– Når kan jeg ta et glass vin igjen?

Hvor lenge bør jeg nattamme? Og når kan jeg ta meg et glass vin igjen eller drikke annen alkohol? Få med deg svarene fra ammehjelper Elisabeth Evensen.

Ammehjelper og sykepleier Elisabeth Evensen fra Ammehjelpen svarte på spørsmål fra Mammanetts lesere i et nettmøte onsdag. 

Blant temaene som flere lesere er opptatt av er nattamming. Når babyene har passert seks måneder er det mange som ønsker å trappe ned på dette. Men det er ikke enkelt, for puppen betyr jo både mat, trygghet og nærhet om natten.

– Det er ingen regel for hvor lenge en bør/kan nattamme, men det er mange meninger om dette. Det er en overveining som hver familie - og da først og fremst mor - må gjøre seg, skriver Evensen.

LES OGSÅ: Oppbevaring av morsmelk 

Nattmelken ekstra fet og god 

Noen barn sover greit natten gjennom etter et par uker, andre ønsker nattmat langt inn i andre leveår. Dette avhenger blant annet av barnets vekstutvikling og mors melkeproduksjon, skriver hun.

På spørsmål fra «Hege74» om når man kan forvente seg at hennes småspiste 6 1/2 måneder gamle gutt kan klare seg uten mat natten gjennom, mener Evensen at hun ikke bør kutte ut nattamming før det er nødvendig.

– Morsmelken om natten er ekstra fet og god, og kan derfor gi en verdifull mengde energi til en liten kropp. Med nattamming tenker jeg at du ammer en gang mellom kl 24 og kl.06, sier ammehjelpen.

Om man som mor synes det er slitsomt å amme i dette tidsrommet, kan man forsøke å gi barnet mat rett før man selv legger seg. Da vil barnet kunne klare seg lenge om natten uten mat. 

Men selvfølgelig kan det også være en annen grunn en sult at barnet våkner om natten. 

– Når han blir en 7-9 månder gammel kan han plutselig våkne oftere om natten igjen enn han gjorde før. Det kan ha sammenheng med at han blir mer bevisst omgivelsene. Dette er av flere forfattere betegnet som separasjonsangst. En merker at de reagerer negativt og blir redde for fremmede mennesker. De gråter når foreldrene går, og smiler når de kommer tilbake. De kan rett og slett våkne hyppigere fordi de vil sjekke om mor (og far) er i nærheten, og de søker brystet for å få trygghet og nærhet, skriver hun til moren. 

Er det ok å ta et glass når man ammer? 

Ammehjelper og sykepleier Elisabeth Evensen.
Ammehjelper og sykepleier Elisabeth Evensen. Vis mer

Et annet spørsmål som ofte kommer opp i sammenheng med amming, er alkohol. Mange lurer på forskjellen på å drikke alkohol under svangerskap og ved amming, og selvfølgelig når det er greit at man tar seg et glass vin igjen.

– Når det gjelder amming og alkohol er det viktig at barnets alder tas i betraktning. Nyfødte barn har en umoden lever, noe som gjør at de har dårligere evne til å bryte ned alkohol enn eldre barn og voksne. Inntil 3 måneders alder brytes alkoholen ned halvparten så fort som hos voksne, noe som er årsaken til at man anbefaler totalt avhold minst de første seks ukene etter termindato. Det betyr altså at for premature barn bør man vente lenger etter fødselen enn for et barn som er født til termin, skriver Elisabeth til spørsmålet fra «Medita» som lurer på om det er greit å ta seg et vin på kvelden.

Når du inntar alkohol, vil det være like mye alkohol i melken som i blodet ditt. Alkoholen når en topp i melken 30-90 minutter etter inntak. Det anbefales derfor at amming utsettes i minst 2-3 timer etter inntak av én alkoholenhet (ett glass vin eller øl), kan man lese på Ammehjelpens nettsider.

En annen tommelfingerregel er at når du er edru nok til å kjøre bil, kan du også amme. Barnet får i seg melk som er alkoholholdig. Det er likevel verdt å merke seg at det er stor forskjell på å drikke mens man ammer og når man er gravid. Barn som ligger i mors mage får nemlig alkoholen direkte i blodet, og dermed samme promille som mor. I ammeperioden er forholdene noe annerledes. Konsentrasjonen av alkohol i morsmelken vil altså være som i mors blod, men barnets promille vil bli lavere, fordi melken først drikkes og deretter fortynnes videre i barnets kropp. 

Les alle svarene fra Elisabeth Evensen her

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop