Navn:

Navnene som er forbudte i Norge

Dersom du vurderer å kalle barnet ditt Diaree eller Morfina, bør du revurdere.

BABYNAVN SOM ER FORBUDTE I NORGE: Selv om navneloven har blitt mer liberal, er det fortsatt begrensninger på hva du får godkjent som navn. Foto: Pavla / NTB Scanpix
BABYNAVN SOM ER FORBUDTE I NORGE: Selv om navneloven har blitt mer liberal, er det fortsatt begrensninger på hva du får godkjent som navn. Foto: Pavla / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Etter at den nye navneloven kom i 2003 er det blitt lettere for norske foreldre å få godkjent spesielle navn som ikke så mange andre har. Men betyr det at det i praksis er fritt frem, eller er det allikevel noen navn som er forbudte?

Når du sender inn søknaden om navn er det Folkeregisteret som i første omgang avgjør om et navn kan godkjennes eller ikke.

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen blir ofte brukt som rådgiver i saker hvor saksbehandlerne hos Folkeregisteret er usikre på om et navn skal godkjennes. Han forteller at det i hovedsak er tre retningslinjer som skal følges når de vurderer navn;

– Ifølge navneloven skal navnet ikke være til vesentlig ulempe for personen, fornavnet må ikke være i bruk som etternavn og det må ikke være likt et navn som brukes av det motsatte kjønn, sier han.

LES OGSÅ: Sjeldne navn kan være en belastning

Råder foreldre til å velge et annet navn

Navn som er til vesentlig ulempe, kan ifølge Utne dreie seg om navn som også er tabu- eller banneord.

– Men det skjer så godt som aldri, da foreldre generelt ikke ønsker å gi barna sine navn som er veldig stygge, sier han.

– Det kan riktignok være tilfeller hvor innvandrerforeldre ønsker et navn som blir brukt i deres hjemmekultur, men som i Norge blir regnet som noe vanskelig å hete. Et eksempel på et slikt navn er Diaree, som ligner for mye på diare. I dette tilfellet valgte saksbehandlerne å råde foreldrene til å velge et annet navn, noe de også gjorde da de forstod at det kunne bli et problem.

– Andre navn som vil kunne bli stoppet, er navn som ligner på medisiner og rusmidler. For eksempel Morfina eller Morfine. Det lyder jo fint, men betydningen er ikke spesielt bra, smiler han.

Et navn kan også bli stoppet med begrunnelsen «vesentlig ulempe» dersom det har en særdeles vanskelig stavemåte.

– Et navn vil i utgangspunktet ikke bli stoppet selv om nordmenn ikke klarer å lese det, da vi respekterer navn fra alle kulturer. Men hvis noen finner på et navn som mangler vokaler, er veldig langt med mange konsonanter etter hverandre og er helt umulig å si eller huske, så kan det bli stoppet. Navnet må også ha norske bokstaver, selv om man kan godkjenne bokstaver som ligner på våre – for eksempel fra østeuropeiske alfabet. Ellers godtar man ikke siffer og det eneste tegnet man godtar er bindestrek, sier Utne.

LES OGSÅ: Disse gutte- og jentenavnene kommer til å bli populære

FORBUDTE NAVN: Eksempler på navn som vil kunne bli stoppet, er navn som ligner på medisiner og rusmidler. For eksempel Morfina eller Morfine. FOTO: NTB Scanpix
FORBUDTE NAVN: Eksempler på navn som vil kunne bli stoppet, er navn som ligner på medisiner og rusmidler. For eksempel Morfina eller Morfine. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Godkjenner navn som har en tradisjon i Europa

Særlig i USA er det populært å bruke guttenavn på jenter og motsatt. Selv om dette ifølge navneloven ikke er tillatt i Norge, sier Utne det allikevel skal mye til før et slikt navn ikke blir godkjent.

– Dersom navnet har en tradisjon i Norge eller i et annet land for det kjønnet de ønsker, får man det godkjent. Vi ser stort sett på bruken i det europeiske fastlandet, da navnet må være i bruk i land som har en navnelov som regulerer kjønn. Noe man for eksempel ikke har i USA, hvor det er fritt frem for å bruke typiske jentenavn på gutter og motsatt. Men hvis et navn er mye brukt for et annet kjønn i USA, kan man allikevel få det godkjent her i Norge, sier han.

Dersom du derimot skulle få avslag fra Folkeregisteret på navnet eller endringen du ønsker, har du mulighet til å klage på vedtaket til fylkesmannen.

– Folkeregisteret gir forklaring, fatter vedtak og opplyser dessuten om at vedtaket kan påklages til fylkesmannen. I klagebehandlingen foretar fylkesmannen en vurdering av saken og det gis en begrunnelse, forklarer Jan Petter Stangeland, assisterende avdelingsdirektør ved Fylkesmannen i Rogaland.

LES OGSÅ: Kan man ombestemme seg og gi barnet nytt navn?

Tillatt å kalle barn Adolf og Vidkun

Å få godkjent etternavn som fornavn kan det også være vanskelig å få igjennom, men ifølge Utne har det også her vært endringer de siste tiårene.

– På slutten av nittitallet var det for eksempel ikke helt opplagt at man ville få navnet Storm godkjent som guttenavn, nettopp på grunn av at det også ble brukt som etternavn. Men så fant man ut at det hadde vært brukt som fornavn i gamledager og da kunne man godkjenne det allikevel, sier han.

Noen tror det finnes lister over navn som er forbudte i Norge, spesielt navn som blir forbundet med grusomme historiske personer som Adolf Hitler og Vidkun Quisling. Dette avkreftes av navneforskeren.

– Men man hadde forbudslister helt opp til 1990-åra. Når det gjelder navn som Adolf og Vidkun, så har de navnene aldri egentlig vært forbudt. Populariteten til begge navnene falt riktignok som et lodd under og etter krigen, men begge var allerede på vei ned.

– Når det gjelder guttenavnet Anders, så ser vi at det har fått en klar nedgang etter 2011. Navnet var allerede på vei ned, men samtidig er det et navn som er veldig allment og som vi har en sterk tradisjon for i Norge. Nedgangen kunne nok ha vært enda større dersom han hadde hatt et mer uvanlig navn, sier han.

Utne forteller at det også finnes en myte om at navnet Bjørn er forbudt i Norge.

– Årsaken til at mange tror dette, er at det fantes noen prester på 1700-tallet som ikke ville gi ungene navn for ord som var dyr eller norrøne guder som Thor. I så måte var et navn som Thorbjørn spesielt ille på den tiden. Men dette var jo bare noen få prester og ikke en allmenn regel, men fortsatt synes myten å leve i beste velgående, smiler han.

LES OGSÅ: Disse navnene er i ferd med å forsvinne!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer