Når kan jeg søke om foreldrepenger?

For å få foreldrepenger i rett tid, er det viktig at du kjenner til hvilke frister som gjelder.

IKKE FOR TIDLIG OG IKKE FOR SEINT: Dette må du være obs på for å få pengene i riktig tid. Foto: NTB Scanpix
IKKE FOR TIDLIG OG IKKE FOR SEINT: Dette må du være obs på for å få pengene i riktig tid. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Foreldrepenger skal sikre deg inntekt mens du er hjemme i permisjon med babyen din. For å få disse pengene i rett tid, er det viktig at du er oppmerksom på hvilke frister som gjelder.

Ifølge NAV kan saksbehandlingen variere noe fra fylke til fylke, men søker du tidligere enn 10 uker i forveien, kan ikke NAV behandle søknaden din.

NAV kan bare behandle søknadene hvis du har dokumentert arbeidsforhold og inntekt tett opp til stønadsperioden. 

- Ikke søk for tidlig!

Det mange ikke vet, er at du heller ikke er noe poeng i å være tidlig ute. NAV kan nemlig ikke behandle søknaden din før du er i svangerskapsuke 27. Hvorfor er det egentlig slik?

– For at vi skal kunne behandle en søknad om foreldrepenger eller engangsstønad, må vi ha en terminbekreftelse som lege eller jordmor har skrevet ut etter at 26. uke i svangerskapet er passert. Dette er skjæringspunktet mellom hva som regnes for fødsel og abort, sier Anita Mølmesdal Sivertsen, fungerende seksjonssjef i NAV.

– Vi ønsker av denne grunn ikke å få inn søknader før dette tidspunktet, men tar selvsagt imot søknader før dette. Vi må i så fall avvente å behandle søknaden til det foreligger nødvendig dokumentasjon, forklarer hun. 

LES OGSÅ: - Vi velger å leve på en inntekt!

IKKE FØR UKE 27: Hvis du søker for tidlig, kan du måtte dokumentere arbeidsforholdet en gang til. Foto: NTB Scanpix
IKKE FØR UKE 27: Hvis du søker for tidlig, kan du måtte dokumentere arbeidsforholdet en gang til. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Starter senest tre uker før termin

Når NAV har mottatt søknaden din, vil de sende deg et brev som orienterer om når du kan vente at søknaden er ferdigbehandlet. Det er viktig å være oppmerksom på at stønadsperioden til mor ved fødsel starter senest tre uker før termindatoen.

Har du spørsmål rundt svangerskap, fødsel, adopsjon, kontantstøtte, barnetrygd og pleiepenger i forbindelse med fødsel? NAV har opprettet en egen Facebookside for NAV Foreldrepenger, som svarer på dine spørsmål hver dag mellom klokken 08:00-15:30.

LES OGSÅ: Reglene for pappapermisjon

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer