Når skal barnet få mobiltelefon?

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det lages nå mobiltelefoner beregnet for barn helt ned i 4-års alder, men når er egentlig barn modne for egen mobil? Les resultat av stor spørreundersøkelse og få råd fra professor i pedagogikk, medieforsker og barnevakten.no

 

Les også:
- Gi barna lommepenger!
Foreldre - unngå masefella!

Klarer ikke bruke mobil før 8-9 årsalder

Professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund mener at barn ikke er modne for å bruke mobiltelefon før i 8-9 årsalderen. Selv om de kan prate i telefon mye tidligere, er det først i denne alderen at de kan innlede og avslutte en samtale, og at de begynner å beherske SMS. - Det betyr ikke at barn trenger mobiltelefon i småskolealder, skriver han i bokserien "Forstå barnet ditt". Han mener at foreldre som kjøper mobil til barn i denne alderen som oftest begrunner dette med at mobil gir trygghet. Denne tryggheten er imidlertid falsk, fordi man kan oppleve å ikke få tak i barnet på grunn av utladet batteri, avslått telefon eller utgått kontantkort. - Mange fagfolk anbefaler at barn ikke får egen mobiltelefon før de er i 12 - 13-årsalderen, slår han fast.

Flertall av 11-åringer har mobil

Barn er stadig yngre når de får sin første mobiltelefon. Mange foreldre lurer på når rette alderen er for å gi barna mobil. I 2008 hadde seks av ti barn mobil før de fylte 11 år, ifølge Medietilsynets Trygg bruk-undersøkelse.

Hva mener foreldrene?

Nettstedene klikk.no og dagbladet.no hadde i 2010 avstemning over hva som er riktig alder for å få sin første mobil. Til sammen har 48.947 personer stemt. En betydelig overvekt av de som har stemt mener barna bør være 10-11 år eller eldre før de får sin første mobil.

Vanskelig å være den siste i klassa som får mobil

Medieforsker Elisabeth Staksrud ved Universitetet i Oslo synes ikke det er noen grunn til å vente med å gi barna mobiltelefon. Alle barn vil komme til å få mobil før eller senere, og hun mener det er ugunstig å være det siste barnet i klassen. Ikke vent til barnet er det eneste som ikke har. Mobilen har nå blitt et så viktig verktøy for sosial læring, utvikling og oppdatering at det blir sosialt isolerende ikke å ha mobil. Foreldrene må heller være på banen, enn å ri prinsipper om ikke å gi etter for presset, sier Staksrud til klikk.no.

Hun mener også at ved å være tidlig ute, har du som forelder langt bedre kontroll og mulighet for å etablere gode vaner, enn hvis du er sent ute. - Større barn lar seg ikke styre eller påvirke i samme grad, understreker Staksrud.

Følg opp mobilbruken med veiledning

BarneVakten.no anbefaler generelt at barn bør være ti år før de får egen telefon, så sant det ikke er særlige grunner til å gi yngre barn mobil.
- Det er vanskelig å vite hva Staksrud mener med "før enn senere". Dersom et barn er ti år når de får sin første mobil, så er det på ingen måte for gammelt til at det ikke er lydhør for gode råd og nyttige samtaler rundt fornuftig mobilbruk, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

- Mobilen er nå blitt et så sammensatt og fleksibelt verktøy at uansett brukerens alder, så bør barna følges opp med veiledning fra foreldre eller andre voksne. Det er viktig å være bevisst på hvilke behov man mener telefonen skal fylle, og hvorvidt man mener barnet kan ta styring over disse, mener rådgiveren.

Typiske problemer med barns mobilbruk

  • Forståelse for bruk og kostnader 
  • Dyre teletjenester rettet mot barn. Det finnes mye gøy å laste ned som ringetoner og grafikk, men mange av barna får ikke med seg at de kanskje samtidig inngår et medlemskap hvor de blir trukket for beløp fra kr 20,- til 100,- en gang i uken helt til abonnementet blir stoppet.
  • Barn kan betale for nettspill/nettmedlemskap som Gosupermodel og Habbo med mobiltelefonen sin.
  • Barnet må forholde seg til skolens regler for mobilbruk.
  • SMS-mobbing
  • Når, hvor og av hvem er det greit å ta bilder med mobilens kamera- og videofunksjon? 
  • Klarer barnet å forholde seg til regler for når mobil bør være avslått? F.eks. på skolen.
  • Strålevernet anbefaler forsiktighet i barns mobilbruk da det ennå er uklart hvorvidt barn kan få skader av stråling fra mobil. 

Diskuter i vårt forum: Barn og mobiltelefon

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer