Navnevalg: Derfor ble Alina plutselig til Sunniva

Storebror fikk bestemme.

STOR KAPTEIN SABELTANN-FAN: Klart lillesøster da bør hete Sunniva! Foto: Privat
STOR KAPTEIN SABELTANN-FAN: Klart lillesøster da bør hete Sunniva! Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å finne et passende navn kan være vanskelig, og enda mer utfordrende blir det å få begge foreldrene til å bli enige.

Dette fikk Lill Bente Didriksen og samboer Andreas Omdal erfare. Da de ventet sitt andre barn, hadde de mange diskusjoner om hva hun skulle hete.

– Vi leste side opp og side ned om alle slags mulige navn, men slet med å finne et vi likte godt begge to, forteller Lill Bente.

Navnerulletten: Få navneforslag, basert på mor og fars navn og fødselsdato.

Storebror bestemte

Til slutt fant Lill Bente et navn hun falt pladask for. Etter å ha bedrevet grundig overtalelse fikk hun overbevist samboeren sin om at de skulle kalle datteren Alina.

Men da hun svært fornøyd og lykkelig fortalte navnet til den kommende storebroren på tre år, var ikke reaksjonen hans helt som forventet. «Det skal hun ikke det, hun skal hete Sunniva!!» var hans bastante reaksjon.

Som stor fan av Kaptein Sabeltann, var den kommende storebroren ikke i tvil om hva navnet måtte bli – og slik ble det også til slutt!

– Vi lo først da han sa det fordi han var så utrolig bestemt. Så snakket vi om det og fant ut at det var jo litt sjarmerende om storebror faktisk fikk bestemme, sier Lill Bente. – Nå har vi en meget stolt storebror som forteller alle at det var han som fikk bestemme navnet, ler hun.

LES OGSÅ: Nå skal babyen ha fasjonable, franske navn

OMSORGSFULL BROR: Storebror Emil André er veldig stolt over at han fikk være med på å bestemme lillesøsters navn. Foto: Privat
OMSORGSFULL BROR: Storebror Emil André er veldig stolt over at han fikk være med på å bestemme lillesøsters navn. Foto: Privat Vis mer

PAPPAS LILLE BLOMST: Da Linnea fikk navnet sitt, ble foreldrene inspirerte av en fantastisk dyktig jordmor. Foto: Privat
PAPPAS LILLE BLOMST: Da Linnea fikk navnet sitt, ble foreldrene inspirerte av en fantastisk dyktig jordmor. Foto: Privat Vis mer

Valgte å hedre jordmoren

Da Linnea ble født for syv år siden, var det ikke uten dramatikk. Mamma Helene forteller at hun bare var 29 uker på vei, da hun opplevde å få morkakeløsning som resulterte i keisersnitt. Les Helenes dramatiske fødselshistorie her.

Den vanskelige tiden på sykehuset ble derimot mye lettere av gode ansatte og spesielt en svensk jordmor som Helene sier hun aldri kommer til å glemme.

– Hun hadde alltid gode ord og syntes at jeg var en flott mamma når jeg selv følte meg ubrukelig. Hun sa ofte at slike hendelser er helt tilfeldige og at man som mor ikke skal bære skyld. Hun gjorde at jeg våget å kjenne på lykken mer enn frykt og ikke minst slippe forventninger inn i hjertet, forteller Helene.

En dag da datteren lå i kuvøsen, kalte jordmoren henne for «Pappas lilla blomma». Dette ble inspirasjonen foreldrene trengte for å finne et passende navn.

– Da fant vi en måte å ære den fantastiske jordmoren på. Vi valgte å kalle datteren vår Linnea, som for mange regnes som Sveriges nasjonalblomst. I dag er Linnea en stolt førsteklassing som venter i spenning på syvårsdagen sin. Frisk som en fisk - og fremdeles pappas lille blomst, sier Helene.

LETT NAVNEVALG: Men når skal vi feire bursdag? Mailinn sammen med datteren Mille Marina. Foto: Privat
LETT NAVNEVALG: Men når skal vi feire bursdag? Mailinn sammen med datteren Mille Marina. Foto: Privat Vis mer

Skjebnedato?

Mailinn Pettersen forteller at hun bestemte seg allerede som barn; dersom hun en dag fikk en datter, så skulle hun hete Marina. Navnet kom fra hennes mor som døde da Mailinn bare var ett år gammel. Datteren ble også oppkalt etter tippoldemoren som het Milla, slik at navnet hennes ble Mille Marina.

Men selv om navnevalget var lett, skulle det allikevel vise seg å bli en del diskusjoner blant de nybakte foreldrene. Problemet var nemlig at Mille Marina ble født på en spesiell dato.

– Hun ble født på selveste skuddårsdagen for tre år siden. Vi ble derfor ikke helt enige om vi skulle feire bursdagen hennes den 28. februar eller den 1. mars, forteller Mailinn.

– Men så viste det seg at Marina har navnedag den 28. februar og det måtte jo være et tegn! Det ble derfor til slutt mammaen som fikk viljen sin når det gjelder bursdagsdatoen, smiler hun.

LES OGSÅ: Navnene ingen vil ha - disse får du garantert ha for deg selv!

FØDT INN I MUSIKALSK FAMILIE: Det gjorde navnevalget enkelt for Tomona som kalte datteren Melody. Foto: Privat
FØDT INN I MUSIKALSK FAMILIE: Det gjorde navnevalget enkelt for Tomona som kalte datteren Melody. Foto: Privat Vis mer

Arvelig belastet

Det er ikke uvanlig at navnevalg blir preget av foreldrenes interesse. Da Tomona Skoglund skulle finne navn til sin datter, falt det naturlig å kalle henne Melody. Både hun og faren er svært aktive innen musikk, da de blant annet spiller flere instrumenter, synger og skriver låter.  

I ettertid har det vist seg at datterens navn var enda mer passende enn de kunne forutse.

– Melody har hatt interessen for musikk fra dag én, sier Tomona. – Vi har begge spilt og sunget for henne hele tiden. Allerede ved to måneders alder «sang» hun med meg for første gang når jeg sang og spilte hennes favorittsang på gitar, forteller hun.

I dag er Melody 1,5 år gammel, og har allerede et rikelig repertoar å vise til. – Hun synger blant annet «Bæ bæ lille lam», «Let it go», «Ro din båt», «Lille Petter Edderkopp» og mange flere. I tillegg er hun utrolig glad i å danse. Hun spør meg minst en gang om dagen om vi kan høre på musikk – og svaret er selvfølgelig alltid ja, sier Tomona.

LES OGSÅ: Du velger vel ikke slike navn til barnet ditt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer