de nybakte foreldrene. 

- Dette gjør en ekstra trett og gjør barseltiden mer slitsom. Tilfriskning etter operasjon er langsommere enn etter vaginal fødsel. Ved infeksjon i såret kan det bli nødvendig med nye lokale operasjoner på magen og langvarig sårbehandlinger. Lang innleggelse og eventuelt stadige kontroller på sykehuset i barseltiden er en belastning for familien. 

LES OGSÅ: Senvirkninger ved keisersnitt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer