Når han ikke vil ha barn

- Dette er et svært vanskelig dilemma for par.

VIL IKKE HA BARN: Det resulterer ofte i samlivsbrudd dersom partneren ikke ønsker seg barn, sier ekspertene. Foto: NTB scanpix
VIL IKKE HA BARN: Det resulterer ofte i samlivsbrudd dersom partneren ikke ønsker seg barn, sier ekspertene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For over tre år siden fortalte "Kathrine" sin historie på Mammanett om hvordan hun så sårt ønsket seg et barn til, mens samboeren nektet.

Skal jeg «bare bli gravid» eller gjøre det slutt?

Han elsker papparollen og han klarer den eksemplarisk, men han bare skal ikke ha flere. Han har sett, og sagt til meg etter jenta vår begynte i barnehagen at han ser gleden hun har av andre barn og skjønner at hun har godt av å sosialisere seg med andre. Så det er jo bra hun går i barnehagen da, for han skal ikke ha flere. Jeg kjenner jeg er på nære nippen til å enten bare bli gravid eller gjøre det slutt, fortalte hun.

LES OGSÅ: – Ønsket om å få barn er altoppslukende

VIL IKKE HA FLERE BARN: - Han elsker papparollen og han klarer den eksemplarisk, men han bare skal ikke ha flere barn, forteller Kathrine. Hun ønsket seg så sårt et søsken til jenta si. Foto: NTB scanpix
VIL IKKE HA FLERE BARN: - Han elsker papparollen og han klarer den eksemplarisk, men han bare skal ikke ha flere barn, forteller Kathrine. Hun ønsket seg så sårt et søsken til jenta si. Foto: NTB scanpix Vis mer

Måtte godta et barn til

- Vi gjorde det slutt, men han ville ha meg tilbake igjen kort tid etter. Da var min betingelse at han måtte godta et barn til. Det var såklart ikke noe problem. Derav min frustrasjon den gang fordi det var jo et problem likevel, men veldig lett og si for å få tilbake kjæresten sin, forteller Kathrine til Mammanett i dag, over tre år etter hun delte sin historie på mammanettnett.

Kathrine ble gravid, selv om det var gjennomskuelig at samboeren gjorde det for hennes skyld. 

- Vi har nå to barn. Han er en veldig god og engasjert far. Vi utfyller hverandre veldig bra på det området. Men vi er ikke lenger kjærester, legger Kathrine til.

Forholdet raknet, på tross av at de fikk et barn til sammen, slik Kathrine ønsket.

- Ikke en ukjent problemstilling

Det at par er uenige om når de skal få barn, er ikke en så ukjent problemstilling for psykolog Kjersti Hildonen. Hun jobber i Psykisk helsetjeneste for barn, unge og voksne.

- En del finner selvsagt ut av dette og blir enige, mens andre kan oppleve at de mer eller mindre presses til å få barn eller presses til å godta at den andre ikke vil ha barn. Det er feil  å tvinge en annen til å få barn, dette kan føre til svært mange problemer på sikt, selv om de fleste blir svært glade i barnet når det først kommer, understreker Hildonen og omtaler dette som et veldig vanskelig dilemma for par.

SLITER PÅ PARFORHOLDET: - Det at par er uenige om når de skal få barn, er ikke en så ukjent problemstilling. En del finner selvsagt ut av dette og blir enige, mens andre kan oppleve at de mer eller mindre presses til å få barn eller presses til å godta at den andre ikke vil ha barn. Det er feil å tvinge en annen til å få barn, dette kan føre til svært mange problemer på sikt, selv om de fleste blir svært glade i barnet når det først kommer, mener psykolog Kjersti Hildonen. Foto: NTB scanpix
SLITER PÅ PARFORHOLDET: - Det at par er uenige om når de skal få barn, er ikke en så ukjent problemstilling. En del finner selvsagt ut av dette og blir enige, mens andre kan oppleve at de mer eller mindre presses til å få barn eller presses til å godta at den andre ikke vil ha barn. Det er feil å tvinge en annen til å få barn, dette kan føre til svært mange problemer på sikt, selv om de fleste blir svært glade i barnet når det først kommer, mener psykolog Kjersti Hildonen. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: 11 morsomme inneleker

Økt risiko for samlivsbrudd

Hun råder de som er i situasjonen til å snakke med partneren om det og forklare hvorfor barn betyr så mye. 

- Men er du imøtekommende og partneren fremdeles står på sitt, kan det være lett å tenke: er han glad nok i meg? Slik kan det også være for den som ikke ønsker barn. Slike vanskelige tanker kan ofte bli stående usagt mellom par og føre til at en del glir fra hverandre på sikt. Slike større uenigheter skaper sår, som kan være vanskelig å få helt til å gro hos mange par. En del erfarer at parforholdet aldri blir helt slik som det var tidligere, hvilket igjen kan øke risikoen for samlivsbrudd, sier psykologen.

Ærlig og direkte

Det er utfordrende i seg selv å være småbarnsforeldre. En nærhet og ærlighet mellom partene er under småbarnstilværelsen generelt viktigere enn noen gang, påpeker Hildonen.

- Vær ærlig og direkte om egne tanker og følelser, slik at det som er vondt deles med den andre parten. Det er ofte det usagte som setter dypest spor på sikt. Det kan også gjøre et fremtidig samarbeid omkring barn mer utfordrende, sier hun.

LES OGSÅ: - Man kan få inntrykk av at det er så mye lykke rundt omkring

- For høy pris å betale

Samlivsterapeut og forfatter Eva Tryti, sier at det at partneren din ikke ønsker barn ofte er grunn nok alene til at et samlivsbrudd er et faktum.
 

- Selv om forholdet ellers er bra, er det å ikke ønske barn sammen med kjæresten ofte grunn nok til at det ikke fungerer videre mellom dem, og dette er noe de fleste forstår. Det å få barn ansees som så viktig eksistensielt, og det å gi det opp kan bli en for høy pris å betale. Gir man opp, kan det også skape bitterhet og undergrave forholdet over tid, forteller Tryti.

SLÅR OPP: - Selv om forholdet ellers er bra, er det å ikke ønske barn sammen med kjæresten ofte grunn nok til at det ikke fungerer videre mellom dere, og dette er noe de fleste forstår, mener Eva Tryti. Foto: NTB scanpix
SLÅR OPP: - Selv om forholdet ellers er bra, er det å ikke ønske barn sammen med kjæresten ofte grunn nok til at det ikke fungerer videre mellom dere, og dette er noe de fleste forstår, mener Eva Tryti. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Søsken: Neste barn?

Red.anm: Vi har i samråd med "kathrine" valgt å la henne være anonym i saken av hensyn til barna.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer