Upopulært navn

Navnet som kan forsvinne

En vits fra scenen er grunnen til at dette vanlige jentenavnet har fått et skudd for baugen.

UPOPULÆRT NAVN: I 2020 hadde 6039 kvinner i Norge det som første fornavn. I dag har tallet steget til 6160 ifølge SSB. FOTO: NTB
UPOPULÆRT NAVN: I 2020 hadde 6039 kvinner i Norge det som første fornavn. I dag har tallet steget til 6160 ifølge SSB. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da standupkomiker Dane Cook gikk på scenen i 2005 og dro en vits om den upopulære personen han mente finnes i enhver venneflokk, visste han ikke at spøken skulle slå beina under et visst kvinnenavn, og føre til synkende popularitet – sannsynligvis for en hel generasjon.

Spøken gikk på at alle vennegjenger har et medlem de misliker, og når denne ikke er til stede, beklager de andre seg over vedkommende. I showet ga Cook den upopulære vennen et kvinnenavn, som også er mye brukt i Norge.

Topp ti i Norge

Navnet lå høyt oppe på SSBs navnestatistikk helt fra 1880, da hele 2,5 prosent av norske jentebabyer fikk navnet.

I mange år lå det pent plassert på topp 10, før det begynte å avta gradvis utover 1900-tallet. Nedgangen flatet av på 70-tallet, og navnet fikk siden et oppsving frem til rundt milleniumskiftet.

I 2020 hadde 6039 kvinner det som første fornavn. Og hele ti menn også, så kvinner er ikke de eneste som har grunn til å bli fornærmet av Dane Cook.

Vi kjenner altså mest sannsynlig alle en som har dette velklingende og tradisjonsrike navnet, og nå kan tiden være inne for å tilby henne en trøstende skulder å gråte på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.