Når morsfølelsen mangler

Det gikk tre måneder før Tine (28) fant morsfølelsen, Nå har hun valgt å være åpen om temaet som for mange er tabu.

MANGLENDE MORSFØLELSE: Det handler ikke om at jeg ikke elsker babyen min, men om hva jeg tenker at han føler for meg, sier Tine. Foto: Privat
MANGLENDE MORSFØLELSE: Det handler ikke om at jeg ikke elsker babyen min, men om hva jeg tenker at han føler for meg, sier Tine. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det har vært veldig vanskelig å forstå at han er min og at han trenger meg, forteller Tine Hoff-Olsen (28).

For tre måneder siden fikk hun sitt første barn, men oppdaget raskt at det nye livet som mamma ikke ble helt som forventet.

– Man leser jo så mye om hvordan ting skal være og man blir nesten fortalt hva man skal føle også. Under graviditeten leste jeg at babyen allerede fra fødselen av ville være helt avhengig av meg, men da han ble født følte jeg det ikke på den måten. 

– Jeg følte at alle kunne gjøre den jobben jeg gjorde og at han egentlig kunne bli trøstet og matet av hvem som helst. På en eller annen måte forventet jeg mer respons fra ham på at jeg var den viktigste, sier hun. 

Ikke det samme som fødselsdepresjon

Tine synes det har vært vanskelig å snakke med andre om den manglende morsfølelsen, spesielt andre mødre. 

– Mange sier de fikk morsfølelsen med en gang de fikk babyen lagt på brystet sitt. Da er det ikke lett å fortelle hvordan man selv har det, man er redd for å bli oppfattet som en dårlig mor, sier hun.

Hun har også vært redd for at folk skal misforstå og tro at hun lider av fødselsdepresjon. 

Enten har du fødselsdepresjon eller så har du det ikke – det er liksom ingen mellomting.

FORSKER PÅ FØDSELSDEPRESJONER: - Det er ikke unormalt at det kan ta litt tid før relasjonen og morsfølelsen til barnet blir sterk, sier psykolog Idun Røseth. Foto: Privat
FORSKER PÅ FØDSELSDEPRESJONER: - Det er ikke unormalt at det kan ta litt tid før relasjonen og morsfølelsen til barnet blir sterk, sier psykolog Idun Røseth. Foto: Privat Vis mer

– Men jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsene av hvordan det er å ha fødselsdepresjon, da jeg aldri har vært i tvil om at jeg elsker barnet mitt. For meg har det handlet mer om hva jeg har trodd at han føler for meg, forklarer hun.

– Jeg har lett mye etter morsfølelsen og har hele tiden lest om hva som skulle skje de første månedene. Når forventningene mine ikke ble innfridd, har det nok forsterket og bekreftet følelsen om at jeg ikke var den viktigste for ham. 

Kan ha forskjellige betydninger

Psykolog Idun Røseth sier at det kan vanskelig å definere akkurat hva man mener med manglende morsfølelse.

Mens enkelte sammenligner det med en intens forelskelse, mener andre at det er et instinktivt bånd som bare kommer av seg selv kort tid etter fødselen. 

– Et annet syn er at tilknytningen til barnet utvikles gradvis og at det starter allerede under graviditeten. Det vil si at morsfølelsen utvikler seg i takt med at mor og barn er i samspill og lærer hverandre å kjenne. Det er en mer gradvis prosess som tar tid og er pågående, sier hun. 

– Utfra min erfaring både som kliniker og forsker støtter jeg dette synet og fra dette perspektivet er det ikke unormalt at det kan ta litt tid før relasjonen, og morsfølelsen, til barnet blir sterk.

FORUM: Hva er morsfølelse/morslykke for deg?

Sliter med å se seg selv som mor

Manglende morsfølelse kan ifølge Røseth bety at man har vansker for å utvikle nærhet til barnet og føle at barnet er sitt.

– Mange mødre som sliter med morsfølelsen, føler seg fremmedgjort fra barnet og strever med å innta rollen og identiteten som mor. Morsrollen har lite mening for dem, og de kan savne livet de hadde før graviditeten, sier hun.

– Graviditet og fødsel innebærer en voldsom identitets- og rolle-endring som kan føre til at mor mister de faste holdepunktene i sin selvoppfatning. Dette kan oppleves som en sterk usikkerhet i forhold til hvordan hun fungerer som mor og omsorgsperson og hun kan streve med å integrere barnet i livet sitt. 

Har endelig fått bekreftelsen hun behøvde

Tine forteller at ting gradvis har begynt å endre seg for henne og at hun daglig merker små fremskritt. 

– Det endret seg når han begynte å smile til meg. Nå merker jeg at han holder blikket på meg når han er hos andre og at han roer seg når han kommer til meg. Det har tatt meg tre måneder å skulle føle at han er min og at det er jeg som er mammaen hans.

– Endelig har jeg fått den bekreftelsen jeg trengte og det har gjort meg flere kilo lettere, smiler hun.

LES OGSÅ: - Jeg levde det perfekte «Facebook-livet»

MORSFØLELSEN PÅ PLASS: - Det har tatt meg tre måneder å skulle føle at han er min og at det er jeg som er mammaen hans, forteller Tine. Foto: Privat
MORSFØLELSEN PÅ PLASS: - Det har tatt meg tre måneder å skulle føle at han er min og at det er jeg som er mammaen hans, forteller Tine. Foto: Privat Vis mer

Mange årsaker til manglende morsfølelse

Årsakene til at morsfølelsen uteblir over lengre tid, kan ifølge psykolog Idun Røseth være mange og sammensatte.

– Noen ganger er ikke mor følelsesmessig tilgjengelig nok i samspillet med barnet, slik at utviklingen av morsfølelse skjer. Mors oppmerksomhet kan være oppslukt av andre ting, som for eksempel sorg over å ha mistet et barn tidligere i livet, eller at det er problemer i parforholdet. Hvis graviditeten var uønsket så kan dette også være en medvirkende faktor. Likeså hvis mor har hatt vansker med å bli gravid og barnet har blitt til etter mange forsøk med assistert befruktning, sier hun. 

Mors egne omsorgserfaringer kan ifølge Røseth også være en medvirkende faktor.

– En studie viser faktisk at vansker med å utvikle morsfølelse kan overføres over generasjoner. Man sier gjerne at det gjør vondt å gi det man selv ikke har fått. 

– Har for eksempel mor opplevd manglende varme fra sine egne foreldre, kan det være vanskelig å utvikle et nært og kjærlig forhold til barnet. 

Kan utløse fødselsdepresjon

Røseth har forsket på fødselsdepresjon og sier at manglende morsfølelse kan være en utløsende faktor.

Depresjon kan hindre utviklingen av morsfølelse, men det er også fullt mulig å ha manglende morsfølelse uten at man nødvendigvis er deprimert.

– Mødre som opplever at de strever med å kjenne gode følelser for barnet sitt, føler ofte at de er dårlige mødre, noen føler seg slemme og egoistiske. Sorg over tap av tidligere frihet og kanskje anger over at man valgte å bære frem barnet, kan gi massiv skyld og skamfølelse. Jeg tror manglende morsfølelse er noe av det som er mest tabubelagt i dag, og jeg tror mange lider i stillhet.

– Det er viktig å få mer kunnskap om morsfølelse slik at de som strever kan få bedre hjelp. Derfor har jeg valgt å jobbe spesielt med denne problematikken både klinisk og i forskning.

LES OGSÅ: Undersøkelsen som fanger opp mange kvinner med symptomer på fødselsdepresjon

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer