<strong>Vanskelig hverdag:</strong> Astrid fortviler over at sykdommen tapper henne for energi. Foto: Privat
Vanskelig hverdag: Astrid fortviler over at sykdommen tapper henne for energi. Foto: Privat Vis mer

Når graviditeten gjør at du må slutte med medisiner du trenger

Astrid har diagnosen Graves’ sykdom, og ettersom hun er gravid kan hun ikke få nødvendig behandling. Nå er hun bekymret for at sykdommen skal stå i veien for babylykken.

Publisert
Sist oppdatert

Medisin kan overføres fra mors blod til fosteret gjennom morkaken (placenta). Når fosteret vokser i mors liv, er dette resultatet av et fint samspill mellom mange faktorer. I følge helsenorge.no kan noen medisiner forstyrre dette samspillet og påvirke fosterutviklingen på uheldig måte.

Noen gravide har en alvorlig sykdom der det er nødvendig å bruke medisiner også i svangerskapet.  Ved alvorlig sykdom som epilepsi, depresjon eller kreft, kan det være helt nødvendig å bruke medisiner som i sjeldne tilfeller kan skade fosteret.​ Andre ganger er man nødt til å slutte helt å ta medisiner.

Les også: Blodprøven reddet nyfødte Scott

"Jernmangel" var Graves' sykdom

Astrid Bigset Giske dro til legen høsten 2014 fordi hun var svimmel, ukonsentrert og slapp. Hukommelsen begynte å svikte, og hun fikk kraftig hodepine og muskelsmerter. 

– Jeg sov cirka 20 timer i døgnet, og det var vondt bare å være tilstede.

Først trodde legene at det bare var jernmangel, men etter et halvt år, ny legesjekk og henvisning til scintigrafi var det klart hva som plaget Astrid.

- Prøveresultatet viste at jeg hadde Graves. 

<strong>Termin i april:</strong> Astrid venter barn nummer to i april. Foto: Privat
Termin i april: Astrid venter barn nummer to i april. Foto: Privat Vis mer

Graves’ sykdom er en autoimmun sykdom, som sitter i skjoldbruskkjertelen. Stoffer og celler i immunforsvaret retter et slags angrep mot cellene i skjoldbruskkjertelen, som derfor blir overaktiv og produserer for mye stoffskiftehormon.

Sykdommen kan oppstå i graviditeten, men det har ingen klar sammenheng. I slike tilfeller byr sykdommen og behandlingen på spesielle utfordringer. 

Forskning (hentet fra det amerikanske tidsskriftet JAMA) viser at tre prosent av alle kvinner, og et halvt prosent av alle menn, får Graves’ sykdom i løpet av livet. Sykdommen kan komme i alle aldre – unge voksne er mest utsatt. Ofte kan det være genetisk betinget.

Graviditet skaper komplikasjoner

Sykdommen påvirker Astrids hverdag både psykisk og fysisk. 

– Jeg blir utrolig fort sliten, og har mye hjertebank. Etter å ha vasket gulvet kan jeg gjerne ta en powernap på to timer. Hverdagen er ikke slik den en gang var, sier hun.

Det var ikke planlagt, men Astrid ble gravid, og har termin i april. På grunn av graviditeten kan hun ikke få vanlige medisiner som hjelper mot sykdommen.

– Jeg gruer meg nesten til ungen kommer. Vil jeg klare å gi han det han trenger av meg, eller vil jeg bli sykere? Vil jeg noen gang få tilbake livet mitt?

Les også: Svangerskapsforgiftning

Vanskelig å ta seg av sønnen

Fra før har hun en gutt på seks år, og hun forklarer at det er fryktelig vanskelig å skulle ta seg av han enkelte dager. 

– Det er ikke han som er problemet, ettersom han er selvstendig og flink til å leke med seg selv, og ofte har venner på besøk. Men så klart, på de verste dagene er det et ork bare å lage middag, så det blir mange lettvinte middager nå for tiden.

Det blir ofte rolige aktiviteter, slik som kino og bading, de dagene sønnen gjerne vil finne på noe.

<strong>Sykemeldt:</strong> Astrid er 100 prosent sykemeldt, og &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;quot;henter seg inn&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;quot; på dagtid når sønnen er på skolen. Foto: Privat
Sykemeldt: Astrid er 100 prosent sykemeldt, og &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;quot;henter seg inn&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;quot; på dagtid når sønnen er på skolen. Foto: Privat Vis mer

– Heldigvis deler vi på ansvaret for han, pappaen hans og jeg. Jeg har en samboer som er på jobb annenhver måned, så han er en fantastisk støtte når han er hjemme. Det var han som tvang meg til å få en sykemelding da jeg ble gravid, fordi han så at jeg ikke fungerte.

Les om: Vanlige misforståelser om graviditet

Graves’ sykdom og graviditet er uheldig

Hvis du har en sykdom du er avhengig av medisiner for, er det svært viktig å tidlig oppsøke din lege og ha en tett kommunikasjon om videre plan for medisinering.

Avdelingssjef ved endokrinologiavdelingen på St. Olavs Hospital, Kristian Fougner, mener at graviditet og Graves’ sykdom er en uheldig kombinasjon. 

– Hos noen gravide kan sykdommen roe seg, men hvis den ikke gjør det er det uheldig. Det er fordi medisinene pasienten får, kan gi bivirkninger hos både mor og foster, og sykdommen i seg selv er heller ikke bra for fosteret. Derfor bør man helst kunne redusere eller slutte helt med medisiner før man planlegger å bli gravid, sier Fougner.

Medikamentene pasienter med Graves’ sykdom får, bremser produksjonen av stoffskiftehormoner, og det vil kunne påvirke fosteret også. Det er to forskjellige varianter av tabletter pasienten får. Vanligste bivirkning av medisinene på fosteret er ulike misdannelser.

– Før trodde man at ett av midlene ga vesentlig mindre risiko for bivirkninger, men nyere forskning viser at ingen av midlene er «uskyldige». Det ene alternativet gir litt mindre risiko for misdannelser hos fosteret, men kan gi farlige bivirkninger hos mor. Valg av stoffskiftedempende tabletter hos gravide diskuteres heftig, forteller Fougner.

Kan man ta en paracet eller ibux når man er gravid eller ammer?

<strong>Endokrinolog:</strong> Kristian Fougner mener at Graves&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;#039; sykdom og graviditet er en dårlig kombinasjon. Foto: Christina Yvonne Olsen
Endokrinolog: Kristian Fougner mener at Graves&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;#039; sykdom og graviditet er en dårlig kombinasjon. Foto: Christina Yvonne Olsen Vis mer

Behandling av Graves

Først og fremst er tablettbehandling vanlig, gjerne med varighet i opptil et år. Dersom det ikke fungerer, eller sykdommen kommer tilbake i flere omganger, kan man få behandling med radioaktivt jod (et middel som ved hjelp av lokalt virkende radioaktivitet «brenner bort» skjoldbruskkjertelens vev). Siste utvei er kirurgi.

– Radioaktivt jod er helt uaktuelt under graviditet, da jodet kan slå ut fosterets skjoldbruskkjertel, og man vil dessuten ikke utsette fostre for strålebelastning. Det man ellers kan gjøre hos gravide er å fjerne skjoldbruskkjertelen ved operasjon, men helst ikke veldig tidlig eller sent i svangerskapet.

Omtrent halvparten av dem som får tablettbehandling mot sykdommen vil bli varig friske i løpet av et år, men noen er mer plaget enn andre, og hos mange kommer sykdommen tilbake etter kort tid, eller etter flere år. 

– Om en pasient har Graves og ønsker å bli gravid, anbefaler vi å vente til de kan slutte med tabletter. Dette er ikke like enkelt for alle, da den biologiske klokken tikker, noen etablerer seg på nytt og ønsker flere barn. Ikke alle har tid til å vente, da det kan ta flere år å bli helt frisk.

Fougner sier at gravide om nødvendig kan bruke stoffskiftedempende tabletter i lavest mulige doser, i håp om at sykdommen roer seg. I så fall kan tablettene kuttes ut helt noen måneder ut i svangerskapet, men slik er det ikke alltid.

Vanlige symptomer på Graves’ sykdom er:

  • Trøtthet (70%)
  • Vekttap (60%)
  • Svetting (50%)
  • Hjertebank
  • Høy puls
  • Angst og nervøsitet
  • Skjelving
  • Økt apetitt
  • Nedstemthet
  • Hissighet

Kilde: Kristian Fougner, JAMA (The Journal og the American Medical Association)

Har du spørsmål om graviditet og legemidler?

Tryggmammamedisin.no er en gratis, offentlig tjeneste der leger og farmasøyter svarer på spørsmål om bruk av medisiner ved graviditet og amming.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer