Navnestatistikk:

Navn med disse bokstavene er mindre populære enn noen gang

- Kanskje ikke spennende nok, mener navneksperten

NAVNESTATISTIKK: Navn engasjerer alle, uansett om man har barn eller ikke. Nå viser det seg at navn med en viss type klang blir mindre og mindre vanlig. FOTO: NTB.
NAVNESTATISTIKK: Navn engasjerer alle, uansett om man har barn eller ikke. Nå viser det seg at navn med en viss type klang blir mindre og mindre vanlig. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert

Navn er morsomt, det er identitet og det er kilde til samtaler rundt et hvert bord i nesten hvilken som helst sammenheng. KK har tidligere skrevet om de vanlige navnene som kan forsvinne, men også om navnene som var mest populære i 2022.

En ting er sikkert; Navn er som mote, altså sirkulær og ofte lenge ute av bildet før de kommer tilbake igjen i trendbølger. Og selv om mange ønsker å gå litt mer utradisjonelle veier og ender opp med å måtte begrunne navnevalget sitt, kommer gamle travere tilbake igjen og igjen. Som for eksempel Klara og Sigurd- såkalte oldeforeldrenavn.

Bibelske navn har vært

Nylig skrev forskning.no om at det er en økende tendens at navn med særnorske bokstaver ikke velges. Altså navn med bokstavene Æ, Ø og Å i seg. på 1930- tallet var det opp mot ni prosent som fikk navn med disse bokstavene mot kun 1, 7 prosent i 2022.

– Totalt finner jeg 640 personer i Norge med Æ i navnet sitt nå. Det er jo veldig lite. Lærke og Kjærsti er det mest vanlige, sier Karstein Kristiansen Sørlien i Statistisk sentralbyrå (SSB) til forskning.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer