Nattskrekk

Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nattskrekk opptrer i de fleste tilfeller mellom første og fjerde leveår. Det er en forstyrrelse i oppvåkningsmekanismene. Anfallet starter når barnet går fra de dype søvnstadiene til lettere søvn. Noen barn opplever nattskrekk en eller noen få ganger, andre regelmessig. Anfallene varer fra noen minutter til en time. Av og til vil du finne barnet i sengen, tilsynelatende våken, slår rundt seg, kaster seg rundt, sint eller forvirret og ofte veldig svett. Anfallene varer 5-15 minutter. Du finner ut ganske raskt at barnet ikke er våkent allikevel, du får ikke kontakt med det, i motsetning til ved mareritt. Barnet sovner igjen som regel etter kort tid, og husker ingenting av dette neste dag.

Vi vet ikke hvorfor noen barn rammes av disse skrekkanfallene, men undersøkelser viser at 90% av barna med nattskrekk har nær familie med liknende plager.

Anfallene kan provoseres av overtrøtthet, kaotisk søvn/våkenrytme, feber og ubearbeidede konflikter som har oppstått i løpet av dagen, hjemme eller i barnehagen.

Hva kan du gjøre? Det kan være vondt for foreldrene å være vitne til hvor redde små kan være i søvne, og samtidig vite at kroppskontakt bare gjør barnet mer urolig og opphisset. Det vil ikke at du holder rundt det og trøster, du bør heller ikke gjøre det, for da setter barnet seg kraftig til motverge. La barnet være i fred, men hold deg i umiddelbar nærhet. Pass på at barnet ikke skader seg. Prøv å holde deg rolig. Ikke prøv å vekke barnet, men vent til anfallet er over med å klappe det kjærlig, evt. ta det opp på armen og så legge det ned i sengen igjen. Barnet vil trolig ikke huske noe av anfallet dagen etterpå og vil bli engstelig om du stiller spørsmål om hva som skjedde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer