Barnenavn:

Navnet du gir barnet ditt har langt mer å si enn du tror

Studier viser at et navn har sammenheng med både yrke og utseende. Norske forskere er derimot litt mer skeptiske.

BARNENAVN: For noen er navnet nært knyttet til identitet og med på å forme oss. FOTO: NTB Scanpix
BARNENAVN: For noen er navnet nært knyttet til identitet og med på å forme oss. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hva skal dere kalle den lille? Vil du videreføre navnet til bestemor? Ha et internasjonalt navn i tilfelle det er en liten globetrotter dere venter? Tradisjonsrikt? Nytt? Eller venter dere til dere ser pjokken og velger det han eller hun ser ut som? Hva vi blir hetende kan, ifølge studier, ha betydning for hvem vi blir.

- Det finnes ingen automatisk, definitiv sammenheng mellom navn og for eksempel barnets personlighet eller fremtid. Derimot så kan navnet være en av de mange faktorene som påvirker oss, forteller den svenske språkforskeren Emilia Aldrin.

Hun forklarer at vi forholder oss til navnet vårt på forskjellige måter, men at for en del er navnet nært koblet opp mot identitet, og på den måten kan navnet forme oss. Noen kjenner at de vil leve opp til et tøft, pent eller morsomt navn.

- Alternativt irriterer man seg over at man har en personlighet som ikke stemmer overens med dette.

Navnet vårt kan også skape visse forventninger hos andre, forklarer Aldrin, slik at navnet påvirker hvordan vi blir møtt og igjen kanskje våre valg og fremtid.

LES OGSÅ: Dette er verdens mest populære jentenavn

Navnet kan påvirke utseendet ditt

Det er gjort studier som knytter navnet vårt til både yrkesvalg og utseende. I 2016 stilte israelske forskere seg spørsmålet om stereotypier og assosiasjoner rundt navn påvirker utseendet vårt. De mente nemlig at det var mulig at når et barn får et navn vil vi, basert på navnet, allerede ha formeninger om hvem dette barnet var, noe som igjen vil påvirke vedkommende. Testpersonene fikk se bilder av mennesker og valgte mellom fire navn det de mente måtte være rett. I 29.9 prosent av tilfellene tok de rett. Om det hele var tilfeldig skulle de altså kun valgt riktig i 25 prosent av tilfellene. Også en datamaskin fikk prøve seg, og klarte oppgaven flere ganger enn den ville om det var tilfeldig.

- Hva som ligger bak dette er vanskelig å si, men det kan kanskje være sånn at om du har et navn som er litt røft, så vil du ha et utseende som ligner det navnet. Det er mye du kan gjøre med utseende ditt, og kanskje du vil leve litt opp til navnet, sier Ivar Utne, som er navneforsker og førsteamnuensis ved Universitetet i Bergen.

Det kan imidlertid også ha å gjøre med blant annet oppveksten din – at foreldre i visse sosiale lag og med visse interesser velger visse navn.

Andre studier har sett på yrkesvalg og etternavn. En amerikansk professor, Ernest Abel skal blant annet ha funnet at de som heter Lawyer til etternavn har større sannsynlighet for å bli en. Dockery blir følgelig lege, skriver Forskning.no.

Utne er litt skeptisk, og påpeker at det tross alt må være begrenset hvor mange advokater med Lawyer som etternavn som finnes.

- Det ser ut som det er visse tendenser, men jeg vet ikke om det er utslagsgivende, sier han.

- Men de har klart å finne noen, og det er nok et faktum at det er noe der.

LES OGSÅ: Eksperter mener foreldre kan bli litt for ivrige i barnas studievalg

KAN NAVNET HA NOE Å SI? Kan etternavnet vårt være med på å bestemme studievalg og yrke? Eller hvordan vi ender opp med å se ut? FOTO: NTB Scanpix
KAN NAVNET HA NOE Å SI? Kan etternavnet vårt være med på å bestemme studievalg og yrke? Eller hvordan vi ender opp med å se ut? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

«En tjenestepige ved Navn Emilie»

«En Tjenestepige ved Navn Emilie vil snarere være udsat for at faae Jomfrunykker og skeje ud end om hun bar det solidere Navn Gro eller Astrid eller Sigrid.»

Det skrev den norske historikeren P. A. Munch i en artikkel i 1849.

- P.A. Munch var først og fremst historiker, men han skrev også om navn. Under nasjonalromantikken midt på 1800-tallet gikk han sterkt inn for at foreldre skulle bruke navn med norrønt opphav på barna. I den sammenhengen skrev han at en jente med navnet Emilie kom til å skeie ut, forteller Guldbrand Alhaug.

At Emilier «skeier ut» noe mer enn andre er det selvsagt ikke noe hold i, men kanskje ga navnet en assosiasjon på 1800-tallet, som gjorde at dette var mer forventet av henne enn av Gro? Selv er Alhaug skeptisk til at navn kan ha noe særlig å si for adferden din, men det er liten tvil om at navn kan gi oss forskjellige assosiasjoner.

LES OGSÅ: Navnene som er forbudte i Norge

Fengselsfuglen Ronny

- Vi vil ha assosiasjoner til et navn. Det går på livserfaring og på at du knytter navnene til noen du kjenner. Kanskje du har dårlige assosiasjoner til navnet Heidi fordi dine Heidier har oppført seg dårlig, mens mine har oppført seg bra, sier Ivar Utne.

- Mange tenker på Ronny som en forbryter. Det er ingen holdepunkter for at han er det, men det ligger en stereotypi der om at sånn er det, forteller Utne.

Dette er altså en assosiasjon mange deler, og det kan ha innvirkning på vår oppfattelse eller forventing om hvordan vedkommende er. Utne har selv prøvd å avvise at det ligger noe i myten om fengselsfuglen Ronny, etter gjennomgang av undersøkelser som viser at det ikke er flere Ronnyer blant straffedømte enn andre.

- Det kan nok hende noen vil være litt skeptiske til en som heter Ronny, og at man da i kanskje ikke vil kalle barna sine det, sier han.

Harry er et annet navn mange av oss vil ha felles assosiasjoner til.

- Mens i Sverige er Harry et helt fint navn og i England er det jo kjempefint – det er jo en prins.

LES OGSÅ: Kjønnsnøytrale navn - ny navnetrend?

Velger etter klangen

VELGER ETTER KLANG: Norske foreldre er mest opptatt av hvordan navnet høres ut. FOTO: NTB Scanpix
VELGER ETTER KLANG: Norske foreldre er mest opptatt av hvordan navnet høres ut. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det vi bryr oss mest om når vi velger navn til barna våre er imidlertid heller at det høres fint ut, og barnets navn kan også si litt om foreldrene.

- Vi velger navn ut fra hvem vi er. De som ser mye på TV og leser mye Se og Hør vil velge andre navn enn de som ikke gjør det, sier Utne.

- Noen er opptatt av betydningen, men jeg tror nok ikke at folk som velger bibelske navn gjør det fordi det betyr noe som har med Gud å gjøre. Det går på klang, på hva som er mye brukt, og på om det er for mye brukt. Enkelt sagt på ytre ting.

LES OGSÅ: Navnevalg: - Er det virkelig slik at somlekopper kan oppleve at staten navngir barnet for dem?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer