Navnevalg:

Navnevalg: - Er det virkelig slik at somlekopper kan oppleve at staten navngir barnet for dem?

Etter at babyen er født, har foreldrene seks måneder på å bestemme seg for et navn.

VANSKELIG Å BESTEMME NAVN: Etter at babyen er født, har foreldrene seks måneder på å bestemme seg for et navn. Foto: Uber Images /NTB Scanpix
VANSKELIG Å BESTEMME NAVN: Etter at babyen er født, har foreldrene seks måneder på å bestemme seg for et navn. Foto: Uber Images /NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å velge navn til barnet er viktig, men det kan også være noe av det aller vanskeligste nybakte foreldre skal klare å bli enige om. Vi har tidligere blant annet skrevet om et foreldrepar som måtte ty til avanserte tabeller for å enes om hvilket navn de skulle gi barnet sitt.

I et intervju avslørte Fredrik Skavlan for en tid tilbake at han og Maria Bonnevie var ute i seneste laget da de skulle bestemme navn på sin sønn – noe som ifølge Skavlan hadde blitt litt av en «snakkis» i nabolaget.

I podcasten «Värvet» fortalte han at han på en av sine turer med barnevogn, kom i snakk med en nabofrue som mente de måtte skynde seg med å bestemme navn på barnet før staten gjorde det for dem. «For da vet vi hva det blir!», sa hun.

Skavlan forteller at han reagerte veldig negativt på denne kommentaren, som han mener er et typisk eksempel på norsk hverdagsrasisme.

Kvinnen viste nemlig til at om han ikke snart bestemte seg for et navn, ville sønnen få tildelt det mest populære guttenavnet i Oslo – nemlig Mohammed.

LES OGSÅ: Navnene som er forbudte i Norge

SENT UTE MED Å BESTEMME NAVN: Som pappa til fem barn, er det kanskje ikke så rart at Fredrik Skavlan (og Maria Bonnevie) synes det var litt vanskelig å bestemme seg for navn på sin yngste sønn. Foto: Cicilie Andersen/NTB Scanpix
SENT UTE MED Å BESTEMME NAVN: Som pappa til fem barn, er det kanskje ikke så rart at Fredrik Skavlan (og Maria Bonnevie) synes det var litt vanskelig å bestemme seg for navn på sin yngste sønn. Foto: Cicilie Andersen/NTB Scanpix Vis mer

Bare en myte

At Mohammed har vært det mest brukte guttenavnet i hovedstaden de siste årene er riktig, men ifølge Ernst Larsen i Skatteetaten er det bare en myte at man automatisk får det mest brukte navnet ved manglende innmelding.

– Om navn ikke er meldt til oss innen barnet er seks måneder gammel, blir det stående registrert uten fornavn men med mors etternavn. Staten har ikke rettslig adgang til å dele ut fornavn, forteller han.

– Når barnet er født og får tildelt personnummer, får foreldre tilsendt forespørsel om navnevalg. I denne forespørselen fremgår det at barnet automatisk får mors etternavn hvis navn ikke meldes innen barnet er seks måneder gammel. Når barnet er noen måneder gammelt og vi ennå ikke har mottatt navnemelding så purrer vi etter denne. Fører ikke purringen frem så varsler vi igjen om plikten til å melde navn, sier han.

Mens det tidligere kunne vanke bøter dersom man ikke fant et navn innen tidsfristen, er heller ikke dette lenger noe ubestemte foreldre trenger å bekymre seg over.

Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet ble Straffelovens bestemmelse om at det er straffbart å ikke melde navn på barn innen fylte seks måneder, opphevet i oktober 2015.

LES OGSÅ: Kan man ombestemme seg og gi barnet et nytt navn?

Kan gripe inn når foreldre ikke er enige

Myten om at barnet kan få tildelt navn av staten kan ifølge navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen ha en viss grobunn i virkeligheten.

I noen land kan myndighetene tidligere ha valgt et navn fra slike navnelister og i enkelte andre europeiske land kan myndigheter i dag fortsatt avgjøre når foreldre ikke er enige.

– De aller fleste land benytter seg av bøter dersom man ikke leverer navnemelding i tide, men i Frankrike og i Spania kan myndighetene bestemme navn når foreldrene ikke er enige. I (Vest) Tyskland var det frem til 1953 slik at avgjørelsen ble overlatt til ektemannen dersom foreldrene ikke klarte å bli enige, sier han.

Utne tror at årsaken til manglende navnemelding ofte skyldes at foreldrene rett og slett ikke får bestemt seg eller fordi det er uenighet dem imellom.

– Det kan også skyldes tvil om navnet er pent eller sjeldent nok, eller en uvilje mot skjemaer.

– I Norge er det slik at foreldre med delt foreldreansvar må bli enige om navnet, med unntak når faren har begått forbrytelse mot barnet. Det fins også andre nyanser, men det er det viktigste unntaket. Antakelig vil mors forslag også bli det registrerte dersom far ikke er å få tak i. Når foreldre ikke har delt foreldreansvar, er det bare den som har ansvaret som skal bestemme navn, sier han.

LES OGSÅ: Disse gutte- og jentenavnene vil bli populære

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer