Navn

Navnestatistikken er klar

Disse navnene var mest populære i 2019.

POPULÆRE NAVN: Kanskje er ditt eget navn, eller barnet ditt sitt på topplisten? Foto: NTB Scanpix
POPULÆRE NAVN: Kanskje er ditt eget navn, eller barnet ditt sitt på topplisten? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva skal poden hete? Nybakte foreldre bruker ofte mye tid på å finne ut av dette, og det finnes en rekke nettsider og mange bøker med både nye, gamle og internasjonale navn som kan inspirere. De årlige navnelistene er også verdt å følge med på, og i disse dager er tallene for 2019 klare.

Så hva finner vi ut av årets statistikk? Jo, Emma og Jakob/Jacob var de mest populære navnene i 2019. På andre- og tredjeplass finner vi Nora/Norah og Sofie/Sophie på jentesiden og Lucas/Lukas og Filip/Fillip/Philip/Phillip på guttesiden.

Dette kommer fram i den årlige navnestatistikken fra SSB som ble kunngjort i dag.

Emma er faktisk inne i sitt tiende år på navnetoppen, noe som betyr av vi ikke har gått lei av det «lette» jentenavnet med tysk opprinnelse som betyr «stor».

Ifølge pressemeldingen fra SSB informeres det om at Emma hadde en topp rundt 1880, før det nesten var borte i perioden 1940 til 1970. Så steg popularititeten med et virkelig hopp i 2003.

De mest populære jentenavnene 2019:

 1. Emma (393)
 2. Nora/Norah
 3. Sofie/Sophie
 4. Ella
 5. Olivia
 6. Ada
 7. Sofia/Sophia
 8. Sara/Sarah/Zara
 9. Maja/Maia/Maya
 10. Ingrid

De mest populære guttenavnene 2019:

 1. Jakob/Jacob (423)
 2. Lucas/Lukas
 3. Filip/Fillip/Philip/Phillip
 4. Oskar/Oscar
 5. Oliver
 6. Emil
 7. Henrik
 8. William
 9. Noah/Noa
 10. Aksel/Axel

I årets ti-på-topp-liste på jentesiden er Ada nykommer på topp ti, og går rett inn på 6.plass. 291 jenter fikk dette navnet. Lucas lå øverst på listen i 2018, men er nå dyttet ned på en andreplass.

LES OGSÅ: Babynavn: Kjønnsnøytrale navn - en ny trend?

Det finnes også regionale forskjeller, og toppnavnet Emma er for eksempel på en tiendeplass i Oslo. Mohammed, med ulike skrivemåter topper i Oslo.

ULIK SMAK NORGE RUNDT: Her kan du se hvilke navn som er mest populære i din region. Foto: SSB
ULIK SMAK NORGE RUNDT: Her kan du se hvilke navn som er mest populære i din region. Foto: SSB Vis mer

Oliver er mest populært i Hedmark, mens Filip tar førsteplassen i Rogaland. Kanskje er det Ingebrigsten-brødrene som inspirerer?

– Mange vil nok kjenne igjen flere av navnene til de kjente løperne Ingebrigtsen-brødrene fra årets ti på topp-liste. Her finner vi blant annet: Henrik, Filip og Jakob. Brødrenes yngste søster heter Ingrid, og dette navnet er også å finne i årets topp 10, sier Jørgen Ouren, senirorforsker i SSB. Han påpeker også at Ada gjør et byks, og at kanskje fotballstjerna Ada Hegerberg kan ha vært med å øke populariteten til dette navnet.

Sofie mest brukt som annet fornavn

Ifølge SSB er det 59 359 kvinner som har Anne som første fornavn. Neste er Inger med 28 481. Ser man på alle fornavn, er det derimot Marie som er mest brukt, med 74 204 kvinner.

I 2019 var det 368 jenter som fikk Sofie/Sophie som annet fornavn, tett fulgt av nettopp Marie med 361. Mest brukte kombinasjon var Ella Sofie/Sophie. På guttesiden var det flest Alexander/Aleksander med 251, fulgt av Andre med 178. Mest brukte kombinasjon var Liam Aleksander/Alexander.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer