Nattskrekk rammer 2-3 prosent av barna

2-3 prosent av barna blir rammet av fenomenet.

Du kjenner nesten ikke igjen barnet. Og dagen etter husker han ingenting. Foto: Colourbox
Du kjenner nesten ikke igjen barnet. Og dagen etter husker han ingenting. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du opplevd at barnet ditt setter seg opp i senga med et skrik, kjemperedd, men fortsatt i søvne? Nattskrekk er noe helt annet enn mareritt.  

Barn som våkner av mareritt, er lette å få kontakt med og trøste. Dreier det seg derimot om nattskrekk, er barnet fortsatt i dyp søvn. Forsøk på vekking kan skape ytterligere uro og forvirring.

Professor Ståle Pallesen ved Nasjonalt kompetansetjeneste for søvnsykdommer forklarer forskjellen:

- Mareritt oppstår som regel sent på natta i den relativt lette REM-søvnen. Nattskrekk i den første tunge søvnfasen, vanligvis 30-90 minutter etter innsovning.

LES OGSÅ: Tobias (18 mnd) nekter å sove

Skremmende

Minst 2-3 prosent av alle barn rammes, trolig er tallet høyere. Nattskrekk utløses i alderen 2-12 år og kan virke skremmende også for foreldre. Mange blir stresset av at de ikke skjønner hva som skjer med ungen.

- Man skal likevel ikke gripe inn. Bare være til stede og passe på at barnet ikke skader seg, sier Pallesen.

Nattskrekk er beslektet med søvngjengeri, men det er sjelden barnet forlater senga ved slike skrekkanfall. Varigheten er vanligvis 5-15 minutter, deretter sover barnet som normalt igjen. Neste morgen er det få som husker noe som helst av det som har skjedd.

LES OGSÅ: Så mye sover barn  

Søvnunderskudd og stress

- Forskning viser at nattskrekk kommer av en ustabilitet i den dype søvnen, og inntreffer i overgangen mellom dyp og lett søvn, sier Pallesen.

Utløsende faktorer kan være søvnunderskudd, feber, stress og dårlige leggerutiner.

- Konflikter fra barnehagen eller søskenkrangler er eksempel på ting som kan føre til nattskrekk, sier søvnterapeut Karin Naphaug.

Hun fortellerer at det finnes mange grader. men at det er sjelden at det oppstår mer enn to-tre ganger i uka.

- Noen opplever det oftere en periode, så blir det plutselig borte.

LES OGSÅ: Søvndebatten: Gråtekur eller ikke? 

NATTSKREKK:  : - Ikke grip inn. Bare vær til stede og pass på at barnet ikke skader seg, sier ekspert. Foto: Colourbox.com
NATTSKREKK: : - Ikke grip inn. Bare vær til stede og pass på at barnet ikke skader seg, sier ekspert. Foto: Colourbox.com Vis mer

   

Genetisk

STÅLE PALLESEN: -Nattskrekk fører ikke til angst eller plager i hverdagen. Foto:PRIVAT
STÅLE PALLESEN: -Nattskrekk fører ikke til angst eller plager i hverdagen. Foto:PRIVAT Vis mer

Både Naphaug og Pallesen understreker at det finnes en genetisk forklaring. Hvis en av foreldrene selv har hatt nattskrekk eller gått i søvne, er risikoen ti ganger høyere sammenlignet med familier der dette ikke er tilfelle.

- Under et anfall ser barnet skremt ut, pulsen og blodtrykket øker. Men det er likevel ingenting som tyder på at nattskrekk fører til angst eller andre plager i hverdagen, sier Pallesen.

Rådet hans til de som opplever hyppig natteskrekk, er å vekke barnet såvidt opp fra søvnen et kvarter før det pleier å skje. Når det da legger seg til å sove igjen, er sannsynligheten for et anfall mindre.

- I sjeldne tilfeller kan nattskrekk føre til søvnmangel, men det er viktig å huske på at dette er et normalt fenomen som de fleste vokser av seg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer