Skolestart:

- Nei, alt MÅ ikke være nytt til skolestart!

Tobarnsmor reagerer på foreldre som bidrar til å skru opp kjøpepresset i forbindelse med skolestart.

SKOLESTART: Nye klær, ny sekk og nytt pennal - eller er det ok å bruke det man hadde i fjor? Foto: NTB Scanpix
SKOLESTART: Nye klær, ny sekk og nytt pennal - eller er det ok å bruke det man hadde i fjor? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Personlig synes jeg det å skulle kjøpe nye antrekk til skolestart er en dum tradisjon, da det er med på å sette press på andre. Foreldre mener ikke noe vondt med det, men glemmer kanskje at det ikke er alle i Norge som har supergod råd og som kan kjøpe nye ting til skolestart, sier tobarnsmor Isabell Gravdal til KK.

Hun reagerer på at enkelte foreldre like før skolestart stresser rundt for å shoppe inn alt fra nye skolesekker og pennal, til «første skoledag antrekk». Selv har hun en datter som nylig skulle starte i fjerde klasse og som fikk lov til å ha på seg akkurat det hun ville - av det som lå i skapet fra før.

– Så lenge tøyet er pent og rent, ser jeg virkelig ikke problemet med å bruke gamle klær. Hvis man absolutt skal «feire» skolestart så ville jeg heller brukt pengene på en stor is til ungen. Jeg tipper de ville gledet seg mer over den, enn nye klær, sier hun.

IKKE NYTT TIL SKOLESTART: Tobarnsmor Isabell Gravdal velger som regel å kjøpe brukt og er alltid prisbevisst dersom hun en sjelden gang må kjøpe nytt. Foto: Privat
IKKE NYTT TIL SKOLESTART: Tobarnsmor Isabell Gravdal velger som regel å kjøpe brukt og er alltid prisbevisst dersom hun en sjelden gang må kjøpe nytt. Foto: Privat Vis mer

Gravdal ser heller ikke helt behovet for å kjøpe masse nytt utstyr til skolestart.

Selv er hun en ivrig tilhenger av å kjøpe brukt og mener det meste kan kjøpes brukt dersom man starter planleggingen i god tid. Hun peker på at man på steder som Finn.no og Facebook kan få kjøpt brukte skolesekker helt ned i 40 kroner. Mens et pennal kan koste så lite som fem kroner!

– Folk gidder ikke vente på at den rette tingen skal dukke opp og dermed blir det kjøpt nytt i stedet. Å kjøpe brukte klær handler om å planlegge litt frem i tid, men det er sjelden ungene vokser to-tre størrelser i løpet av en sommer, sier hun.

Tror mange føler kjøpepress

En undersøkelse som Respons Analyse utførte for DNB i 2018, viser at norske foreldre i snitt bruker 985 kroner per barn ved skolestart. Forbruket varierte noe mellom landsdelene, og foreldrene på Vestlandet brukte mest med nærmere 1200 kroner i snitt.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, tror mange foreldre føler på kjøpepresset i forbindelse med skolestart.

– Og mange av oss også med på å skape det. Vi lever i et av verdens rikeste land, og de fleste av oss har god råd. Samtidig ser vi at stadig flere lever under fattigdomsgrensen i Norge, sier hun.

– Jo eldre barna blir, jo mer koster skolestart og jo verre blir kjøpepresset. For de eldre barna på ungdomsskolen og videregående har skolesekken blitt byttet ut med dyre designervesker. I tillegg skal man gjerne stille opp i nye klær og med den nyeste Iphonen. Dette bidrar til en runddans av kjøpepress, der de som ikke har råd blir stående utenfor.

– Mange ender opp med å kjøpe nytt skoleutstyr hvert år. Dette er dyrt både for deg og miljøet. Mitt råd er å gå gjennom skuffer og skap og selg unna alt barnet ikke bruker lenger. På den måten kan du få pengene du trenger til å kjøpe nytt.

KJØPEPRESSET ØKER: Silje Sandmæl mener kjøpepresset ofte blir verre desto eldre barna blir. Foto: DNB
KJØPEPRESSET ØKER: Silje Sandmæl mener kjøpepresset ofte blir verre desto eldre barna blir. Foto: DNB Vis mer

Det å stadig skulle kjøpe nytt utstyr til en hver anledning, mener hun også kan gi uheldige konsekvenser for barna på sikt.

– Det handler også om å lære barna at penger ikke vokser på trær. En dag skal de klare seg på egenhånd og vil ikke ha råd til å opprettholde de samme luksusvanene som da mamma og pappa betalte. Da er veien kort til at man tyr til kredittkort og bruker penger man ikke har.

LES OGSÅ: Utstyret barnet trenger i barnehagen - som ikke koster flesk!

Tror «alle andre» gjør det

Ingun Grimstad Klepp er forsker ved Forbruksforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun tror det i hovedsak er to grunner til at denne typen kjøpepress oppstår;

– For det første er det jo selvsagt noen som tjener veldig mange penger på at noen kjøper dette. I Norge brukes det hver høst store ressurser på å lage reklame for klær og produkter mot barn i forbindelse med skolestart.

– Den andre delen handler om at det foreldre er aller mest opptatt av, er at barna skal ha det bra og at de ikke skal føle seg dårligere enn andre. Da blir det slik at om «alle» har noe og en ikke har det, så har det lett for å bety at man ikke føler at man har det bra.

– Men selve ideen om å kjøpe nye skoleklær tror jeg er ganske gammel og at den går tilbake til en tid hvor det ikke var så vanlig å ha fine klær hele tiden slik det er nå. Skolen ble sett på som mer formell og det var da viktig at barna hadde ordentlige klær på seg på skolen, mens klærne de brukte til hverdags var mer slitte. I senere tid har det nok blitt opprettholdt fordi det er mulig å tjene penger på det, sier hun.

- God anledning til å minne barna på at man kan bruke det man har

Klepp synes det er sunt at foreldre med god råd tenker over hva de gjør når de velger å kjøpe «alt» nytt til barna sine i forbindelse med skolestart.

– Forskjellene i samfunnet øker, men skolesystemet vårt skal på en måte opprettholde likhetsidealet som det norske samfunnet skal preges av. Det er lettere for et barn å takle å få nei fra foreldre som har god råd, enn det er å få nei på grunn av at man er fattig, sier hun.

– Det er dessuten helt unødvendig å ha flere ting enn det man har bruk for. Veksten i ting og ikke minst klær, har vært voldsom. Det betyr også at jo mer man har, jo dårligere tar man vare på det man eier. Det innebærer mer kasting, mer rot og mer miljøpåvirkning. Som forelder er det vanskelig å lære barna hvordan man skal ta vare på hverandre og jorden, mens man samtidig vasser rundt i unødvendig forbruk.

– Mye av det unødvendige forbruket er nemlig ikke kjempedyre luksusting, men helt alminnelige kjedelige ting som man har mye av. Skolestart er derfor en god anledning til å minne barna på at man kan bruke det man har!

Slik gjør du skolestarten rimeligere:

Isabell Gravdal mener det største kjøpepresset ligger på skolesekker.

– Jeg er enig i at de små skal ha gode sekker, men det er jo sjelden de slites ut? Hvis du må ha ny; vask den gamle sekken, stram opp seler og reimer, og legg den ut for salg på Finn.no, tipser hun.

Når det gjelder matbokser og drikkeflasker, synes Isabell Gravdal det av hygieniske årsaker kanskje kan være greiest å kjøpe nytt.

– Men man trenger jo ikke kjøpe det dyreste, maten eller vannet smaker ikke noe annerledes i de dyre enn de gjør i de billige matboksene. Når jeg skal kjøpe inn sånt, sjekker jeg gjerne rundt over alt og sammenligner priser.

– Når det kommer til bokbind syntes jeg den mest geniale oppfinnelsen siden tidenes morgen er disse boksokkene (elastiske bokbind), som kan brukes igjen år etter år til de er utslitt. Ikke bare sparer du miljøet for papir, du slipper å kjøpe det inn hvert år. I tillegg tar det bare fem sekunder å ta boksokken på boken, noe ungene fint kan klare selv. Boksokker trenger ikke være så dyre, men her er det også lurt å sjekke pris flere steder.

– Og før du går til innkjøp av nye skrivesaker, viskelær og blyantspissere, bør du sjekke rommet og skuffene til poden. Mest sannsynlig finner du mer enn nok innhold til et helt pennal!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer