Naturlig prevensjon

termometer
termometer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Naturlig prevensjon består av en rekke mer eller mindre usikre metoder. Vi vil her gjengi noen. Jo flere av disse metodene man kombinerer, jo bedre vil sikkerheten for å unngå uønsket graviditet være.

Avbrutt samleie ("Hoppe av i svingen")


Hvordan:
Metoden innebærer at mannen trekker seg ut av kvinnens skjede før sædutløsning.

Sikkerhet:
Meget dårlig. Hele 3-17 av 100 kvinner vil i løpet av 1 år bli gravid med denne metoden.
Sæd kan komme ut av penis før utløsning. Ikke alle menn har naturlig nok like god selvkontroll under et samleie. Metoden kan medføre engstelse hos kvinnen for at mannen ikke skal trekke seg ut tidsnok. Engstelse er et dårlig fundament for en god seksuell opplevelse.
Fordelen med metoden er at den kan brukes uten noen form for forberedelse. Erfaringer viser at enkelte voksne i stabile parsituasjoner har brukt metoden i årevis uten å bli gravide

Sikre perioder:

Også kalt "avholdsperioden"

Hvordan:
Man unngår samleie i den perioden befruktning er mulig. Det er flere måter å finne ut dette på. Jo flere metoder man kombinerer samtidig, jo bedre sikkerhet. Les mer om ulike metoder for å finne frem til når man har eggløsning nedenfor.

Sikkerhet:
Lavere enn ved bruk av prevensjon som p-piller og spiral. Vanskelig å finne eksakte tall på sikkerheten, da dette kommer an på hvilke metoder, hvor mange metoder man kombinerer og ikke minst hvor nøye man bruker metodene. Ved uregelmessig menstruasjon vil man ha svært få holdepunkter for å finne ut når man har eggløsning, og risiko for en graviditet vil være stor.
Ulempen med denne metoden er foruten risiko for graviditet, at man må være seksuell avholden i visse tidsrom.  

Basaltempraturmetoden:

Hvordan:
Temperaturen måles hver dag, på samme tidspunkt om morgenen. Ved eggløsningen faller kroppstemperaturen lett, for så å stige om lag 0.5 grader. Temperaturen holder seg forhøyet til neste menstruasjon. Man må avstå fra samleie fra temperaturen øker og 3 dager fremover.

Sikkerhet:
Lav på grunn av at man vil kunne bli gravid ved samleie inntil fem dager før eggløsning.
Ulempe er at det kreves en del innsats for å måle temp hver dag til samme tid. Kjedelig å sette vekkeklokka på 06.30 i helgene for å ta tempen...

Kalendermetoden:

kalender Hvordan:
Passer for kvinner med regelmessig mens. Lag en oversikt over dine siste 6-12 menstruasjonssykluser. Menstruasjonen kommer vanligvis 12-14 dager etter eggløsning. Du må regne med å kunne bli befruktet fra inntil fem dager før eggløsningen. Altså seks dagers avholdenhet ved regelmessig mens. Så må dager legges til i hver ende av denne perioden hvis menstruasjonssyklusene dine varierer.

Sikkerhet:
Lite tall om hvor mange som har blitt gravide med denne metoden finnes. God grunn til å anta at det er en usikker metode, pga at mange kvinner har mens en gang i blant som avviker noe fra det regelmessige (lengre eller kortere syklus).
Ulempen er at det kreves en del arbeid med å kartlegge menstruasjonssyklusene, samt krever avholdenhet i perioder.

Eggløsningsslimmetoden


Hvordan:
Pga hormonelle svingninger vil det like før eggløsning bli skilt ut et seigt, blankt eller hvitaktig sekret fra skjeden. Sekretet skal hindre skadede sædceller å passere livmorhalsen, og gi næring til friske sædceller videre på ferden til egget.
Hvis du tar litt sekret mellom tommelen og pekefingeren, vil du kunne trekke det fra hverandre i lange tråder. Dette varer noen dager i forbindelse med eggløsning.
De første månedene må du skrive ned nøyaktige observasjoner av sekreter, slik at du får oversikt over når dette spesielle eggløsningsslimet forekommer, og slik vil du kunne identifisere eggløsning.
Du har mer eller mindre utflod gjennom hele syklusen din, men eggløsningslimet ser annerledes ut enn vanlig utflod. Vanlig utflod er ofte tykkere og har litt farge.

Sikkerhet:
Lav på grunn av at man vil kunne bli gravid ved samleie inntil fem dager før eggløsning.

Eggløsningssmerter


Enkelte kvinner kjenner eggløsningen som en stikkende smerte fra hvor der eggstokkene ligger. Smerten skifter fra side til side hver syklus. Man avstår fra samleie til tre dager etter smerten.

Sikkerhet:
Lav på grunn av at man vil kunne bli gravid ved samleie inntil fem dager før eggløsning.

  

Fordeler og ulemper med naturlig prevensjon:

Fordeler:
Man slipper å bruke medikamenter, ha noe form for fremmedlegeme i kroppen under samleie.

Ulemper:
Lite sikkert - uønsket graviditet kan lett oppstå
Ingen beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer
En del av metodene er arbeidskrevende i forhold til å krever nøye observasjoner, notering på kalender, regning, måling av temp.
Krever seksuell avholdenhet i perioder.
Avbrutt samleie kan føre til at partene opplever samleiet som mindre nytelsesfullt.

Les også om fullamming som prevensjon - en form for naturlig prevensjon som kan ha høyere sikkerhet enn de naturlige prevensjonsmetodene ovenfor.

Amming:
Alle metodene kan benyttes parallelt med amming.


Skrevet av sykepleier Elisabeth L. Lofthus
Kilder:
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer