Når skal man snakke med barna om sex?

Viktig å ikke gjøre seksualitet til noe skamfullt, mener ekspertene.

OPPFORDRER TIL Å LEKE MED KONDOMENE: Slik vil ikke barna synes det er flaut å bruke dem når de er eldre, mener psykolog og sexolog Anders Lindskog. Foto: NTB scanpix/ Innfelt: privat
OPPFORDRER TIL Å LEKE MED KONDOMENE: Slik vil ikke barna synes det er flaut å bruke dem når de er eldre, mener psykolog og sexolog Anders Lindskog. Foto: NTB scanpix/ Innfelt: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Kjøp kondomer når barna er små og bruk dem som ballonger eller vannballonger, oppfordrer Anders Lindskog.

Han er spesialist i psykologi og sexologi og er i disse dager aktuell med boken «Barnedesign», hvor han blant annet skriver om hva foreldre kan gjøre for at barn skal få et trygt forhold til kropp og seksualitet.

Start dialogen tidlig

Om du ønsker at barnet ditt bruker prevensjon når den tid kommer, mener Lindskog at du så tidlig som mulig bør snakke om positiv seksualitet og prevensjon. 

– Det største hinderet mot å bruke prevensjon i tenårene er at man er flau. Årsaken er at man kobler kondomer og seksualitet med noe skamfullt. 

– Dersom barna har fått en avslappet opplevelse av kondomer som noe nyttig og brukbart, vil de ikke bli like skamfulle når de kommer opp i tenårene. Når barna kommer i puberteten bør du også passe på at det alltid finnes ferske kondomer hjemme, sier han.

LES OGSÅ: - Det er ikke barnas ansvar å gjøre foreldre lykkelige

Få debuterer når foreldrene ønsker

Mange foreldre vil nok tenke at denne tilgjengeligheten til kondomer vil føre til at barna debuterer tidligere, men Lindskog mener dette er helt feil tankegang. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer