Navnene ingen vil ha

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erfaringsmessig går navnenes popularitet i syklus. Men det spørst om det gjelder alle navn...

Mange vordende mødre bruker opp til flere måneder på å bestemme seg for et navn, og når de først har funnet det perfekte hender det ofte at barnefaren er helt uenig om navnevalget. 

Det å bestemme seg for hva barnet deres skal hete kan være en lang og tidkrevende prosess, og med så mange valgmuligheter er det lett å gå seg vill i den store navnejungelen.

For skal du følge trenden eller skal du gå for et navn som skiller seg ut?

JØRGEN OUREN: - Navnebølgen sørger for at utslitte og oppbrukte navn forsvinner. Foto: SSB
JØRGEN OUREN: - Navnebølgen sørger for at utslitte og oppbrukte navn forsvinner. Foto: SSB Vis mer

Går i bølger

De siste årene har vi sett at svært mange velger å gi barna sine såkalte «gammeldagse navn», som mange kanskje forbinder med besteforeldrene eller oldeforeldrene sine.

Ifølge Jørgen Ouren, som er navnestatistiker i Statistisk sentralbyrå, stemmer det at de «gammeldagse» navnene har blitt populære igjen, og slik har det alltid vært. 

– Det går hele tiden i bølger. Hele poenget med disse navnbølgene er at populære navn blir etter en stund utslitte og oppbrukte, og dermed forsvinner, forteller han. 

Når disse navnene ikke lenger er i bruk, får de en rennesanse og blir populære igjen. Men det kan ta fryktelig lang tid. 

LES OGSÅ: 100 amerikanske navnefavoritter 

Tantenavn er ut

– I dag er det jo ingen unge foreldre som kaller barna sine opp etter sine gamle tanter med navnene Gerd og Bjørg. Vi ser der imot at de enda eldre navnene, fra for eksempel oldeforeldre, har begynt å røre på seg igjen, så det blir spennende å se hva som dukker opp på topplisten i tiden fremover.

Et eksempel på et «gammeldags» navn som har blitt superpopulært igjen er det nydelige jentenavnet Tomine.

– Dette kan enten skyldes disse navnbølgene eller det faktumet at Morten Harkets datter heter Tomine. Navnene kjendiser velger å kalle barna sine pleier nemlig å sette i gang en kjedereaksjon, forteller han. 

LES OGSÅ: Navnerulletten gir deg navneforslag

Uvanlige navn "ingen" bruker

I 1801 var det en folketelling i Norge. Ssb.no har en oversikt over navnene som var svært uvanlige i 1801. Vi har sjekket, og tro det eller ei – disse navnene er fortsatt usedvanlig sjeldne i dag. 

Så hvis du vil ha et helt spesielt navn til barnet, foreslår vi et av disse. Ut fra ssb statistikk har ingen eller færre enn fire personer i Norge disse navnene i dag:

 Jentenavn:

 Guttenavn:

Aldri
Ragla
Blancheflor
Brunetta
Ebrikka
Ermegaard
Gaula
Grevenpop
Grissilde
Jensenette
Mjella
Ououg
Perline
Rosine
Tekkla 

Addias
Apollonius
Blostrup
Bønne
Fordel
Gaaslev
Honoratus 
Korsmus
Lødden
Offer
Sigismund
Silur
Uff
Øyuf

 

Som en kuriositet kan vi nevne at jentenavnet Billa og guttenavnet Solan også lå på lista over uvanlige navn i 1801. Disse navnene kan ikke lengre anses som uvanlige, da tilsammen mer enn 100 personer i Norge heter dette. 

Sjekk dødsannonsene

Vil du finne et sjeldent navn, finnes det flere metoder.

– Jeg fikk et tips her en dag da jeg overhørte to damer som prata høyt sammen på bussen. Hun ene var gravid og sa at hun kikket på dødsannonsene for der var det mange navn som er på vei til å bli skikkelig skjeldne. Hun sa at hun hadde fått mange gode ideer til tradisjonsnavn som ikke "alle" har, forteller en forumbruker på Mammanett.

– Jeg synes dette var litt absurd, men samtidig veldig smart, skriver hun. 

Tenk utenfor boksen

Dersom du ikke ønsker at barnet ditt skal ha det samme navn som fem andre i klassen sin når den tid kommer, bør du ifølge Ouren undersøke hvilke navn som er i vinden akkurat nå.

- Jeg møtte en gang en mamma i barnehagen som sa til meg: «Hadde jeg visst at det navnet jeg valgte til datteren min var så vanlig, ville jeg aldri ha valgt det». Før hadde vi ikke mulighet til å sjekke opp hvilke navn som var vanlige eller ikke, og mange endte derfor opp med å kalle barna sine akkurat det samme.

– Siden vi i dag har oversikter over de mest populære navnene,  oppfordrer jeg foreldre til å unngå disse og heller velge et navn som skiller seg ut fra mengden. Navnene vi finner på topp 10, og topp 40 for den saks skyld, er det jo så mange andre som velger å kalle barna sine, sier han.

Topp 20 jentenavn 2012  

Klikk på navnene for å lese om opprinnelse og betyding - og få mange varianter og lignende navn.

Nummer NavnAntall
1Nora/Norah    438
2Emma   436
Sofie/Sophie427
Linnea/Linea395
Sara/Sahra/Sarah  352
Emilie   347
Ingrid/Ingerid/Ingri  346
Thea/Tea338
Leah/Lea325
10 Sofia/Sophia 322

Se de 20 mest populære navn, pluss mest populære navn i Sverige og Danmark

Topp 20 guttenavn 2012 

Klikk på navnene for å lese om opprinnelse og betyding - og få mange varianter og lignende navn. 

Nummer NavnAntall 
1Lucas/Lukas   527
Emil  424
Mathias/Matias  407
Jonas 405
Alexander/Aleksander   385
William   373

Oskar/Oscar 

 373
Magnus     368
Markus/Marcus     367
10 

Oliver 

 355

Se de 20 mest populære navn, pluss mest populære navn i Sverige og Danmark

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer