- Nei, det er ikke synd på barn som ikke får reise på ferie

Det bør bli mer aksept for hjemmeferie, mener Marte Frimand-Anda.

MENER HJEMMEFERIE ER BRA NOK:Marte Frimand-Anda mener vi må slutte å synes synd på barn som skal tilbringe sommerferien sin hjemme.  Foto: Privat
MENER HJEMMEFERIE ER BRA NOK:Marte Frimand-Anda mener vi må slutte å synes synd på barn som skal tilbringe sommerferien sin hjemme. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er ikke synd på barn som ikke får reise på ferie, sier blogger og forfatter Marte Frimand-Anda.

I et innlegg på bloggen Casa Kaos tar hun til orde for at vi foreldre må slutte å synes synd på barn som skal tilbringe sommerferien sin hjemme. 

Lærer barna at det er synd på dem

Marte er opptatt av at foreldres holdninger til hjemmeferie kan smitte over på ungene. 

– Jeg tror det begynner med at foreldre er redde for at barna skal bli lei seg fordi at de «bare» skal være hjemme i sommerferien. Så overfører vi denne bekymringen til barna våre, som egentlig ikke bryr seg. Vi skaper et problem som ikke er der. Synes vi i tillegg synd på andres barn som «bare» skal være hjemme, så vil de synes synd på seg selv, sier hun.

Bør være lov å snakke om ferien på skolen

Enkelte mener det er de rike foreldrene som skaper presset og at det derfor bør bli forbudt å snakke om feriene på skolen. Marte mener dette er helt feil måte å angripe problemet på. 

– Hvis det skal bli forbudt å snakke om ferien sin på skolen, så ligger det i kortene at det er for å skåne de som ikke har vært på dyre og flott ferier. Ved å nekte barna å snakke om feriene, så sier vi samtidig at det er skamfullt å være hjemme. 

– Barn skal få lov til å snakke om ferien, uansett hvor de har vært og hva de gjort. Folk som har råd til å dra på flotte ferier, må absolutt få gjøre det. Barn forventer ikke at alle skal være like og gjøre like ting hele tiden. Barn er smartere enn vi tror, sier hun med et smil.

LES OGSÅ: Firebarnsmoren bruker bare 1000 kroner i uka på mat

TID SAMMEN: Det viktigste er å være sammen, man trenger ikke gjøre noe hele tiden, mener Marte. Foto: Privat
TID SAMMEN: Det viktigste er å være sammen, man trenger ikke gjøre noe hele tiden, mener Marte. Foto: Privat Vis mer

- Ikke snakk hjemmeferien «ned»

Selv skal hun og familien tilbringe sommerferien hjemme på Toten og så blir det biltur til besteforeldre i Stavanger med en hytteovernatting på veien. 

– Barna gleder seg veldig, sier Marte. – Det vi gjør er at vi ubevisst ikke snakker om det å være hjemme som noe negativt. Vi omtaler det ikke som «bare», men sier at det skal bli en kjempefin ferie. 

– Det viktigste for barn er å få være sammen med foreldrene i sommerferien. Foreldre som har tid og som ikke stresser med ting de skal rekke eller som må gjøre noe hele tiden. Det er ikke så mye som skal til for å få det morsomt, man kan ta frem vannsprederen, sove ute på trampolinen eller gå en tur i nabolaget.

– Men man trenger ikke å finne på så mye hele tiden, det er fint å bare være sammen uten å skulle rekke noe.

15 prosent har ikke råd til ferie

For mange foreldre er ikke det ikke et valg hvorvidt man skal tilbringe sommerferien hjemme eller ikke - de har rett og slett ikke råd.

I en forbrukerundersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB i april, svarer 15 prosent at de ikke har god nok økonomi til å dra på ferietur i år. Dette er en økning fra i fjor, hvor ni prosent svarte det samme. 

MENER HJEMMEFERIE ER TABUBELAGT: Åsne Havnelid, generalsekretær i Norges Røde Kors. Foto: Røde Kors
MENER HJEMMEFERIE ER TABUBELAGT: Åsne Havnelid, generalsekretær i Norges Røde Kors. Foto: Røde Kors Vis mer

Hjemmeferie er tabubelagt

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Åsne Havnelid, sier at det å feriere hjemme er blitt tabubelagt. 

– Skillet mellom fattig og rik øker, og blir forsterket av at det er mange som har god råd og velger dertil dyre feriereiser. Det kan det oppleves som ekstra tøft å være hjemme om man ikke har valgt det selv, og man føler at «alle andre» har flotte ferieopplevelser. 

– Barn rammes spesielt hardt av følelsen av å være annerledes og ikke kunne gjøre det samme som «alle» andre, sier hun. 

Det handler ikke om hvor du drar

For at hjemmeferie skal bli mindre tabu, mener hun det er viktig å snakke om at det finnes mange typer ferie. – Og at det ikke handler om hvor du drar, men hva du gjør. Det er flott å ha hjemmeferie. Å fange krabber fra brygga eller tre markjordbær på strå kan skape like gode minner som en USA-tur. 

– Vi må også øke bevisstheten om utbredelsen av fattigdom i Norge. 92 00 barn lever i dag i familier med vedvarende svak økonomi, og har dermed ikke de samme mulighetene som alle andre barn i nabolaget.

Tips til ting å gjøre i hjemme i sommer

  • Sove ute under åpen himmel på balkongen eller sette opp telt i hagen
  • Lag ispinnner 
  • Arrangere lesestafett: høytlesning hvor hvert familiemedlem leser et kapittel for eksempel sommerkrim for barn
  • Gå tur og plukk blomster eller bær
  • Pysjamasdag: en sløv hjemmedag uten å ta på ordentlige klær – fint på regnværsdager
  • Istesting: bestem dere for å teste alle butikkens ispinner i løpet av sommeren. Gi terningkast og sett opp i tabell
  • Besøkt biblioteket - sjekk hjemmesiden for spesielle arrangement
  • Geocathing

LES OGSÅ: - Det er ikke prislappen som definerer en god oppvekst

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer