Navlesnoren: Hvem skal klippe den?

Det er ikke sikkert at pappaen vil klippe den. Men det finnes flere alternativer som du kanskje ikke har tenkt på. Og du har enda et valg - hvordan skal barnet avnavles. - Viktigere enn de fleste er klar over, forteller jordmødre.

Helt nyfødt, og navlestrengen skal kuttes.  Foto: Shutterstock.com ©
Helt nyfødt, og navlestrengen skal kuttes. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du fødeplanen klar? Og har du tenkt gjennom hvem som skal klippe navnestrengen? 

Mange fedre takker nei

Det nok vanligst at pappa, partner eller medmor klipper navlesnoren, forteller jordmødrene vi har spurt.

–   De fleste fedre synes det er stas å få ta konkret del i frigjøringen av barnet. Det blir en sterk og nær opplevelse etter spenningen som de fleste føler under fødselen. Det er vanlig at jordmor spør om pappa vil klippe, forteller jordmor Lisbeth Kopperud fra www.dinjordmor.no

Jordmor Lisbeth Kopperud: Noen fedre synes det er vemmelig å klippe navlestrengen.
Jordmor Lisbeth Kopperud: Noen fedre synes det er vemmelig å klippe navlestrengen. Vis mer

Men det er ikke uvanlig at fedre takker nei.  

–   Sier han at han ikke ønsker det så er det ikke vanlig å spørre hvorfor. Noen fedre sier før fødselen at de ikke ønsker å klippe navlesnoren, rett og slett fordi de synes det høres vemmelig ut, og at de ikke liker å se blod, forteller Kopperud.

 –   Jeg har opplevd at noen fedre ikke bryr seg om å klippe navlesnoren, men heller vil prioritere å kikke og kose med mor og barn og nyte øyeblikket, sier jordmor Kristina Jacobsen.

Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff bekrefter også at en del fedre takker nei.

 –   Noen rister bare på hodet, noen er svimle og noen begrunner det med "nei, det er ikke noe for meg".

LES OGSÅ: 5 ting du ikke visste om fødselen

Hvem klipper navlesnoren?

  • Oftest: Pappa, partner eller medmor
  • Jordmor
  • To av de tre jordmørdene har opplevd at fødekvinnen selv ønsker å klippe navlesnoren
  • Bestemor
  • Bestefar
  • Hjemmejordmor Kristina Jacobsen har også opplevd at søsken av det nyfødte barnet har klippet navlestrengen.
  • Noen ganger kan man på grunn av barnets helsetilstand ikke velge hvem som skal klippe - da må jordmor eller lege må klippe, for å gjøre dette så raskt som mulig. 

 

En symbolsk handling? 

Jordmor Tonje W. Rummelhoff: Navleklippingen er en symbolsk, men kanskje ikke så viktig handling?
Jordmor Tonje W. Rummelhoff: Navleklippingen er en symbolsk, men kanskje ikke så viktig handling? Vis mer

 

 –   For mange er navleklippingen en symbolsk handling, men kanskje ikke så viktig lenger?, spør jordmor Rummelhoff.

Roxar ble pappa for to dager siden, og forteller til Mammanett at kjæresten hans fødde en vakker liten prinsesse i vann.
 –  Jeg hadde egentlig tenkt det at jeg ikke hadde lyst til å klippe navlestrengen da jeg var litt ukomfortabel med tanken. Men når alt kom til alt og baby lå på mammas bryst og Jordmor spurte om jeg hadde lyst, så var det vel strengt tatt ikke noe spørsmål, her var det en jobb som måtte gjøres! Klippingen gikk fort for seg, og det var som å klippe i filtstoff. Men symbolikken med klippen var viktigere for meg enn jeg selv hadde trodd, og jeg er derfor veldig glad for at jeg ombestemte meg, forteller den nybakte faren som anbefaler alle kommende fedre til å gjøre det samme. 

 –  Man får ikke samme mulighet med det barnet flere ganger, sier han.

Peter synes også det var en stor opplevelse:  –  Jeg hadde egentlig aldri tenkt stort over denne arbeidsoppgaven, men da tiden var inne, var jeg klar som et egg! Det var en merkelig opplevelse å klippe over navlestrengen, for det var en overraskende seig jævel skal jeg si deg! Trengte to klipp, men deretter var jobben gjort og jeg følte meg som tidenes beste far!

Men det finnes også fedre som ikke er opptatt av symbolverdien:
 –  Jeg klipte navlestrengen på begge døtrene mine, selv om jeg ikke likte det. For meg ble det bare noe jeg gjorde fordi det var forventa. Men jeg ser ikke poenget. ville ikke forandret på noe i hele vide verden om jeg ikke hadde gjort det, forteller han til Mammanett.

LES OGSÅ: Fødselens tre stadier 

Slik foregår klippingen

 –  Navlesnoren klippes vanligvis i løpet av de første 5 - 10 min. etter at barnet er født, forteller jordmor Tonje W. Rummelhoff som er en av gründerne bak engodfødsel.no.  –  Det gjøres ved at man fester to tenger på snoren, og klipper over mellom dem. Det er som å klippe over en myk kvist, og det er ikke vondt for barnet.  På den innerste tangen sitter det en strikk som festes på navlestumpen til barnet. Det er vanlig at det kommer litt blod, som fra et lite sår. 

 –  Etter at barnet er født vil det være blodsirkulasjon i navlesnoren en tid ( 5-20 min. kan variere veldig) før det opphører og morkaken løsner. Under denne tiden får barnet litt ekstra blod fra mor. Det er fint for barnet fordi dette blodet bl.a. inneholder mye stamceller som barnet trenger. For at barnet skal få dette blodet er det lurt å vente med å klippe navlesnoren til barnet har fått dette blodet og det ikke lenger er pulsasjon i navlesnoren. Foreldrene bør sette seg inn i om dette er av betydning for dem og gi beskjed til jordmor på forhånd, mener jordmor Lisbeth Kopperud. 

Avnavling - et diskutert tema!

Tidlig avnavnling er et svært diskutert tema i fagkretser. Flere jordmødre har uttrykt bekymring for innføringen av tidlig avnavling, og flere artikler om temaet har blitt publisert om temaet i Tidskrift For Jordmødre de siste årene. 

Tonje Wessel Rummelhoff forteller at hun pleier å orientere par som er på fødselsforberedende kurs om at det er fint med kunnskap om avnavling slik at man kan foreta informerte valg og bestemme dette på vegne av babyen sin.

 –  På mange sykehus praktiseres det tidlig avnavling. Det vil si at man klemmer av navlestrengen på to steder, eller faktisk tre, før man klipper mellom to av dem. Man kniper ca 2-3 cm inn fra barnets mage og ganske tett inntil hverandre, plass nok til å klippe i mellom. Så tar man prøver fra den delen som sitter fast i morkaken. Dette kan gjøres før eller etter at morkaken er forløst. Tidlig avnavling på denne måten er en inngripen i den naturlige prosessen der pulsasjonen i navlesnoren stopper når barnet ikke lenger blir forsynt gjennom den, verken med blod eller oksygen, sier Rummelhoff.

 –  Dette tar vanligvis 2-3 minutter og det kan fremdeles taes blodprøver fra navlesnoren, men det kan være mer vrient.

LES MER: Når skal navlesnoren klippes? Jordmor Kristina Jacobsen skriver mer om avnavling.

Første gang publisert 2013-01-07. Oppdatert.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer