Navn:

Navnene som er forbudte i Norge

Dersom du vurderer å kalle barnet ditt Diaree eller Morfina, bør du revurdere.

BABYNAVN SOM ER FORBUDTE I NORGE: Selv om navneloven har blitt mer liberal, er det fortsatt begrensninger på hva du får godkjent som navn. Foto: Pavla / NTB Scanpix
BABYNAVN SOM ER FORBUDTE I NORGE: Selv om navneloven har blitt mer liberal, er det fortsatt begrensninger på hva du får godkjent som navn. Foto: Pavla / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Etter at den nye navneloven kom i 2003 er det blitt lettere for norske foreldre å få godkjent spesielle navn som ikke så mange andre har. Men betyr det at det i praksis er fritt frem, eller er det allikevel noen navn som er forbudte?

Når du sender inn søknaden om navn er det Folkeregisteret som i første omgang avgjør om et navn kan godkjennes eller ikke.

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen blir ofte brukt som rådgiver i saker hvor saksbehandlerne hos Folkeregisteret er usikre på om et navn skal godkjennes. Han forteller at det i hovedsak er tre retningslinjer som skal følges når de vurderer navn;

– Ifølge navneloven skal navnet ikke være til vesentlig ulempe for personen, fornavnet må ikke være i bruk som etternavn og det må ikke være likt et navn som brukes av det motsatte kjønn, sier han.

LES OGSÅ: Sjeldne navn kan være en belastning

Råder foreldre til å velge et annet navn

Navn som er til vesentlig ulempe, kan ifølge Utne dreie seg om navn som også er tabu- eller banneord.

– Men det skjer så godt som aldri, da foreldre generelt ikke ønsker å gi barna sine navn som er veldig stygge, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer