Nei - du skader ikke barnet ditt ved å sjekke mobilen

- Slapp av, sier forsker.

PÅ NETT: Ekspertene strides om hvorvidt barna kan lide av foreldrenes bruk av mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner.  Foto: Monkey Business Images / Shutterstock / NTB scanpix
PÅ NETT: Ekspertene strides om hvorvidt barna kan lide av foreldrenes bruk av mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner. Foto: Monkey Business Images / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- At du av og til kikker på mobiltelefonen din er ikke mer unaturlig enn at du støvsuger stua, og slik sett ignorerer barnet en liten stund, sier Elza Dunkels, lektor ved Institutt for anvendt utviklingsvitenskap ved Universitetet i Umeå - hvor hun har forsket på barns nettbruk gjennom de 16 siste årene. 

Uttalelsen fra Dunkels er gitt til det digitale svenske nettstedet kit.se. Her foregår det for tiden en debatt om hvorvidt foreldres bruk av mobiltelefon er til skade for barna.

LES OGSÅ: Nå er det lov å amme på Facebook

- De kognitive evnene utvikles dårligere

Diskusjonen tok utgangspunkt i et intervju med svenske P4 med Kerstin Johannesson, leder i foreningen Psykologer for mor og barns helse - som er en del av Sveriges psykologforbund. Her gikk hun svært hardt ut mot mødre og fedre som benytter mobilen foran de små. 

MULTITASKING: Å mate barnet samtidig som du er opptatt i mobilen er ikke tilrådelig, mener ekspertene.  Foto: Maskot
MULTITASKING: Å mate barnet samtidig som du er opptatt i mobilen er ikke tilrådelig, mener ekspertene. Foto: Maskot Vis mer

- Hvis et barn må forholde seg til voksne som ikke er i stand til å kommunisere med en, så utvikles de kognitive evnene dårligere. Disse barna er gjerne forsinket i utviklingen, men foreldrene evner ikke å legge merke til dette, sier hun til P4. 

Hun oppfordrer derfor foreldre til å bare benytte seg av mobiltelefonen når barna sover eller når de er sammen med andre voksne.

- Å ha foreldre som sitter og surfer på mobilen er som å ha foreldre som er alvorlig deprimerte, sier Johannesson til radiokanalen. 

​LES OGSÅ: Fedre dokumenterer pappapermen i sosiale medier

- Ikke forskningsbevis

Dunkels understreker at det ikke finnes forskning som underbygger Johannessons uttalelser. 

– Kerstin Johannesson antyder at de voksnes nettaktivitet er unødvendig - at det ikke trengs å gjøres. Man ville vel neppe si det samme om matlaging - «ikke lag mat når barna dine er i nærheten», sier hun til kit.se, og legger til at dette selvsagt ikke gjelder i de tilfellene der de voksne sitter med blikket og oppmerksomheten rettet mot mobilen døgnet rundt. 

AVHENGIG AV MOBILEN: Får mobilen mer oppmerksomhet enn barnet burde varsellampene lyst for lenge siden. Foto: Mascot
AVHENGIG AV MOBILEN: Får mobilen mer oppmerksomhet enn barnet burde varsellampene lyst for lenge siden. Foto: Mascot Vis mer

Opplagt at enkelte bruker telefonen for mye

Stein Erik Ulvund, professor dr.philos. i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, mener imidlertid at det er opplagt at enkelte foreldre bruker telefonen for mye. 

 - Dette reduserer ansiktskontakten mellom voksne og barn, noe man vet at er viktig for den psykologiske utviklingen. Selv om det så langt ikke er dokumentert negative effekter av normal mobilbruk, er det lurt å være bevisst på hvor mye telefonen blir brukt. 

​LES OGSÅ: Slik annonserte paret graviditeten på Facebook

PROFESSOR: Stein Erik Ulvund Foto: UiO
PROFESSOR: Stein Erik Ulvund Foto: UiO Vis mer

Klare råd til foreldre

Ulvund viser til et bilde som har versert i sosiale medier, hvor et trist barn sitter mellom to voksne som fikler med mobilen. Tittel: «Jeg skulle ønske jeg var en mobiltelefon. Da hadde jeg blitt holdt rundt, og de voksne hadde sett på meg hele dagen…» 

- Det sier vel det meste! 

Pedagogikkprofessoren understreker at han ikke ser på mobilen i seg selv som et onde. 

- Det er måten den blir brukt på som lett kan bli et problem, sier han, og gir følgende klare råd: 

- Bruk ikke mobilen når du ammer eller gir flaske. Da er «dialogen» med barnet, ved at du snakker med babyen under sugepausene, viktig for at barnet skal danne en trygg tilknytning til den voksen. Det er heller ikke lurt at voksne og barn sitter og taster på mobilen under måltider. Felles måltider er en glimrende mulighet for å snakke om hendelser i hverdagen.

Han mener mobilen kan ødelegge opplevelsen av fellesskap i familien.

- Men det er ingen grunn til å være hysterisk med hensyn til normal mobilbruk.

De pedagogiske appene for småbarn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer